The Field Where I Died

4x05a

”You, you were there, Scully! You saw it. You heard it. Why can’t you feel it?”

4×05 The Field Where I Died
Käsikirjoitus: Glen Morgan ja James Wong
Ohjaus: Rob Bowman
Ensiesitys: 3.11.1996
Tag line: The Truth Is Out There

Chris Carter tunnettiin aikoinaan siitä, että hän piti hyppysissään lähes kaikkea The X-Filesin tuotantoa ja tekemistä koskevaa. Carter esimerkiksi kirjoitti viimeiset versiot käytännössä kaikista käsikirjoituksista. Neljännellä kaudella Carter oli kuitenkin ylityöllistetty tehdessään samaan aikaan Millennium-sarjaa ja The X-Files -elokuvaa, eikä hän voinut kontrolloida The X-Filesia yhtä täydellisesti kuin ennen.

4x05g

Oikeissa FBI-agentin töissä

Ja kun kissa on poissa, hiiret hyppivät pöydällä. Siinä missä Glen Morgan ja James Wong auttoivat sarjan alussa tekemään The X-Filesista sen hienon klassikon mitä se on, neljännellä kaudella Morganin ja Wongin päämääränä näyttää enemmänkin olevan aiheuttaa niin paljon tuhoa kuin mahdollista ja sekoittaa pakkaa kaikin mahdollisin tavoin. Morgan ja Wong kiistämättä olivat ensimmäisellä kaudella sarjan tärkeimmät kirjoittajat, mutta usein jää mainitsematta, millaisia ideoita jäi toteuttamatta, koska Carter ei niihin suostunut. Morganin ja Wongin yksi keskeisempiä ideoita neljännellä kaudella oli syvä välirikko Mulderin ja Scullyn välillä. Scully olisi maannut Ed Jersen kanssa, ja kauden lopuksi Scully olisi toimittanut Mulderin lopulta mielisairaalaan. Sivuhuomautuksena sanottakoon, että kun Morgan&Wong pääsivät Millenniumin vastaaviksi tuottajiksi, heti ensimmäisessä jaksossa Frank Blackille tulee aviokriisi ja keltainen talo pistetään myyntiin. Muutoin Morganin ja Wongin luotsaama Millennium-kausi on kuitenkin sarjan huikeinta aikaa.

4x05b

Kuiskintaa

Jo aikoinaan toisella tuotantokaudella Morgan&Wong halusivat romanssin Mulderin ja Scullyn Melissa-siskon välille, mutta Carter hylkäsi idean. The Field Where I Died -jaksossa onkin sitten toinen Melissa, joka edellisessä elämässä oli kertomansa mukaan Mulderin rakastettu. Shippereillehän tämä kaikki on myrkkyä, mutta itseäni asia ei häiritse, koska sekä Mulderin että Melissan hypnoosimuistelmat menevät niin päin honkia verrattuna siihen mitä muulloin on kerrottu. Edellisissä elämissä ei ole mitään uskottavuutta ja ne voi huoletta ohittaa.

4x05xa.png

Oikeissa FBI-hommissa

Mulderin entisen elämän rakastettua esittää kaiken lisäksi Glen Morganin kanssa kuvausten aikana kihlautunut Kristen Cloke, jolle myöhemmin kirjoitettiin päärooli myös Millenniumissa. Väistämättä mieleen kierii ajatus, että rakastunut mies on kirjoittanut Clokelle roolin, jossa tämä saisi esittää mielin määrin taitojaan erilaisten sivupersoonien tulkitsijana. Katsojalla on sen sijaan tylsää, vaikka osa ylipitkän jakson sivupersoonista jäi leikkaushuoneiden lattialle.

4x05c

Uusi Melissa

Tämä kaikki tekee The Field Where I Died -jaksosta liian omahyväisen. Morgan&Wong eivät halua kirjoittaa tarinaa The X-Filesiin, vaan he haluavat edistää omaa agendaansa ja jättää huomiotta sen, mitä sarjasta on tullut. Morgan&Wong ovat julkisestikin tunnustaneet, etteivät seuranneet sarjaa puolentoista vuoden poissaolonsa aikana, joten he ovat menettäneet Mulderin ja Scullyn hahmojen keskeisiä kasvun hetkiä. Mulderin ja Scullyn suhde ei enää neljännellä kaudella ole sama kuin se oli Morganin ja Wongin lähtiessä. Koko sarja ei enää ole sama kuin Morganin ja Wongin lähtiessä, ja tämän ymmärtämättömyys on Morganin ja Wongin suuri virhe.

4x05y.jpg

Muuttuneet ihmiset

Itse jakso on umpitylsä. Mulder ja Scully eivät tee varsinaista etsiväntyötä vaan vaeltelevat pelloilla ja jutustelevat sivupersoonien kanssa. Jo perustelu sille, miksi Mulder ja Scully on otettu mukaan uskonlahkoon tehtävään rynnäkköön aseiden löytämiseksi, on heikko. Jakso rakentuu pitkien hypnoosikohtausten varaan. Melissa on tässä elämässä uskonnollisen joukkoitsemurhaa suunnittelevan kultin johtajan vaimo, ja The Field Where I Died yrittää rakentaa pohjaa Melissan ja Mulderin sielunyhteyden varaan. Oikeasti jakson ainoa toimiva kohtaus on se, jossa Scully toteaa, ettei vaihtaisi yhtäkään Mulderin kanssa kokemaansa päivää pois Flukeman-tapausta lukuunottamatta. Tässä yhdessä repliikissä näkyy Morganin&Wongin vahvuus, huumori. Muutoin The Field Where I Died ottaa itsensä aivan liian vakavasti.

Kaiken kaikkiaan The Field Where I Died on niin mukasyvällinen ja paatokselinen että se kääntyy jo jaksoa vastaan. Duchovny vääntelemässä naamaansa tuskaisessa hypnoosikohtauksessa on olevinaan suurta runollista draamaa. Tietysti tämänkään nuoren naisen kuolemaa Mulder ei pysty estämään. Jopa Oubliette onnistui paremmin tällaisessa empatiakuviossa.

4x05e

Mulderin harhoja

Entertainment Weeklyn kriitikkokin totesi arvioissaan The Field Where I Diedin olevan koko sarjan surkein jakso, minkä Morgan ja Wong kostivat viimeisessä jaksossaan Never AgainissaKatsokaa tarkkaan, missä käytössä EW-lehti on siinä jaksossa.


Mulder: Dana, if, um, early in the four years we’ve been working together… an event occurred that suggested or somebody told you that we’d been friends together, in other lifetimes, always… wouldn’t it have changed some of the ways we looked at one another?
Scully: Even if I knew for certain, I wouldn’t change a day. Well, maybe that Flukeman thing. I could’ve lived without that just fine.


X-Fakta: Valitettavasti eräs kiinnostava jakso jäi Morganilta ja Wongilta toteuttamatta neljännellä kaudella. Jaksossa Mulder ja Scully tutkivat Valkoisessa talossa Abraham Lincolnin haamua. Musings of a Cigarette-Smoking Man -jakson vaikea tekoprosessi kuitenkin vaikutti siihen, että Morgan&Wong hylkäsivät idean ja kirjoittivat helpommin syntyneen Never Againin.