Talitha Cumi

3x24d

”The question is irrelevant, and the outcome inevitable. The date is set.”

3×24 Talitha Cumi
Käsikirjoitus: Chris Carter
Tarina: David Duchovny ja Chris Carter
Ohjaus: R.W. Goodwin
Ensiesitys: 17.5.1996
Tag line: The Truth Is Out There

Hämmästyttävää kyllä, kolmas kausi, joka on enimmäkseen sisältänyt loistavia ja huonoimmillaankin hyviä jaksoja, päättyy ehkäpä sarjan huonoimpaan season finaleen. Tämä ei suinkaan tarkoita, että Talitha Cumi olisi jotenkin huono jakso, mutta varsinkin cliffhanger on jaksossa luvattoman heikko. Cliffhangerit ovat olleet sarjassa yleensä tyyliä Mulder/Scully ”kuolee” tai X-Arkisto suljetaan. Talitha Cumissa iso paha Alien Bounty Hunter kävelee sumun keskeltä aikeenaan tappaa joku Mr. Smith. Hui!

3x24c

”Phfffffff!”, sihisee Paul Rabwin

Talitha Cumi jatkaa Colony / End Gamen tarinoita. Mulder ja Scully ovat tutkimassa pikaruokalassa sattunutta ampumavälikohtausta, mutta agenttien saapuessa paikalle ei haavoittuneita löydy. Sen sijaan ihmiset kertovat, kuinka eräs mies paransi kosketuksellaan vatsaan ammutun. Tämä parantaja, Jeremiah Smith (roolissa 1960-luvun ufo-sarjan The Invadersin tähti Roy Thinnes), paljastuu tietenkin avaruusolennoksi.

3x24b

Tämän jakson vaarassa oleva sukulainen

Talitha Cumi on kuin vesitetty versio Anasazista. Taas Mulderin sukulainen on hengenvaarassa, taas Syöpämiehen läheisistä suhteista Mulderin perheeseen vihjataan. Tahtikin on jaksossa varsin verkkainen verrattuna edellisen kauden finaaliin. Elossa ollaan eniten kohtauksissa, jossa Mulder yrittää mitä hänen sairaskohtauksen saanut äitinsä yrittää sanoa, tai kun Mulder hyökkää CSM:n kimppuun sairaalan käytävällä. Talitha Cumin kutkuttavimmaksi ajatukseksi jääkin vihje siitä, Mulderin äidillä ja CSM:lla oli muinoin ennen Foxin syntymää lämpimät välit. Niin ja se, että päivämäärä on jo asetettu.

3x24a

Suureleistä riitelyä

Duchovny oli ehdottanut jo Colony / End Gameen Dostojevskin Karamazovin veljeksiä mukailevaa juonta, mutta ajatus toteutettiin vasta Talitha Cumin kohtauksissa, joissa CSM kuulustelee vangitsemaansa Smithia. Nämä kohtaukset eivät ole oikeastaan kovin onnistuneita, vaan raskastunnelmaisia ja paatoksellisia. Sellaistahan tulee tosin koko mytologia jatkossa olemaan.

3x24f.png

Isä ja poika?

Tupakkamiehen ja Jeremiah Smithin väliset kohtaukset ovat silti jakson ydinkohtauksia. Tupakkamiehen naamio on kolmannen kauden aikana riisuttu. Hän on kauden aikana paljastunut pelkäksi Syndikaatin sätkynukeksi, joka yrittää epätoivoisesti säilyttää asemansa. Talitha Cumissa CSM esittää Suurinkvisiittorin roolin, ja kertoo Jeremiah Smithille, ettei maailma tarvitse hänen ihmetekojaan. CSM:n näkemys ihmisistä on pessimistinen, hobbeslainen: ihminen on liian heikko ja korruptoitunut elämään vapaana, joten hänen on luovutettava valtaa auktoriteetille suojelusta vastaan. Sen vallan avulla Syndikaatti on solminut sopimuksen ihmiskunnan kohtalosta. “We appease their conscience. Anyone who can appease a man’s conscience can take his freedom away from him”, sanoo Tupakkamies.

3x24e

Vapahtaja

Talitha Cumin myötä The X-Filesin mytologia astuu uuteen, uskonnollisen aikakauteen. Kolmannen kauden aikana on siis kylvetty viimeisetkin tärkeät mytologian palaset. Loput kaudet tulevat vain pyörittelemään ja vääntelemään tarinoita niiden pohjalta. Samanlaista tuoretta, innovatiivista ja innokasta otetta kuin mitä kolmannen kauden jaksot ovat täynnä ei enää sarjassa valitettavasti tulla näkemään.


”Men can never be free. Because they’re weak, corrupt, worthless and restless… The people believe in authority. They’ve grown tired of waiting for miracle and mystery. Science is their religion. No greater explanation exists for them. They must never believe any differently if the project is to go forward.”


X-Fakta: William B. Davis kertoo elämäkerrassaan Where There’s Smoke, kuinka rikas bisnesmies maksoi nähdäkseen Davisin ja Roy Thinnesin näyttelevän Talitha Cumin yhteiskohtauksensa juhlissaan.