Jose Chung’s From Outer Space

3x20e

”I know how crazy this is going to sound, but…”

3×20 Jose Chung’s From Outer Space
Käsikirjoitus: Darin Morgan
Ohjaus: Rob Bowman
Ensiesitys: 12.4.1996
Tag line: The Truth Is Out There

Last night, the weirdest thing happened… Darin Morgan, Salaisten kansioiden ehdoton käsikirjoittajanero, jättää näyttämön komeasti Jose Chung’s From Outer Space –jaksolla. Tätä jaksoa on mahdoton kuvailla, niin monikerroksinen ja kompleksinen sen tarina on. Se on nerokas, bisarri, postmoderni, yllättävä, hauska, ajatuksia herättävä, syvällinen, absurdi, kiehtova, hämmentävä, vain muutamia adjektiiveja mainitakseni. Jose Chung itse nimeää tyylilajiksi “non-fiction science fiction”. Jaksoa kuvaakin parhaiten se, että ohjaaja Rob Bowman joutui lukemaan käsikirjoituksen 15 kertaa ja käymään sen vielä läpi yhdessä Morganin kanssa ymmärtääkseen mistä on kyse.

3x20b

Truman Capotea pyydettiin Jose Chungin rooliin.

Kirjailija Jose Chung (ilmiömäinen Charles Nelson Reilly) haastattelee Scullya kirjoittaakseen romaania hiljattain Klass Countyssa tapahtuneesta abduktiotapauksesta/avaruusolentokokemuksesta. Pohjalla on varsin yksinkertainen abduktiotapaus, mutta joukko eri versioita siitä, mitä oikein tapahtui. Siinä on jakson yhdin: totuus ei ole koskaan yksiselitteinen, vaan aina katsojan oman mielikuvituksen, tunteiden ja näkökulman värittämä. Jokaisella haastateltavalla on omat motiivinsa ja päämääränsä. ”Truth is as subjective as reality”, Jose Chung summaa, ja kertoo itse kirjoittavansa kirjan vain rahan takia.

3x20c

Totta, tarua vai hypnoosia?

Jo Clyde Bruckmania riivasi ajatus siitä, miksi kukaan tekee sitä mitä tekee. Jose Chung’s From Outer Space kertoo yhdestä tapauksesta, joka muuttaa monen ihmisen elämän. Tapauksen jälkeen jokainen menee omia teitään ja yrittää löytää elämälleen tarkoituksen ja universaalin Totuuden.

3x20d.png

TINH!

Jose Chung’s From Outer Space etenee sujuvasti kohtauksesta toiseen vaikka tarinan kertoja vaihteleekin jatkuvasti. Häkissä istuva tupakkaa polttava avaruusolento, bataattipiirakka, Stupendous Yappi, MIB-cameoissa Jesse Ventura ja Jeopardy-juontaja Alex Trebek (koska aito ja alkuperäinen mies mustissa, Johnny Cash ei päässyt mukaan kuvauksiin), I __ BELIEVE –juliste, omituiset henkilöhahmot, musiikin käyttö (The X-Files Themen säveliä kuullaan parissakin kohtaa); jokaiseen merkityksettömäänkin yksityiskohtaan on uhrattu ajatuksia. Roswell! Roswell!

3x20i

Diana Lesky

Darin Morgan on kertonut, ettei oikein ymmärtänyt The X-Filesia ja sen kauhujuttuja. Sen huomaa hänen jaksoistaan. Ne on kirjoitettu sarjaa ulkopuolelta katsoen ja sen tyypillisyyksiä kummastellen. Uskojat vähän naurettavia, ja Morganille ominaiseen tyyliin hän ei malta vastustaa kiusausta tehdä pilaa päähenkilöistäkin. Mulderista ja Scullysta tehdään karikatyyrejä, men-in-blackeja, epähumaaneja, ja he joutuvat osaksi avaruusolennon ruumiinavausvideota.

3x20h

Reynald Muldrake

Scullyn hahmoa Darin Morganin täytyy todella rakastaa. Jokaisessa hänen jaksossa Scully on älykäs, hän selvittää kuolemantapaukset vaikka pelkän puhelimen välityksellä ja keksii oikean syyllisen kun Mulder on vain epäolennaisuuksien johdateltavissa. Tässäkin jaksossa kirjailijahahmo on ihastunut Scullyn fiksuuteen ja kauneuteen. Mulder on sen sijaan koominen ticking timebomb of insanity, joka poseeraa kuin mallit, kirkuu kuin tytöt ja näyttää mandroidilta, eikä onnistu ratkaisemaan tapausta. Morgan onkin todennut, että asiaansa vakavasti uskojathan ovat varsin huvittavia.

3x20g

Nisei?

Jose Chung’s From Outer Space on komea tapa lähteä. Monella tavalla se on “the ultimate X-File”, tarina, joka kuvaa täydellisesti The X-Filesin omituista universumia. Kun tarinan kuluessa selviää, että jokainen kertojista, Mulder ja Scully mukaan lukien, on joutunut hypnoosin kohteeksi, kysytään, voiko ihminen luottaa edes itseensä ja omiin muistoihinsa. Mikä on totuus ja onko totuutta edes olemassa? Ja vaikka olisikin, niin onko sitä mitään järkeä etsiä, jos jokaiselle Totuus on erilainen? Totuus on pelkkä konstruktio. Jotenkin Morgan onnistuu siis kyseenalaistamaan koko The X-Filesin perustan. Kun jakson lopussa Chung kysyy vihdoinkin Mulderilta, mitä oikein tapahtui, ja katsojakin odottaa lopullista selitystä, Mulder vastaa vain ”How the hell should I know”. Scullyn versio ei todennäköisesti ole sen luotettavampi, sensuroihan hänkin osan sisällöstä sensuroidessaan etsivä Mannersin puheita.

3x20f

”You never saw this. This didn’t happen. You tell anyone, you’re a dead man.”

Chung päättää kirjansa Darin Morganille tyypillisen pessimistiseen loppupäätelmään: olemme aina yksin  ja rakkaus on vain harhaisten miesten pinnallista höpinää. Ja totuutta ei ole olemassakaan. Darin Morgan on sanonut sanottavansa.


”Then there are those who care not about extraterrestrials, searching for meaning in other human beings. Rare or lucky are those who find it. For although we may not be alone in the universe, in our own separate ways on this planet, we are all… alone.


X-Fakta: Darin Morgan jatkoi Jose Chungin tarinaa Millennium-jaksossa Jose Chung’s Doomsday Defense, joka naureskeli skientologia-tyylisille uskonnoille. Chung joutuu jakson lopussa murhatuksi. Jakson katsojaluvut olivat pettymys The X-Files -crossoverista huolimatta, mutta Charles Nelson Reilly sai vierailustaan Emmy-ehdokkuuden. Jose Chung’s Doomsday Defensessa vilahtaa mukana myös David Duchovny, tosin vain pelkkänä kuvana: hän on epäonnistunut näyttelijä Bobby Wingood, joka tuli suosituksi löydettyään scientologiaa muistuttavan kultin. Millenniumissa on viitattu The X-Filesiin myös muutamassa muussa jaksossa: Somehow Satan Got Behind Me -jaksossa nähdään jonkinlainen parodia Jose Chung’s From Outer Spacen avaruusolennon ruumiinavauksesta, Lamenta-jaksossa Duchovnyn ja Andersonin sijaisnäyttelijät vilahtavat FBI:n portaikossa, jaksossa Human Essence televisiosta kuuluu Kill Switchin dialogia ja The Time is Now -jaksossa lattialta löydetään Morley -tupakka-aski.