Unrequited

4x16a

”You mean there’s no procedure outline for an invisible assassin?”

4×16 Unrequited
Käsikirjoitus: Howard Gordon ja Chris Carter
Tarina: Howard Gordon
Ohjaus: Michael Lange
Ensiesitys: 23.2.1997
Tag line: The Truth Is Out There

Sleepless ja The Walk kertoivat, kuinka Vietnamin ja Persianlahden sodan veteraanit on unohdettu amerikkalaisten silmissä. 1013 on päättänyt pusertaa vielä kolmannen tarinan samasta aiheesta, ja myös tällä kertaa sen on kirjoittanut Sleeplessista vastannut Howard Gordon. Unrequitedissa Vietnamin sodan veteraanit ovat ihan kirjaimellisesti näkymättömiä: veteraani Nathaniel Teager pystyy muuttamaan itsensä ihmissilmältä näkymättömäksi ja sen avulla tekemään kostomurhiaan.

4x16g

Skinner ja kuoleman kortti

Hallituksen pettämät, vieraalle maalle jätetyt ja kuolleiksi julistetut sotavangit ovat mitä otollisin aihe The X-Filesin government denies knowledge –maailmassa. Unrequited ei kuitenkaan pysty lunastamaan juuri mitään aiheen tarjoamista mahdollisuuksista. Kuvaavaa on, että näkemäni dokumentti USA:n hallituksen kuolleeksi julistamista, yhä vietnamilaisvankiloissa viruvista amerikkalaisista sotilaista onnistui herättämään minussa paljon enemmän tunteita kuin tämä kuvitteellinen tarina. Jos asiapitoinen dokumentti koskettaa enemmän kuin draamasarja, vika on siinä draamasarjassa. Sääli, ettei Unrequited onnistu tekemään kunniaa unohdetuille sotavangeille.

4x16b

Suuri Mulder ja pikkuinen Scully

Unrequitedin tarinassa on hukattu kaikki emotionaaliset mahdollisuudet. Kuolleeksi julistettu kostaja on niin kivikasvoinen ja puhumaton, että on turha verrata häntä The Walkin Ian Traceyn räjähtävästi näyttelemään Rappoon. Skinner tuodaan muistelemaan traumaattisia aikojaan Vietnamissa, mutta hänelle ei anneta juurikaan ruutuaikaa. Myöskään tarinan creepyimpia puolia ei ole osattu korostaa. Jos tästä jaksosta jokin kohta jää mieleen, se on varmasti se kohta, kun Scully ympärilleen katsellessaan näkee vilaukselta silmäkulmassaan miehen, joka silmänräpäyksessä on jo kadonnut. Tätä kohtausta lukuun ottamatta jaksossa ei juurikaan ole osattu hyödyntää sitä tunnetta, että joutuu jonkun näkymättömän tarkkailun kohteeksi. Jopa Excelsius Dei onnistui siinä!

4x16f

Muurilla

Flashback-rakenne ei Unrequitedissa toimi alkuunkaan, vaan lähinnä tuntuu, että ratkaisunhetket näytetään kahdesti, koska jakso oli liian lyhyt ja 42 minuuttia oli pakko saada täyteen.

4x16d.png

Näkymätön kostaja

Unrequited on Howard Gordonin viimeisiä jaksoja The X-Filesissa. Aihetta Gordon ei kuitenkaan jättänyt. Vuosia myöhemmin Gordonin uudessa sarjassa kerrottiin sotilaasta, joka vuosia vihollisen vankina oltuaan pääsee vihdoinkin palaamaan kotiin. Harmi, ettei Unrequited pääse lähellekään Homelandin kokemusta siitä, miltä tuntuu palata takaisin kotiin, ja olla samanaikaisesti sekä suuri sankari että Amerikan vihollinen.


”They’re not just denying this man’s life, they’re denying his death. And with all due respect, Sir, he could be you.”


X-Fakta: Tässä jaksossa nähdään sama Vietnamissa kuolleiden sotilaiden muistomuuri kuin Never Againissa. Muuri on valmistettu vain kuvauksia varten, ja kaikki sen 2000 nimeä ovat joko kuvitteellisia tai sarjan tekijöiden nimiä.