Never Again

4x13g

”I feel like I’ve lost sight of myself, Mulder. It’s hard to see, let alone find in the darkness of covert locations. I mean, I wish I could say that we were going in circles, but we’re not. We’re going in an endless line. Two steps forwards and three steps back. While my own life is… standing still.”

4×13 Never Again
Käsikirjoitus: Glen Morgan ja James Wong
Ohjaus: Rob bowman
Ensiesitys: 2.2.1997
Tag line: The Truth Is Out There

Jos Home aiheutti kauhureaktion TV:n sensoreissa ja Musings of a Cigarette-Smoking Man mytologiaa seuranneissa, Morganin ja Wongin jaksot The Field Where I Died ja Never Again puolestaan iskevät kiiloja Mulderin ja Scullyn väliin.

4x13xa.png

Kaikki kuolee

Never Againilla Morgan&Wong halusivat antaa mahdollisuuden Agentti Scullylle irrottautua hetkeksi X-Arkistosta, ja hänelle kirjoitettiin kuuma syrjähyppy muukalaisen kanssa. Gillian Anderson itse siunasi juonen ja otti itselleen jaksoon vastanäyttelijäksi komean Rodney Rowlandin, jonka kanssa alkoi seurustella tosielämässäkin. Carter oli toista mieltä ja saksi kaiken seksiin viittaavan pois. Jakson eroottisessa huipennuksessa Scully ottaa itselleen elämänsä suuntaa hyvin kuvaavan häntäänsä syövän ouroborosi-käärmetatuoinnin.

4x13d

Kliimaksi

Never Aganin suurin ongelma on, että jakso on niin poikkeava, että sitä on mahdoton nähdä osana The X-Filesia. Jakson pelastaa ainoastaan yksi asia, esitysjärjestys. Alun perin Never Again piti esittää ennen Leonard Bettsia, mutta Carter muutti viime tingassa esitysjärjestystä antaen Leonard Bettsille kunniapaikan Super Bowl -jaksona. Vain tämä tosielämän sekaantuminen vapauttaa Never Againin. Jaksossa kun ei juurikaan olisi järkeä, jos emme tietäisi, että Scully on edellisessä jaksossa saanut kuolemantuomion. Tietenkään Scullyn syövästä ei tiedetty jaksoa tehtäessä. Jopa Gillian Anderson on todennut, että hän olisi näytellyt jaksossa eri tavoin, jos olisi tiennyt Scullyn lähestyvästä kuolemasta. Siitäkin huolimatta Never Again on ymmärrettävissä vain osana syöpäarkkia. Mikä muu olisi saanut Scullyn käyttäytymään oudosti? Miksei Scully ole valittanut työpöydän ja oman elämän puutteesta jo paljon aiemmin?

4x13e

Ympyrä totuuteen?

Morgan&Wong haluavat kertoa, että Scullylla on tai ainakin pitäisi olla elämää ilman Mulderia, ja että Scullyn tulee joskus arvioida asemaansa Mulderin rinnalla. Onkin aiheellinen kysymys miksi Scully ylipäätään on enää X-Arkistossa. Hänen terveytensä on tuhottu, perheenjäseniä tapettu, ura mennyttä ja yksityiselämä olematonta. Järkevästi ajateltuna Scullyn pitäisi juosta karkuun ja äkkiä. Mutta miksi Scully silti aina palaa X-Arkistoon? Mytologia-faneilla ja shippereilla on varmasti omat eroavat näkemyksensä asiasta.

4x13a

Mulderin nimikyltti, Mulderin toimisto, Mulderin elämä.

Never Againin alussa Scully sormeilee jakson metaforaa, kuihtunutta ruusunlehteä, katselee Mulderin toimistohuonetta ja I WANT TO BELIEVE -julistetta, ja huomaa ettei ole onnistunut jättämään merkkiäkään Mulderin toimistoon. Takana on vain kaksi askelta eteenpäin ja kolme taaksepäin loputtomalla matkalla totuutta kohti. Scully törmää työmatkalla sattumalta komeaan Ed Jerseen, jonka kanssa suostuu miettimisen jälkeen treffeille. Valitettavasti Jersellä on murhanhimoinen Bettie Page –tatuointi (Jodie Foster), joka haluaa listiä kaikki liian lähelle Jerseä tulevat hutsut.

