Terma

4x10f

”They’re all honorable, these honorable men.”

4×10 Terma
Käsikirjoitus: Frank Spotnitz ja Chris Carter
Ohjaus: Rob Bowman
Ensiesitys: 1.12.1996
Tag line: E Pur Si Muove

Terma ei pysty lunastamaan Tunguskassa annettuja lupauksia. Jakso seuraa Mulderin pakoa venäläiseltä vankileiriltä, mutta ei lopulta kerro, miten se tapahtui. Mytologian saldo on vähäinen. Käteen jää vain, että sekä Venäjän vankileireillä että Amerikan vanhainkodeissa tehdään ihmiskokeita mustalla öljyllä.

4x10e

”It’s good to put my arms around you… both of them.”

Action-mytologia Tunguska/Terma viilettää eteenpäin niin lujaa vauhtia, ettei se ehdi pohtimaan kysymyksiä inhimillisyydestä tai humaaniudesta. Neljännellä kaudella mytologiat etenevät aiempaan verrattuna varsin suoraviivaisesti. Se mitä on nähty, on todella tapahtunut. The X-Filesin vahvuus on juuri siinä, että se onnistui parhaimmillaan tekemään tavallisesta ufo-tarinasta tutkimuksen ihmismieleen. Hienoimmissa mytologiajaksoissa juoni on moniselitteinen ja elää myös muilla tasoilla kuin todellisuudessa. Mieleen jää parhaimmillaan kysymyksiä siitä, oliko se hallitus, avaruusolennot, vai mieleltään sairaiden kuvittelua.

4x10b

Loisia

Vaikka Terma tapahtuukin vain suoraviivaisesti yhdellä tasolla, se ei tarkoita, että kysymyksiin saataisiin vastauksia. Sen sijaan salaliitto laajenee jälleen. Nyt sekä amerikkalaiset että venäläiset yrittävät kilpaa kehitellä rokotteita mustaa syöpää vastaan. Maailma elää ehkä liennytyksen aikakautta, mutta paikoitellen kylmä sota on vielä voimissaan.

4x10g.png

Vaarallinen vanhus

Terma tarjoaa vihdoinkin taustatietoa Mulderin rakkaasta vihollisesta Krycekista eli toveri Arnzenista. Täysin selväksi ei käy, toimiiko Krycek amerikkalaisten vai venäläisten puolella vaiko kumpienkin, tai onko hän amerikkalainen maanpetturi vai Venäjältä Yhdysvaltoihin soluttautunut illegaali. Valitettavasti Krycek ei tämän jälkeen enää saa samanlaista mahdollisuutta valokeilassa, vaan miehestä tulee lähinnä 1013:n sätkynukke, joka toimii niin kuin käsikirjoitus vaatii.

4x10i

Iso pamaus

Terma on silkkaa toimintaa eikä tunteilua, vaikka Scullyn uskollisuus toisella puolen maailmaa viilettävälle Mulderille on liikuttavaa. Kun Colonyssa ja uudelleen Tunguskassa Scully vielä kyseli itseltään, kuinka pitkälle hän voi Mulderia seurata, tässä hän menee mieluimmin vankilaan kuin pettää Mulderin. Terman vastakkainasettelu on onnistunutta: Mulder ja Scully istuvat kumpikin tahoillaan vankiloissa, mutta Scullyn vankiselli on valoisa ja puhdas, Mulderin selli taas pimeä ja likainen.

x4x10xa

Tyylikäs vanki

Kun jakson on ohjannut Rob Bowman, on mukana tietysti näyttäviä räjähdyksiä. Tahattomasti huvittavassa huipentumassa kadoksissa ollut Mulder saapuu oikeussaliin suureellisen musiikin saattelemana kuin lännensankari ratsastaisi kaupunkiin, ja kamera zoomaa saippuaoopperamaiseen tyyliin onnelliseen Scullyyn.

 

Terman rytmi katoaa loppua kohden, mutta Mulderin todistus oikeudessa maapallon ulkopuolisen elämän olemassaolon mahdollisuudesta on klassikkohetki. Hetki muistuttaa läheisesti Frank Capran elokuvasta Mr Smith lähtee Washingtoniin (1939).

4x10j

Senaatin edessä

Loppukohtaus muistuttaa tietysti läheisesti Fallen Angelin loppukohtausta, jossa Mulder piti idealistisen avaruusolentopuheen FBI:n johtajille. Vaikka neljässä vuodessa sarjan puitteet ja tarinan mittakaava ovat kasvaneet kokonaan eri kokoluokkaan, on Mulder yhä se sama Mulder, joka uhkarohkeasti uhmaa viranomaisia löytääkseen tarinoiden pohjalta totuuden.


”Why is this so hard to believe? When the accepted discovery of life off this planet is on the front page of every newspaper around the world? When the most conservative scientists and science journals are calling for the exploration of Mars and Jupiter? With every reason to believe that life and the persistence of it is thriving outside our own terrestrial sphere? If you cannot get past this, then I suggest this whole committee be held in contempt, for ignoring evidence that cannot be refuted.”


X-Fakta: The X-Filesin erikoistehostemies Mat Beck jätti sarjan kolmannen kauden jälkeen. Uusilla erikoistehosteista vastaavilla oli suuria vaikeuksia luoda Tunguskassa ja Termassa tarvittavat musta öljy -erikoistehosteet. Tunguskan erikoistehosteiden teko oli suorastaan katastrofaalista: tehosteet eivät olleet vielä valmiit, kun jakso piti esittää sunnuntaina televisiossa. Jaksosta esitettiin eri TV-asemilla ja aikavyöhykkeillä eri versioita, joissa jokaisessa oli hieman paremmat erikoistehosteet kuin edellisessä versiossa.