El Mundo Gira

4x11f

”The truth is, nobody cares.”

4×11 El Mundo Gira
Käsikirjoitus: John Shiban
Ohjaus: Tucker Gates
Ensiesitys: 12.1.1997
Tag line: The Truth Is Out There

Ideat eivät ole todellakaan John Shibanilta loppuneet. Niitä on jaksossa El Mundo Gira liikaakin: politiikkaa, meksikolaista saippuaoopperaa, avaruusolentoja, tartuntatautia, el chupacabraa ja keltaista sadetta. Mulder uskoo, että Maria-niminen laiton meksikolaismaahanmuuttaja on joutunut kansantarujen el chubacabran surmaamaksi. Scully uskoo että kyse on ennemminkin klassisesta kaksi veljestä ja yksi nainen –draamasta.

4x11a

Kuollut vuohi

On melkein sääli, että El Mundo Giraan on sotkettu mukaan meksikolaista saippuaoopperaa, koska heti kun The X-Filesiin sotketaan saippuaoopperaa edes ajatuksen tasolla, suurin osa katsojista pyörittelee silmiään. El Mundo Gira ei olisi tarvinnut kolmiodraamaa, sillä sen viesti näkymättömistä ihmisistä voisi olla kiinnostava. Koko jaksohan perustuu sanaleikille: alien voi merkitä niin avaruusolentoa kuin vierasmaalaista, muukalaista.

4x11g

Muukalaisia Amerikassa

El Mundo Giran kerrontatyyli on napattu Jose Chung’s From Outer Spacesta, mutta John Shiban ei todellakaan ole Darin Morgan. Jokaisen henkilön eri näkökulmasta kerrottu tarina ei ole edes pohjimmiltaan kiinnostava: se on pelkkää saippuaoopperaa, tuhannesti nähtyä. Käsikirjoitus ei ole pätkääkään nokkela tai jätä tulkinnanvaraa. Viesti on alleviivattu. Scullyn ei tarvitse sanoa  ”This time the aliens are the victims” , katsoja osaa kyllä päätellä.

4x11e.png

Totuus Skinneristä

El Mundo Gira olisi voinut olla kiinnostava tutkielma siitä, miten kansantarinat syntyvät. Tämän suhteen se onnistuu kuitenkin vain loppukohtauksessa, joka on kerrottu meksikolaisnaisen versiona sekä Mulderin ja Scullyn näkökulmasta. El chupacabra, avaruusolennot tai hallituksen dekontaminaatiotiimi ovat kaikki vain keinoja kuvata samaa asiaa eri sanoin.

4x11d

Homeessa

Mulderin ja Scullyn rooliksi jää taas kerran olla amerikkalaisen hallituksen kätyreitä, joita muukalaiset eivät katso hyvällä. El Mundo Girassa on paljon yhteyksiä F. Emasculataan, jossa Mulder jahtasi vaarallisen tartunnan saanutta rikollista. El Mundo Girasta puuttuu kuitenkin kokonaan hektisyys ja tunne siitä vaarasta, että veljekset voisivat aiheuttaa hallitsemattoman epidemian.

4x11b

Los expedientes secretos X

Telikon ja El Mundo Giran perusteella pitäisi kai uskoa, että mikä tahansa tarina muuttuu kiinnostavaksi, jos siihen lisää etnisiä aineksia ja poliittista pohdintaa. Ei se nyt ihan näin yksinkertaista ole. Mutta loppupäätelmä ennemminkin on, kuten Shibanillakin – nobody cares. Jakson olisi ehkä pitänyt keskittyä enemmän siirtolaisten näkymättömyyteen yhteiskunnassa. Näky siitä kuinka edes avaruusolennoilta näyttävät meksikolaissiirtolaiset eivät herätä kenenkään huomiota on surullinen.

4x11xh.png

Alien-valossa

Mark Snown espanjalaiskitarat soivat taustalla rasittavuuteen asti. Muutoin puitteet ovat kunnossa. Kuvaus ja valaistus ovat hetkittäin todella kauniita.


”Scully, I’ve been thinking. I know that’s dangerous, but just bear with me.”


X-Fakta: Kun Scully sanoo ruumishuoneella oikeuslääkärille ”I don’t think he’s going anywhere”, hän itse asiassa toistaa vitsin, jonka etsivä Lazard sanoi Scullylle vastaavassa tilanteessa Born Againissa.