Paper Hearts

4x08c

”You said it yourself once. You said that a, a dream is an answer to a question we haven’t learned how to ask.”

4×08 Paper Hearts
Käsikirjoitus: Vince Gilligan
Ohjaus: Rob Bowman
Ensiesitys: 15.12.1996
Tag line: The Truth Is Out There

The X-Filesin käsikirjoitustiimin uusin tulokas tuntuu olevan kaikkein uskollisin sarjan menneisyydelle. Joskus tuntuu, että Vince Gilligan on ainoa, joka on edes katsonut vanhoja jaksoja. Gilliganin MOTW:t ovat kuin pieniä katsauksia mytologiaan toiselta kannalta. Ne luotaavat Mulderin ja Scullyn hahmoja ja antavat niihin lisäkerroksia. Gilliganin Paper Hearts on kauden MOTW-jaksojen parasta antia ja esimerkki siitä, mihin irrallinen MOTW parhaimmillaan pystyy.

4x08g

Lähellä vastauksia

Paper Heartsin tarina on oikeastaan riskialtis, sillä siinä annetaan ufojuttuja paljon maallisempi selitys sille, mihin Samantha katosi. Jakso on todennäköisesti toiminut myös jonkinlaisena innoittajana myöhemmin Samanthan kohtalon ratkaisseelle Sein Und Zeitille.

4x08xe.png

Pahoja unia

”Unet ovat vastaus kysymyksiin, joita emme osaa kysyä”, totesi Mulder jo aikoinaan Aubreyssa. Mulder saa uniensa kautta vihiä, että hänen vuosia sitten vankilaan toimittama sarjamurhaaja John Lee Roche paitsi tappoi enemmän kuin tunnustamaansa 13 pikkutyttöä ja leikkasi näiden vaatteista voitonmerkikseen kangassydämet, myös pyöri Martha’s Vinyardissa marraskuussa 1973.

4x08l

Mulderin uni

Gilligan on yleensä käsikirjoituksissaan kiinnostuneempi Mulderin hahmosta kuin Scullyn. Pusher, Paper Hearts, Kitsunegari, Folie à Deux, Driveja Je Souhaite ovat kaikki Gilliganin jaksoja, jotka perustuvat jonkinlaiseen mittelöön Mulderin ja jakson päävastustajan välillä. Paper Heartsissa Roche tunkeutuu Mulderin mieleen unien kautta kun Mulder yrittää tunkeutua Rochen mieleen profiloinnillaan, melkein kuin Pusherissa. Kuten Grotesquessa, Mulder antaa Rochen tunkeutua päähänsä saadakseen vastauksia kysymyksiinsä. Gilligan kirjoittaa jaksoihin aina kiinnostavia pahiksia. John Lee Roche, Robert Patrick Modell ja Gerry Schnauz näyttävät kaikki päällisin puolin tavallisilta miehiltä, mutta paljastuvat vaarallisiksi psykopaateiksi.

4x08f

Metsähaudalla

Vince Gilligan poimii muistakin vanhoista jaksoista apua: Mulder ja Scully kaivavat metsähautaa kuten Conduitissa, Mulderin entinen työpari Reggie Purdue mainitaan (Young at Heart), Little Green Menin flashbackeja nähdään uudelleen näyteltynä, Mulderin äiti mainitsee Talitha Cumissa tapahtuneen sairaskohtauksensa ja Mulder palaa toisella viimeksi Anasazissa nähtyyn isänsä taloon. Gilliganin tapa kirjoittaa on katsojalle äärimmäisen palkitseva. Kiitos Gilliganille siitä, että pienillä eleillä hän osoittaa, etteivät MOTW-jaksot ole täysin eri universumissa mytologian kanssa.

4x08d

Agentit

Paper Heartsissa on hyvin Hannibal Lecter -tyylinen tunnelma. Tom Noonan, jolle Rochen rooli erityisesti kirjoitettiin, näyttelikin ensimmäisessä Hannibal Lecter -filmatisoinnissa Manhunter (1986) sarjamurhaajaa. Paper Heartsissa hän tekee samankaltaisen roolin. Hannibal Lecter -elokuvien vaikutteet The X-Filesiin ja Millenniumiin ovat yleisesti tunnettuja. Scully perustuu Clarice Starlingin hahmoon kun taas Mulderissa ja Millenniumin Frank Blackissa on vaikutteita Will Grahamin, ilmiömäisen FBI-profiloijan, hahmosta. Vaikutteet tuntuvat kulkeneen molempiin suuntiin: TV-sarja Hannibalin Will Graham on huomattavasti muldermaisempi kuin elokuvien Will Graham.

4x08i

Tällä kertaa ovella seisoo Roche

Gilligan on aina ymmärtänyt Mulderin ja Scullyn suhteen ja hahmojen vaikutuksen toisiinsa ja kuinka hahmot saavat loistaa. Kaikki Mulderin reaktiot tässä jaksossa tuntuvat luonnollisilta vaikka ovatkin kyseenalaisia. Scully, joka ei ole uskonut siihenkään, että avaruusolennot olisivat vieneet Samanthan, yrittää pitää Mulder oikealla polulla vaikka tarjolla olisi paljon uskottavampi selitys. Mulder haluaa saada päätöksen painajaiselleen, ja Scully haluaa Mulderin saavan sen.

Tämä on vihdoinkin se Mulderin Beyond the Sea, jota jo monet kirjoittajat ovat yrittäneet kirjoittaa. Mulderin on taas tehtävä valinta: valitseeko hän tytön hengen Samanthan kohtalon selvittämisen sijaan.

4x08a

Scully ei usko Mulderin uniin

Paper Heartsissa on ensiluokkaista näyttelemistä Duchovnylta, eikä Anderson jää huonommaksi. Duchovny valitsi Emmy-ehdokasjaksokseen Small Potatoesin, mutta jos ehdolla olisi ollut Paper Hearts, Duchovny olisi voinutkin kävellä Emmy-gaalasta ulos palkintopystin kanssa. Pitkästä aikaa valaistuskin on sinisävyisyydessään toimivaa ja kaunista. Mark Snown leikkisä teema on yksi hänen parhaimmistaan.


”I hear things about you, Mulder. You know what I heard? I heard you go after aliens… from space. It’s like your world will be okay as long as you can believe in, like, flying saucers.”


X-Fakta: Mulderin virkamerkin numero on JTT047101111 ja Scullyn virkamerkin numero JTT0331613.