Sanguinarium

4x06g

”I think this patient… is finished.”

4×06 Sanguinarium
Käsikirjoitus: Valerie Mayhew ja Vivian Mayhew
Ohjaus: Kim Manners
Ensiesitys: 10.11.1996
Tag line: The Truth Is Out There

Mikä yhdistää jaksoja Sanguinarium, Fearful Symmetry, 3, Oubliette, Synchrony ja Trevor? Se, että ne eivät ole sarjan vakituisten käsikirjoittajien kirjoittamia. Yhdysvaltalaisen käsikirjoittajien liiton sääntöjen mukaan TV-sarjoissa täytyi (nykytilanteesta en tiedä) olla joka vuosi tietty määrä ulkopuolisten freelancerien tekemiä käsikirjoituksia. Toisin sanoen myös The X-Filesissa oli vuosittain pakko tuottaa muutama ulkopuolisten käsikirjoitus, yrittää vakikirjoittajien avustuksella tehdä niistä siedettäviä ja toivoa parasta. Joskus onnistuttiin, yleensä ei. Toisaalta myös sellainen mies kuin Vince Gilligan aloitti uransa sarjassa nimenomaan freelancer-käsikirjoituksella Soft Light.

4x06e

He eivät kauneusleikkauksia tarvitse

Sanguinarium on tyypillinen freelancer-käsikirjoitus. Tämä on lopputulos, kun käsikirjoittajiksi värvätään ihmisiä, jotka yrittävät tehdä The X-Files –jakson, vaikka eivät oikeasti ymmärrä sarjaa. Sanguinarium vie Mulderin ja Scullyn chicagolaiseen plastiikkakirurgian sairaalaan, jossa muotoillaan rumista ihmisistä kauniita. Yksi lääkäreistä, Dr Franklin, harjoittaa mustaa magiaa ja uhraa potilaita noituudelle pysyäkseen ikuisesti komeana ja sileäotsaisena. Kirjoittajat ovat visioineet mielessään karmeita näkymiä verellä täytetystä kylpyammeesta, neulojen oksentamisesta, kasvojen repimisestä ja verilöylyksi muuttuvista leikkausoperaatioista, mutta tapahtumien ympärille on ollut vaikeuksia keksiä juonta. Niinpä tarinaa on yritetty saada kiinnostavaksi käyttämällä ”käännetään perinteinen kaava ympäri” –temppua. Turhamainen lääkäri ei olekaan nainen vaan mies, noita-hoitaja ei olekaan pahis, ja niin edelleen.

4x06a

Tehokas rasvaimu

Kaiken lisäksi Sanguinarium kärsii logiikan puutteesta. Mulderin päättelykyky tekee taas jättiharppauksia hänen nähdessä pentagrammeja kaikkialla. Jakso on täynnä muitakin omituisuuksia: Mulder ei kirjaimellisesti näe omaa nenäänsä pidemmälle, ja keskittyy lähinnä bongailemaan hoitsuja sairaalan käytävältä (wow?).

4x06xe.png

Mulderilla ja Scullylla ei ole juurikaan vaikutusta jakson lopputulokseen, he vain joutuvat katselemaan vierestä kun tohtori keräilee uhrejaan ennen metamorfoosiaan ja muuttoaan uuteen sairaalaan. Seuraa paljon verta ja lisää verta ja hyvin visuaalisia kuvauksia siitä, kuinka kauneusleikkauksiin voi kuolla jos lääkäri oikein innostuu leikkelemään. Ei auta, että sarjan kuvaajan John Bartleyn lähdön jälkeen sarjan visuaalinen ilme on taantunut takaisin ensimmäisen kauden tasolle.

4x06i

Turhamaisuutta

Sanguinariumissa on tiettyä Die Hand Die Verletzt -tyyliä, mutta edes Morganin  ja Wongin apu ei ole pystynyt jaksoa pelastamaan.


”There’s magic going on here, Mulder. Only it’s being done with silicone, collagen, and a well-placed scalpel.”


X-Fakta: Chris Carterin päätöksellä Gillian Andersonin suun yläpuolella oleva luomi on peitetty lähes aina kun hän näyttelee Scullya. Joskus luomi on kuitenkin jäänyt näkyviin, kuten useissa Sanguinariumin kohtauksissa. Nykyiset teräväpiirtotelevisiot ja tarkat kuvanlaadut paljastavat luomen armotta. David Duchovny on haastatteluissa protestoinut luomen peittämisen olleen typerä teko (The Truth about David Duchovny by Gillian Anderson. USA Weekend March 26, 2000).