Hell Money

3x19a

Scully: Do you know how much the human body is worth, Mulder?
Mulder: Depends on the body.

3×19 Hell Money
Käsikirjoitus: Jeff Vlaming
Ohjaus: Tucker Gates
Ensiesitys: 29.3.1996
Tag line: The Truth Is Out There

San Franciscon kiinalalaiskortteleihin sijoittuva Hell Money on yksi niistä harvoista jaksoista, joissa ei lopulta taida olla mitään yliluonnollista. Irresistiblekin jätti sentään mahdollisuuden siihen, mutta Hell Money ei jätä edes tulkinnanvaraa. Yksi pikainen harhanäky kuolleista ei pelasta sitä, että Hell Money voisi olla kotoisin mistä tahansa poliisisarjasta. Nälkäiset kummitukset ovat vain elinkauppaa pyörittäviä maahanmuuttajia, joiden järjestämässä lottoarvonnassa voi voittaa pääpotin tai menettää sisuskalunsa.

3x19b

Johtolanka?

Kiinalaissyndikaatin pääpiruna hääri Chinatownin oma tupakkamies. Tämän tupakkamiehen puhe toivon antamisesta ihmiselle kuulostaa melkein suoraan Talitha Cumin käsikirjoitukselta (eli siis Dostojevskilta). Tässä piilee jakson opetus: samanlaiset roistot pyörittävät omia syndikaattejaan kaikissa kulttuureissa, ja ihmiset ovat pohjimmiltaan kaikki samanlaisia.

3x19f

Tämä mies jätti sydämensä San Fransiscoon, mutta sai jotain muuta tilalle

Minkä Hell Money ennalta-arvattavassa ja kuluneessa juonessa häviää, tunnelmassa se sen voittaa. Kuvaus on jaksossa todella kaunista. Läpikuultavat valot ja intensiivinen, kirkas punainen halkovat vuorotellen pimeää kuvaruutua. Täytyy sanoa, että jos kuvaus ja valaisu ovat kolmannella kaudella huipussaan, on Hell Money puolestaan, ehkä yllättäen, kauden parhaiten kuvattu ja valaistu jakso.

Ohjaaja Tucker Gates ohjasi Hell Moneyn lisäksi vain yhden jakson, El Mundo Giran, vaikka Hell Moneysta päätellen Gates olisi sopinut hyvin sarjan ohjaajaksi. Kolmella ensimmäisellä kaudella sarjan elokuvaajana toiminut John Bartley on tässä jaksossa parhaimmillaan. Bartley lähti sarjasta Talitha Cumin jälkeen, eikä sarjan visuaalinen ilme neljännellä kaudella olekaan yhtä maaginen kuin Bartleyn aikana.


Scully: So you’re saying the ancestral spirits pushed Johnny Lo into the oven and turned on the gas?
Mulder: Well, it sure would teach him to respect his elders wouldn’t it?


X-Fakta: Salaisiin kansioihin perustuva videopeli The X-Files Game sijoittuu ajallisesti Hell Money -jakson jälkeen. Videopelin ”jakson” nimi on Agrippa ja jakson tuotantokoodi 3×99. Peli on kuitenkin kuvattu vasta neljännen kauden aikana, mikä näkyy esimerkiksi Mulderin ja Scullyn kampauksista. Lisäksi jaksossa on viitteitä myös Hell Moneyn jälkeisiin jaksoihin.