Small Potatoes

4x20a

”Birds do it, bees do it, even educated MDs do it.”

4×20 Small Potatoes
Käsikirjoitus: Vince Gilligan
Ohjaus: Cliff Bole
Ensiesitys: 20.4.1997
Tag line: The Truth Is Out There

Kun The X-Files aloitteli elämäänsä, jopa Chris Carter luulla, että kyseessä olisi ufosarja. Davis Duchovny on kommentoinut, että hän suostui mukaan sarjaan vain, koska uskoi, että tarina ei riittäisi kovinkaan monen jakson mittaiseksi. Kun Glen Morgan ja James Wong sitten esittelivät MOTW-jakson prototyypin Squeezessa, alkoivat sarjan mahdollisuudet aueta. Eikä The X-Files tyytynyt vain kauhuun, toimintaan, thrilleriin, scifiin, draamaan tai jännitykseen. Joustava peruskaava tarjosi mahdollisuuden niin komedialle, romantiikalle kuin mitä erilaisimmille tyylikokeiluille. The X-Files on kuin antologia, kokoelma erilaisia tarinoita, joissa on samat päähenkilöt.

4x20p

Iloista illallisseuraa

Harva käsikirjoittaja on kuitenkaan osannut hyödyntää The X-Filesin joustavuutta yhtä hyvin kuin Vince Gilligan. Neljännelle kaudelle saavuttaessa hän on ainoa sarjan kirjoittajista, joka voi luontevasti kirjoittaa Mulderin yhteen jaksoon sekoamaan sarjamurhaajan unipsyykkauksen takia ja seuraavaan omaan jaksoonsa kirjoittaa Small Potatoes -Mulderin.

4x20g.png

Posliineja valitsemaan

Small Potatoesissa Vince Gilligan, joka oli TV-sarjojen ulkopuolella kunnostautunut varsinkin romanttisten komediaelokuvien kirjoittajana, yrittää paikata Darin Morganin jättämää aukkoa kevyempien jaksojen kirjoittajana (jos nyt Morganin jaksoja voi kevyemmiksi sanoa). Siksi onkin pelkästään sopivaa, että jakson pääosassa olevaa nyhveröä esittää itse Darin Morgan.

4x20e

Hirviöstä talonmieheksi

Small Potatoesissa Mulder raahaa Scullyn roskalehden jutun perusteella pikkukaupunkiin, jossa on lyhyen ajan sisällä syntynyt viisi hännällistä vauvaa: neljä hedelmöityshoitojen jälkeen ja yksi Star Wars –fanille, joka väittää Luke Skywalkerin ilmestyneen eräänä päivänä asuntonsa ovelle ja hedelmöittäneen hänet. Lasten isä on todellisuudessa hedelmöitysklinikan talonmies Eddie Van Blundht, totaalinen luuseri, jota yksikään nainen ei vilkaisisi. Eddiellä on kuitenkin kyky muuttaa itsensä kenen tahansa näköiseksi, ja siten saada itselleen kuka tahansa nainen.

4x20b

Tässä tapauksessa ei ole mitään järkeä

Gilligan tekee Eddiesta täydellisen luuserin, jonka itsetunto on moukaroitu niin, että isäänsä näytellessäänkin hän osaa vain haukkua itseään. Eddie arvostaa sukunimensä mykkää H-kirjainta enemmän kuin sitä, että voi muuttaa ulkonäköään, ja on liian typerä tajutakseen, että voisi ansaita kykynsä avulla elantonsa.

4x20m

Luusereita kerrakseen

Darin Morgan tekee Eddie roolissa niin säälittävän ja sympaattisen vaikutelman itsestään, että se saa melkein unohtamaan Eddien olevan sarjaraiskaaja. On hieman kyseenalaista, että The X-Files tekee raiskauksista huumoria myös toisessa jaksossa, The Post-Modern Prometheuksessa. Onneksi Small Potatoesissa sanotaan varsin suoraan Eddieta raiskaajaksi, toisin kuin The Post-Modern Prometheuksessa, jossa Disney-hahmot tanssahtelevat sympatisoidun rikollisen ympärillä.

4x20o

Mies, jonka nimessä on mykkä H, esittämässä miestä, jonka nimessä on mykkä H

Luullen, että itsevarmuus on kiinni ulkonäöstä, Eddie Van Blundht ottaa lopulta pahuksen hyvännäköisen Mulderin muodon ja lukitsee oikean Mulderin kellariin elääkseen hetken sankarina. Eddie joutuu tietysti huomaamaan, että komeista raameista huolimatta G-mies Mulder on vielä suurempi luuseri, joka työskentelee kellarissa, asuu loukussa ilman sänkyä, hengailee nörttien kanssa, on vielä onnettomampi naisten suhteen kuin Eddie, eikä edes osaa lähestyä ihastuttavaa työpariaan. Eddie syntyi luuseriksi, mutta Mulder on sitä vapaaehtoisesti. Tässä kohti Gilligan toistelee Darin Morganin mantraa: jo Morgan kirjoitti aikanaan Mulderista, joka oli kyvytön naisten kanssa ja vietti yksin yönsä katsellen sängyssä videota isojalasta.