4x13c

Masentavat treffit

Morgan&Wong olivat ennen Mulderin ja Scullyn hahmojen parhaat tuntijat, mutta tämä jakso sotii sitä Scullyn hahmoa vastaan, joka esiintyy sarjan ensimmäisissä 160 jaksossa. Tämä on huonoa käsikirjoittamista, koska kunnon motiivi puuttuu. Morganin ja Wongin suuri oivallus siitä, että Mulder on Scullylle taas yksi isähahmo jota vastaan kapinoida, käsiteltiin paljon paremmin Morganin toisen veljeksen Quagmire-jakson Ahab-vertauksessa. Mulder on kirjoitettu jaksossa melkein vielä huonommin. Hän on jaksossa tunteeton ja ylimielinen typerys, jolle henkinen matka merkitsee vierailua Gracelandiin. Scullyn oltua hengenvaarassakin hän vain vitsailee Scullyn tehneen ennätyksen päätyessään ensimmäisenä henkilönä kahden X-Filen päähenkilöksi. Vaikka tottahan on, ettei Mulder ole maailman helpoin työpari. Silti tässä jaksossa nähdään kuitenkin lähinnä Bad Blood -Mulder.

4x13b

Henkinen matka

Morgan&Wong ovat neljännellä kaudella halunneet osoittaa, että Mulderin ja Scullyn symbioottinen suhde on vääristynyt, melkein myrkyllinen. Chris Carter teki täysin päinvastoin, ja neljännellä kaudella Mulder ja Scully lähentyvät toisiaan niin lähelle kuin on platonisesti mahdollista.

4x13f.png

Tupla-X-File

Tuntuu, että Carterin poissaollessa Morgan&Wong ovat huumaantuneet vapaudestaan ja viimeisellä jaksollaan yrittävät rikkoa kaikki sarjan tabut. Yksi näistä on tietysti seksi. Never Again yrittää olla hitaasti etenevä eroottinen thrilleri. Täytyy kuitenkin olla Carterin kanssa yhtä mieltä siitä, että kaikki muut henkilöt televisiossa jo harrastavat seksiä, ja siksi on virkistävää nähdä kerrankin ihmisiä joilla on muuta ajateltavaa. Ihmissuhdekuvioita näkee muissakin sarjoissa, mutta The X-Files onneksi pysytteli kaiken sen ulkopuolella lähes kokonaan. Vaikka Carter on onnistunut pelastamaan mitä pelastettavissa on, jättää Never Again silti huonon jälkimaun. Ihan kuin jotain olisi pysyvästi rikki. Onneksi Memento Mori paikkailee kaikki haavat, ja jättää Never Againin pelkäksi ergotiininhuuruiseksi alaviitteeksi.

4x13i

Askel taaksepäin

Muutoin jakso ei ole mitenkään huono. Rob Bowman, joka otti ohjauksen harteilleen, kun Quentin Tarantino ei saanut ammattiliitoltaan ohjauslupaa, on toteuttanut kaiken tyylikkäästi Frenzy-kuvakulmia myöten. Eroottinen ilmapiiri on onnistuneempi kuin 3:ssa, musiikki sykkii huumautunutta tunnelmaa ja Jodie Foster kähisee hienon ääniroolin Scullyn treffiseuralaisen mustasukkaisena tatuointina. Mark Snown soinnut ovat painavasti hiljaa monissa kohtauksissa, ja soundtrack muodostuu synkistä pop- ja rock-kappaleista. Kun Snown musiikki vihdoin pääsee kuuluviin, se korostaa eroottista sykettä.

4x13h

Hiljaisuus

Jakson myötä Morgan&Wong vannoivat, etteivät koskaan enää Salaisiin kansioihin palaa. Never say never again.


Mulder: All this because I… because I didn’t get you a desk?
Scully: Not everything is about you, Mulder. This is my life.


X-Fakta: Gillian Anderson olisi halunnut todellisuudessakin tatuoida itselleen ouroborosin alaselkäänsä, mutta muut pitivät sitä hieman liioitteluna. Andersonilla ja Duchovnylla on kuitenkin tatuointeja, jotka on välistä niin huonosti peitetty, että ne ovat havaittavissa. Yhdeksännellä kaudella voi tehdä havaintoja Andersonin rannetatuoinnista Trust No 1:ssa ja I Want to Believe -elokuvassa voi havaita Duchovnyn tatuoidun vihkisormuksen.