Teso dos Bichos

3x18b

”Personally, if someone digs me up in a thousand years, I hope there’s a curse on them, too.”

3×18 Teso dos Bichos
Käsikirjoitus: John Shiban
Ohjaus: Kim Manners
Ensiesitys: 8.3.1996
Tag line: The Truth Is Out There

Teso dos Bichosista huolimatta 3. tuotantokausi on MOTW-tarjonnaltaan hämmentävän laadukas. The X-Files on siitä harvinainen sarja, että se uskaltaa poiketa omasta kaavastaan. Kolmannella kaudella vauhdissa ovat Chris Carterin lisäksi vahvimpina Darin Morgan, Vince Gilligan ja Howard Gordon. Jokainen heistä on täysin omanlaisensa kirjoittaja, ja jokaisen jaksot ovat tunnistettavia tyyliltään. Toinen tuotantokausi oli yleisilmeeltään paljon yhtenäisempi, mutta silloin Morgan ja Gilligan olivat vasta aloittelemassa. The X-Filesin käsikirjoittajien omaleimaisuus ja tunnistettavuus johtaa siihen, että koskaan ei tiedä mitä saa. Darin Morganin jakso on aina erilainen kuin Chris Carterin jakso. War of the Coprophages ja Syzygy osoittavat tämän liiankin hyvin. Joskus tulee loistavia jaksoja, ja joskus tulee sellaisia jaksoja kuin Teso dos Bichos. 

3x18f

Varo tekokissoja!

Pahamaineisen Teso dos Bichosin valmistumisprosessi on suorastaan legendaarinen. Jakson käsikirjoituksesta kertyi ennätysmäärä hylättyjä versioita. Gillian Andersonin kissa-allergia pakotti käyttämään tekokissaa oikean sijaan jakson huipentumassa. Kuvausten jälkeen ohjaaja Kim Manners palkitsi kuvausporukan Teso dos Bichos Survivor –T-paidalla. Jakson nimikin paljastui myöhemmin rivoudeksi.

3x18e

Rotat paossa

Teso dos Bichosia katsellessa vaikuttaa siltä, että joka ainoa jakson kanssa tekemisissä ollut olisi luovuttanut. Periaatteessa tarina voisi toimia. On sitä paljon huonompaakin nähty kuin muinaisen intiaanishamaanin henki, joka hautarauhan rikkomisen jälkeen siirtyy riivaamaan bostonilaismuseossa. Ohjauskin on toimivaa, gore-kohtauksiakin löytyy — nähdäänhän jaksossa niin vessanpöntöstä tunkevat rotat kuin puussa roikkuva suolistokin — ja on vaikea sanoa, mikä oikeastaan on mennyt vikaan. Jostain syystä Teso dos Bichosissa ei ole juuri minkäänlaista yritystä. David Duchovny ja Gillian Andersonkaan eivät näytä uskovan siihen, mitä sanovat, vaikka parhaansa yrittävätkin.

3x18d

Vaikea ruumiinavaus

Jakson aloittava teaseri on ehkä koko jakson huonoin osuus. Jo ensi sekunneista alkaen jakson järjettömyys paistaa läpi. On ihme, että idea on edes päässyt ideoinnista tuotantoon. Jostain syystä The X-Files ei oikein koskaan onnistu, kun se käsittelee jaksossaan perinteisiä tunnettuja hirviöitä, olivat ne sitten vampyyreita, ihmissusia tai zombeja, tai ainakin näkökulman täytyy olla poikkeuksellinen kuten Bad Bloodissa. Teso dos Bichosin muumion kirous -tarina ei ole sellainen poikkeus.

3x18a.png

Ecuador vai Vancouver?

John Shibanin puolustukseksi on kuitenkin todettava, että kissaidea ei ollut alun perin hänen vaan Chris Carterin. Shiban olisi halunnut riivatun jaguaarin. Mutta jos vuodessa tehdään jopa 25 jaksoa, eivät kaikki niistä voi olla puhdasta kultaa. Nykyajan noin 13 jakson kaudet antavat paljon paremmat mahdollisuudet pitää yllä laatua.


Scully: Have *you* been drinking Yaje, Mulder?
Mulder: Go with it, Scully.


X-Fakta: David Duchovny lisäsi itse jakson ehkä parhaan repliikin ”Ladies first”. Repliikki oli kyllä alun perin yhdessä monista käsikirjoitusversioista, mutta lopullisesta versiosta se oli poistettu.