Musings of a Cigarette-Smoking Man

4x07a

”How many historic events have only the two of us witnessed together, Ronald? How often did we make or change history? And our names can never grace any pages of record. No monument will ever bear our image. And yet once again, tonight, the course of human history will be set by two unknown men, standing in the shadows.

4×07 Musings of a Cigarette-Smoking Man
Käsikirjoitus: Glen Morgan
Ohjaus: James Wong
Ensiesitys: 17.11.1996
Tag line: The Truth Is Out There

Jos Vince Gilligan on hyvä esimerkki käsikirjoittajasta, joka viittaa jaksoissaan aiempien jaksojen tapahtumiin, niin Morgan&Wong ovat esimerkki siitä, että joskus kirjoittajien olisi syytä perehtyä menneisyyteen. Morgan ja Wong ovat itse tunnustaneet, että eivät välittäneet katsoa vanhoja jaksoja. Tämä näkyy varsinkin jaksossa Musings of a Cigarette-Smoking Man, joka iloisesti unohtaa kaiken sen, mitä Tupakkamiehen historiasta on tähän mennessä kerrottu. Lex Luthor: The Unauthorized Biography –sarjakuvan inspiroima Musings of a Cigarette-Smoking Man on kuitenkin loistava jakso, kunhan ei usko mitään siinä esitettyä todeksi.

4x07b

Nuori Syöpämies

Mulder, Scully ja Lone Gunmenit kuullaan tässä jaksossa vain ääninä, joita CSM salakuuntelee. Frohike on löytänyt roskalehdestä kirjoitelman, jonka hän uskoo kertovan tupakkamiehen tarinan. Se lupaa totuuden CSM:n elämästä, ei enempää eikä vähempää. Tämä jaksokummajainen toimii, koska se kärjistää CSM:n hahmon. Hän ei ole pelkästään Mulderin vastustaja, vaan koko maailman arkkivihollinen, mies joka ei ole vain nähnyt presidenttien kuolevan, vaan painanut itse liipaisinta.

4x07xa.png

Tähän myös CSM uskoo

Tupakkamiestä esittävä William B. Davis kertoi aikoinaan inhoavansa jaksoa. Hän oli kuvitellut hahmolleen täysin erilaisen taustatarinan kuin tässä jaksossa esitelty absurdi tarina epäonnistuneesta kirjailijasta. Vuosia myöhemmin Davis kuitenkin muutti mieltään, ja kuvaa jaksoa elämäkerrassaan suorastaan nerokkaaksi ja aikaansa edellä olevaksi. Hän suitsuttaa varsinkin James Wongin ohjausta. Eikä suotta, sillä Wong sai tästä jaksosta koko sarjan ensimmäisen parhaan ohjauksen Emmy-ehdokkuuden.

4x07c

Maailma hyppysissä

Musings of a Cigarette-Smoking Man kertoo CSM:n elämäntarinan nuoresta savuttomasta miehestä paatuneeksi ketjupolttajaksi. Se maalaa CSM:sta kuvan yksinäisenä suurmiehenä, joka jää varjoihin antaen kunnian toisille USA:n historiaa muuttaneista tapahtumista. Jakso paljastaa, että tämä suuri paholainen on itse asiassa surumielinen pöytälaatikkokirjailija, joka yrittää salanimellä Raul Bloodworth saada novellinsa julkaistuksi roskalehdessä ja tapaa jouluna perhettään vain kyttäämällä Mulderin kellaritoimiston oven takana. CSM uskoo uhrautumiseen, mutta toivoo salaa uutta mahdollisuutta elämälleen.

4x07xb.png

Ensimmäinen savuke

Koska tarina on uskomaton ja hyvin ristiriidassa aikaisemmin CSM:sta kerrottujen faktojen kanssa, Frohiken kertomusta voi pitää lähinnä vertauskuvallisena. Jakson alkuperäinen nimi oli Memoirs of a Cigarette-Smoking Man, mutta lopullisessa nimessä kuvastuu kertojan epäluotettavuus. CSM:n ensimmäiseksi pahuuden teoksi kerrotaan JFK:n salamurhaaminen. Kun nuori CSM (Chris Owens) sytyttää ensimmäisen tupakkansa Kennedyn murhan jälkeen, se toimii vertauksena koko kansakunnan viattomuuden tahrautumiselle. Tarinan CSM on paha voima ja yksin vastuussa kaikista amerikkalaisia kuohuttaneista hirmuteoista. Hän on JFK:n, Martin Luther Kingin ja avaruusolentojen murhien takana, ja Saddam Hussein on hänen tuttavansa. Kulissien takana hän yksin pyörittää salaliittoja. Hän on mies, johon tiivistyy kaikki kuviteltu pahuus, mies, joka ennustaa tulevaisuutta tekemällä sitä.

4x07e

Elämä on kuin suklaarasia

Jakson flashbackit 1960-luvulle ovat tyylikkäitä, mutta varsinaisesti jakso alkaa kiinnostaa kun William B. Davis astuu takaisin Syöpämiehen saappaisiin. Chris Owens saa esittää nuorta Syöpämiestä tämän juonittelujen huipulla, ja Davisille jää vain vallan rippeet. Ei siksi, etteikö Tupakkamiehellä valtaa olisi, mutta kylmän sodan loputtua ei ole enää vihollista, jota vastaan taistella. Silloin merkittävintä, mitä voi tehdä, on järjestellä Super Bowlin tulokset. Onneksi vastaus ongelmaan kirjaimellisesti tipahtaa taivaalta, kun avaruudesta saapuu uusi vihollinen.

4x07d

E.B.E.

Jakson loppupuolen ironisessa käänteessä selviää, ettei yksikään kustantaja huoli CSM:n kirjoittamaa tarinaa, koska se on liian mielikuvituksellinen. Lopulta kirjoitelma julkaistaan roskalehdessä. CSM masentuu, koska hänellä ei ollutkaan valtaa edes omaan kirjoitukseensa, vaan lehti on muuttanut hänen kirjoitelmansa lopun. Loistavassa Forrest Gumpia parodioivassa kohtauksessa CSM purkaa pettymystään satunnaiselle kodittomalle. Ironisesti Morganille ja Wongille kävi kuten Tupakkamiehelle, ja Chris Carter muutti alun perin Frohiken ampumiseen päättyvän jakson lopun Morganin ja Wongin toiveiden vastaisesti — ja CSM lupaa ampua Frohiken vasta jonain toisena päivänä, mutta ei vielä tänään.

Hän sytyttää savukkeen ja katoaa takaisin varjoihin.


”He’s the most dangerous man alive, not so much because he believes in his actions, but because he believes his actions are all which life allows him.”


X-Fakta: Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Sarjassa Tupakkamiestä on kutsuttu nimillä Cancer Man, Son of a Bitch, Black Lunged Son of a Bitch, Double-Crossing Son of a Bitch, The Smoking Man, Cigarette Man, Our Chain-Smoking Friend, Old Smokey, Cigarette Smoking Man, Smokey, Biggest Bastard of All, Cigarette Smoking Son of a Bitch, Raul Bloodworth sekä tietysti C.G.B. Spender ja Carl Gerhard Bush. Syväkurkun nimeä ei sarjassa koskaan varsinaisesti paljastettu, mutta Musings of a Cigarette-Smoking Manin mukaan se on Ronald. Tieto vahvistetaan lopulta jaksossa This, jossa nähdään Syväkurkun hautakivi. Siinä lukee ”Ronald Pakula”.