Quagmire

3x22a
”How many folk tales do you know that could eat a boy scout leader and a biologist?”

3×22 Quagmire
Käsikirjoitus: Kim Newton
Ohjaus: Kim Manners
Ensiesitys: 3.5.1996
Tag line: The Truth Is Out There

Vielä ennen kauden loppua ehditään nähdä yksi parhaista perinteisistä MOTW-jaksoista. Quagmire on klassinen Loch Nessin hirviö –tarina, mutta oudon toimiva. Mulder raahaa Scullyn ja tämän koiran Queequegin kesken viikonlopun tutkimaan Heuvelman’s Lakella sattuneita katoamisia, joiden uskotaan olevan järvessä asuvan Big Bluen aiheuttamia. Itse hirviö on oikeasti jaksossa yhdentekevä. Oikeasti jakso kertoo siitä, miksi haluamme uskoa, että järvessä asuu Big Blue.

3x22b

Sunnuntaikävelyllä

Quagmirea voisi yksinkertaisesti kuvata viehättäväksi pikku-MOTW:ksi. Mulderin ja Scullyn hahmot on kirjoitettu täysin nappiin, ja heidän pariskuntamaista huseeraustaan Big Bluen jäljillä Scullyn kääpiöpystykorva seuranaan on viihdyttävä seurata.

3x22j.png

Aamiainen

Quagmiren käsikirjoittajaksi on merkitty Kim Newton, vaikka story editorina toimineen Darin Morganin kädenjälki näkyy jaksossa vahvasti, ja hänen tiedetään kirjoittaneen jaksoa merkittävissä määrin. Koskaan ei ole kerrottu, kuinka suuri osuus Quagmiresta on Darin Morgania ja mikä on tullut Kim Newtonilta, joten on pakko tukeutua siihen, miltä asiat vaikuttavat. Quagmire on kuin kadonnut Darin Morgan -jakso, jonka yhdistää War of the Coprophagesin keveyden pohdiskeleviin ja tragikoomisiin kohtauksiin. Scullyn söpön pikkukoiran valitettava kuolema sopii hyvin koko ajan huumorin ja vakavuuden välimaastossa palloilevaan jaksoon.

3x22h

Scully tajuaa koiransa joutuneen Big Bluen iltapalaksi

Quagmiressa parasta on se, että se on tyypillinen Darin Morganin jakso, ja että se ei ole yhtään tyypillinen Darin Morganin jakso. Pintapuolisesti jaksossa näkyy Morganin tyyli. Jose Chung’s From Outer Spacessa nähdyt uskojien arkkityypit löytyvät myös tästä jaksossa: yksi tekee uskomuksilla rahaa, toinen on uhrannut totuuden todistamiselle koko elämänsä, ja kolmas, skeptikko, pitää koko juttua huuhaana. Osa henkilöistä puhuu kuin suoraan Darin Morganin aiemmista käsikirjoituksista. Ja osa henkilöistä on todella Morganin vanhoista käsikirjoituksista: Morgan jopa tuo takaisin War of the Coprophagesissa nähtyjä sivuhenkilöitä.

3x22d

Vainukoira Mulderin apuna

Samaan aikaan Quagmire ei ole yhtään sellainen kuin Darin Morgan käsikirjoitukset ovat. Quagmire ei ole ollenkaan samalla tavoin kyyninen ja loppupäätelmiltään lohduton kuin Morganin muut jaksot. Kerrankin on toivoa. Morganin jaksoissa Mulder on Don Quijoten kaltainen hahmo, yleensä hieman säälittävä, päähänpinttymän saanut ääliö, joka tulee kuolemaan yksin. Scully puolestaan ihastuttava ja älykäs agentti, jonka ainoa heikkous on halu seurata Mulderia. Quagmiressa Morgan näkee Mulderin ja Scullyn ensimmäistä kertaa toisin silmin, jopa hellästi. Erityisesti Morgan katsoo Mulderia ensimmäisen kerran sympaattisesti. Mulder on täysin varma, että hänen valkoinen valaansa on tässä järvessä, ja Morgan lähtee mukaan lapsenomaiseen intoon.

3x22g

COTR

Noin viidenneksen jaksosta Mulder ja Scully vain istuvat luodolla ja puhuvat keskenään. Kyse on tietenkin Quagmiren erikoisimmasta kohtauksesta, joka on niin tunnettu, että sillä on oma lyhenteensä. COTR, Conversation on the Rock, on keskustelu, jonka Mulder ja Scully käyvät luodolla haaksirikkouduttuaan sydänyöllä keskelle suurta järveä. Scully on juuri menettänyt Queequegin ja Mulder on mielestään nähnyt epäselvässä valokuvassa Big Bluen hampaan. Ensimmäistä kertaa sarjan historiassa Mulder ja Scully keskustelevat karilla elämästään ja motiiveistaan ja joistain kevyemmistäkin asioista kuten kannibalismista ja luonnonvalinnasta.

3x22k.png

Tähtäimessä ankka

Kyseessä on varmaankin koko sarjan parhaimmin kirjoitettua Mulderin ja Scullyn välistä dialogia, joka huipentuu Scullyn verratessa Mulderia Moby Dickin kapteeni Ahabiin. Kohtaus on upeasti näytelty. Se on samaan aikaan leikkisä, flirttaileva, hauska, koskettava ja paljastava. Isosta sinisestä tulee metafora koko totuudelle, jota Mulder etsii. Totuus vai valkoinen valas, onko sillä eroa? Morgan paljastaa vaikuttimet Mulderin ja Scullyn takana, ja tekee heistä taas aavistuksen verran moniulotteisempia hahmoja.

3x22f

Scully näkee Mulderin tulevaisuuden

Quagmire on ehdottomasti yksi sarjan kirkkaimpia timantteja. Se ei ehkä ole sarjan paras jakso, ja käsikirjoituksessa on Morganista huolimatta heikkoutensa. Quagmire on kuitenkin se jakso, jonka haluaisi näyttää ei-fanille, jotta tämä ymmärtäisi sarjan lumon. 

3x22i

Scully ja kapteeninsa

Quagmire on puhdassydäminen ja ei-kyyninen. Mulder ja Scully ovat vielä niin nuoria ja viattomia, tietämättömiä syövistä, sopimuksista avaruusolentojen kanssa tai maailman tuhoutumisesta. Tälläistä viattomuutta ei sarjan aikana enää tavoiteta.

3x22xk.png

Iso sininen

Quagmiren kruunaa täydellinen loppukohtaus, jossa Mulder katselee järvelle ja kääntyy  pois menettäen juuri näkymän valkoisen valaansa vilahtavasta hahmosta.


Scully: It’s funny, I just realized something.
Mulder: It’s a bizarre name for a dog, huh?
Scully: No, how much you’re like Ahab. You’re so consumed by your personal vengeance against life, whether it be its inherent cruelties or mysteries, everything takes on a warped significance to fit your megalomaniacal cosmology.
Mulder: Scully, are you coming on to me?
Scully: It’s the truth or a white whale. What difference does it make? I mean,both obsessions are impossible to capture, and trying to do so will only leave you dead along with everyone else you bring with you. You know Mulder, you are Ahab.


X-Fakta: Gillian Anderson on jopa esiintynyt San Diego Comic Conissa 2013 päällään paita, jossa lukee COTR. Anderson itse on näytellyt vuonna 2011 valmistuneessa Moby Dick -sarjassa.