Teliko

4x04a

“There’s a Michael Jackson joke in here somewhere, but I can’t quite find it…

4×04 Teliko
Käsikirjoitus: Howard Gordon
Ohjaus: Jim Charleston
Ensiesitys: 18.10.1996
Tag line: Deceive, Inveigle, Obfuscate

Mulderin repliikki Michael Jackson -vitsistä kuvaa hyvin tätä jaksoa. Teliko on outo yhdistelmä kaikkein perinteisempiä The X-Filesin rakennuspalikoita. Palikoita on yritetty yhdistellä uudella tavalla, mutta lopputuloksena on tuttuakin tutumpi sekamelska.

4x04f

Jotain tuttua?

Teliko on tietysti Squeezen ja 2Shyn uudelleenversiointi, eikä se edes yritä piilotella sitä. Tällä kertaa hirviö on afrikkalainen maahanmuuttaja. Toomsin tapaan Samuel Aboah pystyy pusertautumaan pienimpiinkin paikkoihin, ja Toomsia ja Virgil Incantoa mukaillen hän tarvitsee toisilta ihmisiltä melaniinia pysyäkseen itse elossa. Aboahista puuttuu kuitenkin samanlainen kauheus kuin Toomsista ja samanlainen viekkaus kuin Incantosta. Hän vain tappaa. Aboahista yritetään tehdä mielenkiintoisempi kertomalla, että hän on itse asiassa afrikkalaisten kansantarujen teliko-henki, mutta kuten yleensä tässä sarjassa, vanhojen kansantarujen tuominen moderniin ympäristöön ei täysin toimi. Teliko yrittää rakentaa muukalaisfobian varaan, mutta samalla se yrittää vältellä rasismia kaiken keinoin. Mikä voi olla hankalaa jaksolle, jossa mustia miehiä muutetaan valkoisiksi.

4x04b

Slicing and dicing

Jakson kirjoittanut Howard Gordon on tunnustanut, ettei käsikirjoitus ollut kasassa edes siinä vaiheessa, kun kuvauksia jo aloiteltiin. Nopeilla uudelleenkirjoittamisilla Telikoon yritettiin löytää jonkinlaista punaista lankaa. Jaksosta suorastaan paistaa läpi, että deadline on lähestynyt ja porukka on tajunnut, että eihän tästä ole kunnon jaksoksi, mutta mitäs jos tuotaisiin mukaan vaikka Marita Covarrubias niin… Juonta yritetään kiertää omituisen iskulauseen “deceive, inveigle, and obfuscate” ympärille, Scully tekee ruumiinavauksia, Mulder syö auringonkukansiemeniä, Scully ryömii ilmastointiputkessa, Mulder on vaarassa ja Scully pelastajana, ja Scullyyn ihastunut agentti Pendrellkin käy jaksossa kääntymässä. Jakso loppuu Scullyn raportin kirjoittamiseen, edellisestä kerrasta raportin kirjoittelua on nähty onkin vierähtänyt tovi (hieman asian vierestä, mutta ihmettelen aina, kuka oikeasti kirjoittaisi FBI:n tapausraportteihin yhtä runollista ja pohdiskelevaa proosaa kuin Mulder ja Scully). Nämä klassiset asiat tai Covarrubiaksen esiinmarssitus eivät onnistu hämäämään, että jakso olisi tärkeämpi kuin se onkaan.

4x04c

Tooms?

Mulderin ja Scullyn roolit on Telikossa kirjoitettu ikään kuin mahdollisesti kauden alussa liittyneille uusille katsojille selventämään, että Scully etsii totuutta mikroskoopista ja Mulder kansantaruista. Scully kirjoittaa lopussa, että jonain päivänä tiede selittää tämänkin tapauksen. Veikkaan, että jos jakso olisi ollut vähänkin vahvempi, se olisi saanut kunnian olla ensimmäinen sunnuntain lähetyspaikalla lähetetty jakso.

4x04e

Kukkuu!

Teliko ei ole huono jakso, mutta se tuntuu olevan kuvakulmia myöten kierrätystä vanhoista jaksoista. Jakso olisi toiminut vielä toisella kaudella, mutta nyt kaikki on liian tuttua. Morgan&Wong osittivat Homella, että tauko The X-Filesista piristi. Ehkä kaikkien sarjan veteraanikirjoittajien olisi pitänyt pitää vuoden sapattivapaa.


”Mulder, not everything is a labyrinth of dark conspiracy and not everybody is plotting to deceive, inveigle and obfuscate.”


X-Fakta: Telikossakin nähtävä agentti Pendrell (Brendan Beiser) esiintyi yhteensä kymmenessä jaksossa kolmannen ja neljännen kauden aikana sekä The X-Files Gamessa. Scully toteaa Pendrellin kuollessa jaksossa Max, ettei koskaan tiennyt tämän etunimeä. Sarjassa sitä ei koskaan mainittukaan, mutta The X-Files Gamessa kerrotaan Pendrellin etunimen olevan Sean.