Tunguska

4x09d

”The truth, the truth… There is no truth. These men just make it up as they go along.”

4×09 Tunguska
Käsikirjoitus: Frank Spotnitz ja Chris Carter
Ohjaus: Kim Manners
Ensiesitys: 24.11.1996
Tag line: The Truth Is Out There

Mikään ei summaa Salaisia kansioita paremmin kuin yllä oleva Krycekin lausuma repliikki. ”The truth, the truth… There is no truth. These men just make it up as they go along.” Mulder tavoittelee jotakin yhtä, monoliittista Totuutta, mutta Chris Carterille totuus on erilainen jaksosta jaksoon.

4x09b

Päiväkävelyllä

Rikkonaisuus toistuu neljännen kauden mytologiajaksoissa.  Kolmannella kaudella mytologiatarinat jatkuivat siitä, mihin edellinen mytologia loppui, tarinoita päätettiin, eikä jätetty asioita roikkumaan ilmaan. Neljännellä kaudella jokainen mytologiajakso käsittelee eri asiaa ja jää odottamaan, että sarjan loppuun mennessä kaikki irtonaiset langat solmittaisiin sieväksi rusetiksi. Yksi mytologia, Tempus Fugit/Max, ei ole varsinainen mytologia ollenkaan. Toisin kuin monet muut TV-sarjojen vastuumiehet, Chris Carter ei koskaan käyttänyt niin kutsuttua sarjaraamattua (show bible), johon on listattu sarjassa kerrotut faktat ja tapahtumat, jotta myöhemmin ei kerrottaisi ristiriitaisuuksia. Carter on jopa ylpeillyt asialla. Hän ei ole myöskään koskaan karsastanut aiemman kerrotun muuttamista jälkeenpäin. Retcon on oikeastaan enemmän sarjan tapa kuin poikkeus. The X-Files oli ensimmäisiä ei-saippuasarjoja, joka ylipäänsä käytti sarjamaista, jatkuvajuonista kerrontatapaa. Lopputuloksena tästä sekä Carterin tahallisesta ja tahattomasta menneisyyden uudelleenkirjoittamisesta on mytologiaa melkein mahdotonta täydellisesti ymmärtää.

4x09h.png

Rottapoika epäilyttää Mulderia

Tunguska ja Terma kärsivät osittain tuosta uudelleenkirjoituksesta. Marsista tullut kivi sisältää mustaa öljyä, joka aiemmin nähtiin jaksoissa Piper Maru ja Apocrypha. Tällä kertaa vain musta öljy näyttää erilaiselta, käyttäytyy eri tavalla ja siihen viitataankin uudella nimellä ”musta syöpä”. Kenties uusi nimi on keksitty, että neljännen kauden mytologian voisi summata yhdellä sanalla, syöpä.

4x09a

Totuus ja vain totuus

Tunguska/Terman lähtölaukaus on erittäin onnistunut: flash-forwardissa Scully kieltäytyy oikeuden edessä paljastamasta kadonneen Mulderin olinpaikkaa ja kertoo eroavansa FBI:sta. Takaumina nähdään, kuinka Krycek houkuttelee Mulderin ansaan venäläiselle vankileirille, jossa vankeja altistetaan mustalle syövälle. Tunguska siis jatkaa osaltaan edellisen kauden mytologioita hallinnutta aihetta julmista ihmiskokeista. Paljastuu, että samanlaisia ihmiskokeita tehdään myös Venäjällä. Mytologia ei taaskaan kulje eteenpäin, vaan se pysyy paikoilleen paljastaen salaliiton olevan yhä suurempi ja suurempi.

4x09e

Koekaniini

Siitä huolimatta Tunguska on ihan kiva seikkailujakso. Se on säälimätön ja väkivaltainen. Skinner ja Mulder kohtelevat Krycekia ansaitusti pahemmin kuin koskaan. Krycek on tarinan kiinnostavin hahmo. Hän on onnistunut vaihtamaan lojaaliutensa kohdetta vähintään kerran kaudessa, ja tällä kertaa hän on venäläiskiduttajien liittolainen, toveri Arntzen. Marita Covarrubiaksessa ei taas ole mitään järkeä. Hän käy hönkimässä muutaman sanan silkkisessä aamutakissa kohtalokkaan femme fatalen oloisesti.

4x09f

Avaruusolentoa ihmettelemässä

Parhaat kohtaukset ovat jakson loppupuolella venäläisellä gulakilla, jossa Mulder heitetään vankityrmään. Shokeeraavassa cliffhangerissa on Mulderin vuoro joutua hallituksen koe-eläimeksi. Scullyn sieppaus tuntui aikoinaan painavalta, koska koko alkukausi rakensi sitä kohti. Mulderin vastaava koekaniiniksi joutuminen on vain pinnallinen temppu.


Krycek: They found me in North Dakota. They liberated me on a salvage hunt. Hey, you go underground, you got to learn to live with the rats.
Mulder: I’m sure you had no trouble adapting.


X-Fakta: Jakson Yhdysvalloissa esitetyn version tekstityksiin (closed captioning) on piilotettu vitsi: kun Mulder katsoo sormissaan pitelemäänsä torakkaa, hän mutisee tekstityksen mukaan ”Bambi?”.