4x20c

Mekö muka yhdessä?

Hauskinta on, että Eddie on sympaattisempi Mulder kuin oikea Mulder, jos nyt siis viitataan kintaalla sille, että tyyppi on todellakin raiskaaja. Mulder-Eddie yrittää vietellä Scullyn, ja Carter antaa tilanteen päästä yllättävän pitkälle ennen kuin oikea Mulder rynnistää paikalle nähdäkseen itsensä valmiina suutelemaan Scullya. Kohtaus kiteyttää hyvin jakson absurdiuden: Mulder ei ryntää hengenhädässä pelastamaan Scullya mutantti-ihmissyöjämurhaajalta, vaan nörtiltä lähentelijältä. Tulee ihan mieleen Mulder ja Scully kaivamassa perunoita tai ampumassa peilejä Humbugissa.

4x20q

Pelastaja saapuu!

Vince Gilliganin huumori lähtee kuitenkin eri näkökulmasta kuin Darin Morganin. Morganin jaksot olivat synkkiä, masentavia, surullisia, jopa toivottomia. Ne kertoivat ihmiselämän syvistä peruskysymyksistä, kuten yksinäisyydestä tai merkityksettömyydestä. Huumori syntyi lähinnä siitä, että ihmiset luulivat olevansa jotenkin erikoisia ja merkityksellisiä, vaikka suuressa universumissa he olivat kaikki pelkkiä mitättömyyksiä. Gilliganin Eddie Van Blundht uskoo jo valmiiksi olevansa merkityksetön luuseri. Hauskuus syntyy Small Potatoesissa kuitenkin ennen kaikkea ulkoisesti kun Mulder ja Scully reagoivat oudon tapauksen absurdeihin käänteisiin. Komedia on fyysisempää kuin Darin Morganilla, täynnä hassuja ilmeitä ja eleitä.

4x20i

Ensi kerralla Mulderin kannattaisi pidellä sateenvarjoa

David Duchovny tuntuu arvostavan mahdollisuutta fyysiseen komediaan, sillä hän nimesi jakson Emmy-ehdokkuusjaksokseen. Harvemmin draamasarjojen parhaan miesnäyttelijän palkintoa kuitenkaan komedialla voitetaan. Itse asiassa Duchovny tuntuu vetävän hienoisesti yli jo näytellessään oikeaa Mulderia. Jos hän olisi näytellyt oikean Mulderin vakavammin, ero Eddie-Mulderiin olisi korostunut paremmin. Duchovny on jaksossa parhammillaan jäljitellessään täydellisesti Morganin eleitä ja näytellessään Eddietä, joka näyttelee Mulderia.

4x20l

Vetreä vanhus

Näin vuosia myöhemmin uudelleen katsottuna Small Potatoes ei ihan täyttänyt niitä odotuksia, joita minulla jaksosta oli. Ehkä se johtui siitä, että myöhemmillä kausilla sarja ylikäyttää huumorijaksoissa ideaa luuseri-Mulderista vähän liian usein. Small Potatoes on silti helposti etenevä, helposti rakastettava jakso.

4x20r

”But I’m no Eddie Van Blundht either, am I?”


Mulder: I have a theory, if you want to hear it?
Scully: Van Blundht somehow physically transformed into his captor then walked out the door leaving no one the wiser?
Mulder: Scully, should we be picking out china patterns or what?


X-Fakta: Puvustajat ovat mokanneet yhdessä kohtaa laittamalla oikean Mulderin kaulaan kravatin, joka kuuluisi Eddie-Mulderille. Myös toinen vaatemoka jaksosta löytyy: Scully vaihtaa saman kohtauksen aikana housuista hameeseen. Nämä mokat ovat niin pieniä, että ne ovat ohi silmänräpäyksessä. Mulderin vaatemoka tapahtuu, kun oikea Mulder kävelee sairaalan käytävällä vale-Mulderin poistuessa Amandan luota. Scullyn vaatemoka tapahtuu kohtauksessa, jossa hän viettää iltaa vale-Mulderin kanssa. Scullylla on kohtauksessa housut aina siihen asti, kunnes hän pomppaa kauhistuneena ylös sohvalta.