Wetwired

3x23f

Scully: I was so sure, Mulder. I saw things and I heard things, and… it was just like world was turned upside down. Everybody was out to get me.
Mulder: Now you know how I feel most of the time.

3×23 Wetwired
Käsikirjoitus: Mat Beck
Ohjaus: Rob Bowman
Ensiesitys: 10.5.1996
Tag line: The Truth Is Out There

Kauden mytologiafinaalia edeltävässä jaksossa lähestytään taas kerran sarjan perusteemoja MOTW:n varjolla. Wetwired-jaksossa television kautta lähetettävät signaalit saavat ihmiset näkemään harhanäkyjä suurimmista peloistaan ja tappamaan, hiukan Bloodjakson tyyliin siis.

3x23b.png

Kun kaikki on vielä kunnossa

Idean kierrätys on kuitenkin yhdentekevää, sillä Wetwired on vaikeasta syntyhistoriastaan huolimatta onnistunut jakso. Mat Backin Wetwired onnistuu siinä, mikä jäi puuttumaan Bloodista. Bloodissa Mulder ei koskaan alkanut kunnolla nähdä näkyjä, mutta Wetwired menee aiheessa loppuun asti. Scully sekoaa TV-signaaleista ja alkaa vainoharhoissaan uskoa, että Mulder on yksi niistä, jotka abduktoivat hänet ja jahtaavat häntä. Mulderiin samat signaalit eivät vaikuta, koska jakson ajan hän on yllättäen punavihersokea.

3x23d

Epäilys täyttää Scullyn mielen

The X-Filesissa kiinnostavimmat tarinat syntyvät siitä, miten Mulder ja Scully kohtaavat ilmiön ja miten se heitä muuttaa. Wetwired on Scullyn oma Anasazi, jossa hän kyseenalaistaa parinsa luotettavuuden ja päätyy itse ammuskelemaan petturiksi ja CSM:n liittolaiseksi uskomaansa pariaan. Mulderin jo valmiiksi omituiset työskentelytavat alkavat vaikuttaa epäilyttäviltä paranoian läpi katsottuna. Scullylle Mulderin paljastuminen petturiksi olisi ehkä suurempi isku kuin jos Mulderille paljastuisi Scullyn olevan petturi: Mulder tiesi jo alussa Scullyn tehtävän olevan hänen ristiinnaulitsemisensa, mutta Scully on vapaaehtoisesti valinnut pysymisen Mulderin rinnalla, vaikka se on maksanut hänelle jo hänen terveytensä ja siskonsa hengen.

3x23xc.png

Parantumassa

Gillian Andersonilta tulee taas upea suoritus vainoharhojen luhistama Scullyna, ja Duchovny on yhtä hyvä varsinkin lähtiessään tunnistamaan Scullyksi epäiltyä ruumista.

3x23c

Salaliittolaiset

Vain muutama jakso Pusherin jälkeen tämäkin jakso huipentuu samaan tyyliin Scullyn uhatessa aseella Mulderia. Tosin tämä huipennus tapahtuu liian aikaisessa vaiheessa kun jaksosta on vielä neljäsosa jäljellä. Sen jälkeen seuraa ainoastaan perinteistä salaliittojuonittelua ja kadonneita todisteita. Viimeisessä kohtauksessa Wetwired pohjustaa seuraavaa mytologiaa näyttäessään X:n ja CSM:n salaliittoilevan yhdessä. Tietysti voihan olla, että sekin oli pelkkää harhakuvitelmaa katsojan puijaamiseksi.

3x23e

Epätavallista virka-apua

Skinner toteaa jakson lopussa, että tapaus herätti enemmän kysymyksiä kuin antoi vastauksia. Jälleen kerran kysymykseksi jää ”kuka” ja ”miksi”. Salaliitto vaikuttaa taas suuremmalta kuin koskaan. Ihmisiä manipuloidaan kaikkien heidän päätöstensä suhteen, oli kyse sitten ostosten tekemisestä tai äänestämisestä. Jo E.B.E kertoi, että ne ovat kaikkialla, tarkkailevat ja keräävät tietoa. Nyt ne myös vaikuttavat ajatuksiin.


Mulder: It’s just you, me and the drug dealers.
Plain-Clothed Man: Well, this area’s always been known for its criminal element.
Mulder: Especially when Congress is in session.


X-Fakta: Tässä jaksossa mainitaan ensimmäisen kerran henkilö nimeltä John Gillnitz. Kyseinen nimi on Jon Shibanin, Vince Gilliganin ja Frank Spotnitzin nimien portmanteau. Nimi esiintyy vielä viidessä muussa jaksossa Leonard Betts, Christmas Carol, Dreamland II, Theef ja Jump the Shark.