Leonard Betts

4x14g

”Will the real Leonard Betts please stand up?”

4×14 Leonard Betts
Käsikirjoitus: Vince Gilligan, John Shiban ja Frank Spotnitz
Ohjaus: Kim Manners
Ensiesitys: 26.1.1997
Tag line: The Truth Is Out There

Tammikuussa 1997 The X-Files oli kirjaimellisesti suosionsa huipulla. Se sai FOX:lta himoitun Super Bowl -finaalin jälkeisen esiintymispaikan, jolla perinteisesti kerätään huikeita katsojalukuja. Kunnia annettiin tietoisesti jaksolle Leonard Betts, mikä aiheutti hieman jaksojen esitysjärjestyksen sekoittamista. Leonard Bettsista tulikin aikojen katsotuin The X-Files –jakso. Ja mikä parasta, jaksoa ei ole erityisesti tehty houkuttelemaan uusia katsojia tai vetämään huomiota erikoisilla jipoilla, vierailevilla tähdillä tai odotetuilla suudelmilla. Leonard Betts vain on äärimmäisen toimiva, vahva perusjakso, monster of the week -tarina parhaimmillaan.

4x14n

Leonard Bettseja kerrakseen

Leonard Betts on ensimmäinen John Gillnitz -kolmikon eli John Shibanin, Vince Gilliganin ja Frank Spotnitzin yhteisjakso. Jokainen heistä onkin antanut Leonard Bettsille parhaan osaamisensa. Jakson roisto on Gilliganin tyypillinen pieni mies, joka tekee hirviömäisiä tekoja. Spotnitzin kiinnostus ikuiseen elämään näkyy Bettsin kyvyssä regeneroitua yhä uudelleen ja uudelleen. Shibanin panosta on aina vaikea määritellä, mutta ilmeisesti mies on varsinkin Gilliganin arvostama perusvarma joukkuepelaaja.

4x14a

Ei ketään kotona

Jakson juoni on hauskalla tavalla outo ja vinksahtanut. Leonard Betts –niminen ensihoitaja (Paul McCrane) kuolee ambulanssikolarissa, kun hänen päänsä sinkoutuu irti ruumiista törmäyksessä. Jotenkin päätön kalmo onnistuu kuitenkin kävelemään ulos ruumishuoneelta ja heittämään mennessään ylimääräisen päänsä roskiin. Tämähän tietysti herättää Mulderin huomion, ja hän ideoi, että Betts pystyy kasvattamaan itselleen uusia ruumiinosia. Vielä mielikuvituksellisempaa on, että Betts popsii toisten ihmisten syöpäkasvaimia välipalana. Itse asiassa Leonard Betts on fysiologisesti iso syöpäkasvain itsekin, evoluution harppaus omituiseen suuntaan.

4x14c

Löytyi!

Kuka arvasi, että joku muukin kuin Morgan&Wong kykenee kirjoittamaan ei nyt ihan mustaa komediaa mutta ainakin humoristisilla hetkillä kuorrutetun nyrjähtäneen monsteritarinan. Kaikki on kunnossa tässä tarinassa. Kohtaus, jossa huonosti inhonsa peittävä Mulder ja ilmeetön Scully tonkivat sairaalan jäteastiaa on The X-Filesia parhaimmillaan: hauska ja ällöttävä samanaikaisesti, kuin Homenkin parhaimmat hetket. Leonard Bettsin pää räpyttelemässä Scullylle silmiä ruumiinavauksessa on myös pieni hauska hetki.

4x14e

Kuollut pää flirttailee

Mikä hienointa, Mulderin ja Scullyn hahmot ovat jaksossa parhaimmillaan. Mulder on spooky arvoitustenratkaisija, Scully on järkeen ja todisteisiin luottava tiedenainen. Yhdessä tämä dynaaminen duo toimii saumattomasti yhteen ja löytää vastauksen järkeä uhmaaviin mysteereihin. Mulder ja Scully ovat kumpikin saaneet suuhunsa hauskoja repliikkejä ja heidän sananvaihtonsa on läpi jakson viihdyttävää. Gilliganin jaksoissa Mulder ja Scully seisovat aina lähempänä toisiaan kuin muulloin, koskettelevat toisiaan ja katsovat toisiaan silmiin kysyvästi. Niin on nytkin. Tämä on UST:a parhaimmillaan ja huomaamattomillaan.

Mutta Leonard Betts ei missään vaiheessa ole varsinaista komediaa, ja sen kepeys loppuu kuin veitsellä leikaten viimeisten minuuttien aikana, kun syöpäkasvaimien voimalla elävä Leonard Betts toteaa Scullylle ”you’ve got something I need”. Se on kuin isku vasten kasvoja, yllätyskäänne ”pelkässä” MOTW-jaksossa. Voisiko Mulderin ja Scullyn suuri taistelu totuuden löytämisen puolesta avaruusolentoja ja hirviöitä vastaan todella keskeytyä niin maalliseen asiaan kuin syöpään sairastumiseen?

4x14o

Scully mustissa

Scullyn syöpätuomio on tehokas cliffhanger, joka varmasti on saanut koukutettua myös osan Super Bowlin jälkihuuruissa kanavalle jääneistä. Scully käy ensimmäisen taistelunsa syöpää vastaan kirjaimellisesti, kun syöpämies Leonard Betts hyökkää hänen kimppuunsa. Näistä viimeisistä minuuteistaan Leonard Betts myös muistetaan, mikä on melkein rikos tätä jaksoa kohtaan. Leonard Betts on lähes täydellinen MOTW, koska se kiteyttää 43 minuuttiin The X-Filesin parhaat puolet: raakuuden ja kepeyden, pimeyden ja huumorin, kummallisuuden ja perinteisen agenttitarinan, sekä lopussa lupauksen, että ensi viikolla seuraa jotain mullistavaa.


Mulder: Worms. You cut a worm in half, you get two.
Scully: Mulder, they’re worms.


X-Fakta: Lähetyspaikka Super Bowlin finaalin jälkeen toi  Leonard Bettsille koko sarjan historian korkeimmat katsojaluvut tammikuussa 1997, yhteensä 29,1 miljoonaa katsojaa. Vielä tänäkin päivänä Leonard Betts pitää hallussaan koko FOX:n Super Bowlin jälkeen lähetettyjen ohjelmien katsojaennätystä. Ainoastaan vuonna 2008 lähetetty House-jakso Frozen on onnistunut saamaan lähes yhtä paljon katsojia, 29,045 miljoonaa.