Tempus Fugit

4x17g

”You sure know how to make a girl feel special on her birthday.”

4×17 Tempus Fugit
Käsikirjoitus: Chris Carter ja Frank Spotnitz
Ohjaus: Rob Bowman
Ensiesitys: 16.3.1997
Tag line: The Truth Is Out There

Yksi ensimmäisen kauden unohtumattomimpia sivuhenkilöitä, ufouskovainen Max Fenig (Scott Bellis) katosi Fallen Angelin päätteeksi avaruusolentojen matkaan. Neljä vuotta myöhemmin Max palaa, vain kadotakseen uudelleen.

4x17xa.png

Ikimuistoiset synttärit

Kaksiosainen Tempus Fugit / Max on samalla paluu ensimmäisen kauden tyylisiin seikkailujaksoihin. Jaksokaksikkoa on miltei vaikea luokitella mytologiaksi. Se on toisaalta siunaus, sillä tällaista puhdasveristä menevää seikkailutarinaa ilman mytologian painavaa muistoa ei ole nähty sitten ensimmäisen kauden, jolloin varsinaista mytologiaa ei ollut edes keksitty. Joissain kohtauksissa on Deep Throatin kaltaista tuoretta energiaa.

4x17a

Maxin paluu

Tempus Fugit käynnistyy, kun lento 549 putoaa New Yorkissa tappaen kaikki sen matkustajat. Ajan lentämistä ihmettelevässä jaksossa Mulder ja Scully jahtaavat yhdeksää minuuttia, jotka matkustajalentokone on menettänyt ennen putoamistaan maahan. Yksi kohtalokkaalla lennolla matkustaneista oli Max Fenig, jonka Mulder epäilee joutuneet abduktoiduksi kesken lennon. Valitettavasti Max siis häviää pois kuvioista jo teaserin aikana, vaikka hänen ja Mulderin kohtaaminen vuosien jälkeen olisi voinut olla ikimuistoinen hetki. Sen sijaan tapahtumat siirtyvät Mulderin improvisoimaan Scullyn syntymäpäivän juhlintaan.

On mukava nähdä myös Mulderin ja Scullyn tutkivan tapausta yhdessä — yleensähän mytologioissa Mulder ja Scully ovat suuren osan jaksosta erillään. Tempus Fugitissa ja Maxissa Mulder ja Scully ovat kuitenkin lähes läpi jaksojen yhdessä. Se saa melkein epäilemään, että Chris Carter ei olisi kirjoittanut jaksoa. Carterin mytologiajaksojen sääntö numero yksi on erottaa Mulder ja Scully ja yhdistää heidät vasta lopussa. Sen sijaan Tempus Fugitissa nähdään Mulder laulamassa Scullylle onnittelulaulua ja antamassa Scullylle lahjaksi Apollo 11 -avaimenperän.

4x17i

Tässä jaksossa kuolee 135 ihmistä ja yksi alien

Rob Bowmanille Tempus Fugit on viimeinen jakso ennen elokuvan kuvauksia. Suureellinen ja kunnianhimoinen jakso säväyttää upeilla ja aidon tuntuisilla kuvilla lento-onnettomuuden tapahtumapaikasta. Tempus Fugit on kuin ensimmäisen kauden seikkailutarina, joka on toteutettu neljännen kauden budjetilla. Eri asia sitten on, onko tämä täysin oikea hetki toteuttaa mytologia, joka ei ole missään yhteydessä edelliseen tai tulevaan mytologiajaksoon. Jaksoissa on mukavia yhtymäkohtia ensimmäisen kauden jaksoihin: edellisen kerran yhdeksän minuuttia katosi Mulderilta ja Scullylta pilotissa, ja Maxin alussa Scully pääsee lunastamaan Mulderin ulos putkasta aivan kuten Fallen Angelissa.

4x17f

Lentokoneen raunioilla

Harmi, ettei sarjassa myöhemmin enää nähdä tällaisia irrallisia kaksiosaisia mytologiaa vain sivuavia suuria seikkailutarinoita. Ne olisivat piristäneet kummasti muuten niin raskasta maailmanvaltaus-juonta. Tempus Fugit / Max on todellakin kuin elokuva, ja voikin leikitellä ajatuksella, että mytologian kiemuroita selittävän Fight the Futuren tilalla elokuvateattereihin olisikin päätynyt Tempus Fugitin kaltainen perinteinen seikkailu.


Bruce Bearfield: Have you worked at this depth before?
Mulder: Not exactly.
Bruce Bearfield: What exactly is your experience?
Mulder: Once I got a quarter off of the deep end of the Y pool.


X-Fakta: Tässä jaksossa nähtävä lentokoneen putoamispaikka on yksi sarjan kunnianhimoisimmista lavastuksista. Onnettomuuspaikka oli kooltaan n. 2000 m². Paikalle ripoteltiin lentokoneromua, matkatavaroita, tekoruumiita ja -ruumiinosia. Oikean Boeing 707 -lentokoneen pyrstö tuotiin Pohjois-Carolinasta asti vain muutaman sekunnin vilauksen takia. Onnettomuuspaikka oli niin realistinen, että sen yllä lentäneet lentokoneet raportoivat läheiselle lentokentälle lento-onnettomuudesta. Lavastamista vaikeampi työ oli kuitenkin onnettomuuspaikan siivoaminen. Yhteensä onnettomuuspaikan rakentaminen ja puhdistaminen veivät kuukauden. Onnettomuuspaikan rakentamisesta kerrotaan esimerkiksi kirjoissa I Want to Believe: The Official Guide To The X-Files ja X Marks the Spot.