Home

4x03p

”Mulder, if you had to do without a cell phone for two minutes you’d lapse into catatonic schizophrenia.”

4×03 Home
Käsikirjoitus: Glen Morgan ja James Wong
Ohjaus: Kim Manners
Ensiesitys: 11.10.1996
Tag line: The Truth Is Out There

Anti-Waltonit ovat vihdoinkin täällä! MOTW-jaksojen osalta neljännen kauden avaa jytinällä kauhuklassikko Home. Tämä musta komedia oli nimensä mukaisesti kotiinpaluu Glen Morganille ja James Wongille. Home on näiden herrojen 4. kauden tuotoksista myös ehdottomasti paras. Muut kolme jaksoa sotkevat turhaan sarjan kuvioita.

4x03xa.png

Kuin TV-sarjassa

Homen absurdi tarina liikkuu hyvän maun rajalla. Jakson kieroutunut juoni ja raakuus olivat lopulta liikaa FOX:lle, ja jakso hyllytettiin ensiesityksen jälkeen useaksi vuodeksi ennen kuin se lopulta uusittiin Halloweenina 1999 korkeimmalla ikärajamerkinnällä varustettuna. Hämmästyttävää kyllä, Homen takana on tositarina, jonka Charlie Chaplin kertoo elämäkerrassaan, sekä dokumentti Brother’s Keeper. Lue lisää Homen tekemisestä täältä.

4x03a

Anti-Waltonit

Die Hand Die Verletztin hengessä Home kertoo pennsylvanialaisesta pikkukaupungista, jossa ovet ovat lukitsematta, ja josta kaikki paha yritetään pitää poissa. Sellaista idylliä ei tapaa kuin vanhoissa TV-sarjoissa. Kukapa ei haluaisi palata sellaiseen idylliin. Jopa Mulder haluaa. Jossain kaupungin laitamilla sijaitsee kuitenkin kauhujen talo, jossa asuu Peacockin perheen auto-onnettomuudessa ruhjoutunut äiti sängyn alle köytettynä ja kolme epämuodostunutta poikaa. Muu kaupunki on sulkenut silmänsä siltä kauhulta, mitä talossa tapahtuu. Peacockin perhe elää myös omassa maailmassaan omavaraisesti ja ulkomaailmaan yhteyttä pitämättä.

4x03b

Koti

Kummankaan koskematon idylli ei voi tietenkään jatkua ikuisesti. Kun nämä kaksi maailmaa kohtaavat, syntyy rumaa jälkeä. Synkkänä ja myrskyisenä yönä miehet hautaavat maahan vastasyntyneen lapsen, jonka löytyminen myöhemmin tuo paikalle Mulderin ja Scullyn. Vauvalla on lähes kaikki mahdolliset kehityshäiriöt sukupolvia jatkuneen sisäsiittoisuuden seurauksena — vauvan äiti on Mrs. Peacock ja isiä kaikki kolme hänen poikaansa! Tähän kun lisää kohtauksen, jossa kolme hirviötä hakkaa sheriffin ja tämän vaimon kuoliaiksi baseballmailoilla, vauvan elävältä hautauksen, yhden mestauksen ja kuvia hakatuista verenpeittämistä ruumiista, ei tarvitse ihmetellä, miksi jakso oli vuosia esityskiellossa.

4x03e

Vieraina Peacockeilla

Home kyseenalaistaa amerikkalaisen Mayberry-idyllin tavalla, joka saa puolet katsojista voimaan pahoin ja puolet katsojista hurraamaan. Päiväkohtauksissa aurinko porottaa ja viljapellot aaltoilevat tuulessa, öisin hirviöveljekset toteuttavat murharetkiään. Sheriffi ylistää kotikaupunkinsa idyllisyyttä, ja seuraavassa kohtauksessa hänet ja vaimo nuijitaan brutaalisti baseball-mailoilla kuoliaaksi Johnny Mathisin (oikeammin imitaattorin, koska Mathis ei luovuttanut kappalettaan tällaiseen käyttöön) lauleskellessa taustalla Wonderful Wonderful. Puistattavinta ei kuitenkaan ole jaksossa mikään TV-ruudussa nähty kauhuteko vaan se, että Mrs Peacock kertoo olevansa vankina ja poikiensa parittelukumppanina vapaaehtoisesti ja äidinrakkaudesta.

4x03h

”Scully, would you think less of me as a man if I told you I was kind of excited right now?”

Modernius ja vanha hyvä aika asetetaan Homessa vastakkain, kuten myös raakalaismaisuus ja sivistyneisyys. Mulder olettaa, että veljekset ovat taantuneita ja käyttäytyvät kuin eläimet, itse kun hän ei voisi elää ilman kännykkää tai televisiota. Kummallisenta perheen elämänmenoa tarkkaillaan kiikareilla kuin luontodokumentin eläimiä. Mutta loppujen lopuksi kaikki ihmiset toteuttavat lopulta vain eläimellisiä vaistoja selvitäkseen ja lisääntyäkseen. Mulder ja Scullykin taantuvat itse lopulta kaitsemaan sikalaumaa.

4x03c

Taskulampulla tökkäilyä

Home ei kuitenkaan ole pelkästään väkivaltainen ja groteski jakso. Raakoja kohtauksia ryhditetään osin sairaalla huumorilla ja shippyilla hetkillä. Valitettavasti yksi samaan aikaan raaka, perverssi ja hauska kohtaus saksittiin kiltimpään muotoon televisiota varten. Siinä Mulder ja Scully tunkeutuvat pikkuruiseen WC-koppiin tekemään ruumiinavausta kuolleelle epämuodostuneelle vauvalle ja vihjailevat toisilleen kaksimielisesti. Ei ihme, että täydellisessä epäasiallisuudessaan hauska hetki leikattiin pois, mutta onneksi se löytyy DVD-extroista. Toinen melkein yhtä monimerkityksellinen kohtaus on pääparin keskustelu penkillä sukujensa geneettisistä ominaisuuksista ja lisääntymisestä. Jälkikäteen voi huomata myös Morganin&Wongin oraakkelin lahjat: Mulder todella päätyy asumaan keskelle korpea, ja Scullyn on rakastettava lastaan olipa tämä millainen tahansa.

4x03i

Jotain, mitä Mulder EI usko

Loppukohtaus kruunaa jakson. Kaksi Peacockin veljeksistä kuolee Mulderin ja Scullyn väliintulon seurauksena, mutta yksi veljeksistä karkaa äiti takakontissaan perustamaan uutta kotia jonnekin päin Amerikkaa. Valitettavasti FOX esti jäljelle jääneiden Peacockien ja Frank Blackin kohtaamisen Millenniumissa.


Mulder: Well, just find yourself a man with a spotless genetic make up and a really high tolerance for being second-guessed and start pumping out the little uber-Scullys.
Scully: What about your family?
Mulder: Aside from the need for corrective lenses or the tendency to be abducted by extraterrestrials involved in an international governmental conspiracy, the Mulder family passes genetic muster.


X-Fakta: Homea voidaan pitää ainoana jaksona, jonka alussa kuvaruudulla lukee hetken aikaa jakson nimi.