Kaddish

4x12e

”A Jew pulled it off two thousand years ago.”

4×12 Kaddish
Käsikirjoitus: Howard Gordon
Ohjaus: Kim Manners
Ensiesitys: 16.2.1997
Tag line: The Truth Is Out There

Memento Morin jälkeinen jakso alkaa hautajaisilla. Teaseri on hieno, niin melankolinen, syksyinen ja kolea. Edellisen jakson käänteentekevien tapahtumien jälkeen olettaisi, että jaksossa viitattaisiin Scullyn syöpään. Mutta se ei ole mahdollista, koska Kaddish on kuvattu ennen kuin syöpäjuonta oli keksittykään. Se on harmi, koska Kaddish antaa melkein kultatarjottimella aineksia myös Scullyn tilanteen käsittelyyn.

4x12f

Hautajaiset

Kaddish korjaa El Mundo Giran virheet siinä, kuinka etnistä yhteisöä ja rakkaustarinaa voi käsitellä. Nuori juutalaismies tapetaan ennen hääpäiväänsä. Hautajaisten jälkeen yksi hyökkääjistä löydetään kuolleena ruumiissaan kuolleen sormenjälkiä. Morsian on herättänyt sulhasensa takaisin henkiin kabbalan avulla Golem-hahmona, maasta muovattuna miehenä.

4x12i

Kammottava sormus vie Mulderinkin huomion

Golem voisi olla vain yksi sarjassa esiintyvistä pakollisista klassisista hirviöistä. Gordon kuitenkin jättää hirviön rakkaustarinan taustalle. Gordonille tyypillisesti jakso kertoo kostosta, mutta tämä hirviö on traaginen kostaja, jonka rakkaus herätti henkiin.

4x12b

Kuumaa kirjallisuutta

Mutta takaisin taas Memento Moriin. Kuinka toivoisinkaan, että Kaddish olisi kirjoitettu Memento Morin jälkeen. Pohjimmiltaan Kaddishin Arielin ja Isaacin rakkaustarina heijastelee Mulderin ja Scullyn suhdetta. Heidän rakkautensa on niin syvää, että Ariel on valmis turvautumaan pimeisiin voimiin tuodakseen Isaacin takaisin elämään. Jotain samanlaistahan Mulder oli valmis tekemään Memento Morissa halutessaan tehdä kaupat Syöpämiehen kanssa. Kaddish paljastaa vaihtokaupan traagisen puolen: se kylvää vain lisää tuhoa. Mulderin viimeiset sanat Memento Morissa Totuuden pelastavasta voimasta puolestaan saa toisenlaisen tulkinnan Kaddishissa: totuudesta tulee helposti kuolema.

4x12g

Maasta olet sinä tullut

Parhaat asiat Kaddishissa ovat sen tunnelma ja Mark Snown sellomusiikki. Teaserin hautajaiskohtaus ansaitsee erityismaininnan. Se on paljon epätoivoisempi, surumielisempi ja koleampi kuin myöhemmin DeadAlivessa toteutettu. Kuinka ollakaan, ei siinäkään haudattu pysynyt kuolleena.


”Yeah, spectral figures are not often known to leave fingerprints. Casper never did.”


X-Fakta: Itsekin isänsä puolelta juutalainen Duchovny on aikoinaan sanonut näyttelevänsä, että Mulder on juutalainen kunnes toisin todistetaan (The Truth Is Out There: The Official Guide to the X-Files Vol. 1). Duchovnyn näyttelemisestä Kaddishista voi löytää tähän tukea. Tosin muutoin todisteet siitä, että Mulder ei ole juutalainen, ovat sarjassa varsin musertavia.