Elegy

4x22f

”I would have thought that after four years you’d know exactly what that look was.”

4×22 Elegy
Käsikirjoitus: John Shiban
Ohjaus: James Charleston
Ensiesitys: 4.5.1997
Tag line: The Truth Is Out There

Monet pitävät neloskautta sarjan parhaana kautena, mikä on kummallista, koska formaatin ongelmat, jotka alkoivat hiukan näkyä jo kolmoskaudella, loistavat nyt räikeinä. Vaikka kolmoskaudella saattoi vielä uskoakin, että Mulder ja Scully keskeyttäisivät avaruusolentojuonen tutkimisen MOTW-jaksojen ajaksi, se ei ole enää uskottavaa, kun toinen päähenkilöistä on kuolemassa syöpään.

4x22b

Läheisyyttä keilahallilla

Kyse on huonosta käsikirjoituspäätöksestä, koska se heikentää kautta. Kakkoskauden alkupuoli toimii mahtavasti, koska silloin mytologiajuoni saatiin sidottua tavalla tai toisella kaikkeen mitä tapahtui. Se näkyi henkilöiden käytöksessä ja tutkittavissa tapauksissa, jotka heijastivat suurta juonta ilman, että asiaa olisi toisteltu kyllästymiseen asti. Ilman Vince Gilligania ja Morgan/Wong -kaksikon kohahduttavia jaksoja mitä jäisi käteen neloskauden MOTW-jaksoista? Uskon, että kyse on yksinkertaisesti ollut siitä, että Carterilta ei riittänyt Millenniumin pyörittämisen ja elokuvan valmistelun ohessa aikaa valvoa The X-Filesia yhtä huolella kuin muiden kausien aikana.

4x22a

Viikatemiehen sanansaattaja

Tietysti myös normaalielämässä ihmiset sairastavat vakavasti tai kohtaavat kuolemaa, ja silti hoitavat jokapäiväisen työnsä. Mutta kun kyseessä on TV-sarja, voi valittua syöpäjuonen käsittelemistapaa (eli käsittelemättömyyttä) pitää jonkinlaisena vastuunpakoiluna. Vaikka syövän mahdollisuudesta vihjattiin ensimmäisen kerran jo kolmannella kaudella, päätös syöpäjuonesta tehtiin vasta viime tingassa. Memento Mori kirjoitettiin, koska Darin Morgan ei pystynytkään kirjoittamaan lupaamaansa käsikirjoitusta. Tämä kaikki korostaa syöpäjuonen temppumaisuutta: kun käytössä ei ole minkäänlaista suunnitelmaa sarjan kokonaisjuonesta, sorrutaan viime tingassa keksittyihin mullistaviin juonenkäänteisiin, joita ei kuitenkaan vaivauduta kunnolla käsittelemään.

4x22xa.png

Kuiskuttelua

Toisaalta Elegy antaa osin myös ymmärtää, että syövästä on tullut myös Mulderin ja Scullyn välille jonkinlainen näkymätön virtahepo, joka on helppo jättää huomiotta niin kauan kunnes veripisara tipahtaa Scullyn nenästä.

4x22e

Memento mori

Elegyssa käsitellään Scullyn syöpää ensimmäistä kertaa ja annetaan ymmärtää, että nyt on tosi kyseessä. Pian kuolemaan tulevat ihmiset saavat varoituksen haudan takaa, ja kohta Scullykin alkaa nähdä kuolleiden haamuja, jotka välittävät viestiä ”she is me”. John Shiban kierrättää vanhaa tuttua Beyond the Sean ideaa Scullyn saamista näyistä, mutta rakentaa tarinan enemmän Irresistiblen kaavaan. Mulder ja Scully käyttäytyvät yhtä tunnistettavasti kuin näissä klassikkojaksoissa, niin hyvässä kuin pahassakin.

4x22g

Psykologin juttusilla

Apollo 11 –tiimityöylistyksen ja Memento Morin tunteilujen jälkeen nähdään Mulderin ja Scullyn suhteessa monimutkaisempia tasoja. Scully salailee Mulderilta näkyjään. Kun Scully jakson lopussa lopulta tunnustaa Mulderille nähneensä ilmestyksen, Mulder vihastuu salailusta ja Scully jää yksin itkemään autoon, nähdäkseen vain uuden kuolemannäyn. Mulderin saarna totuuden piilottelusta kuulostaa kyllä oudolta sellaisen ihmisen suusta, joka itse piilottelee taskussaan Scullyn munasoluja. Toisin kuin Memento Mori, Elegy ei ole sentimentaalinen, vaan Mulderin ja Scullyn ristiriitainen käytös kompleksista, mikä on mielenkiintoisempaa.

4x22xe.png

Riitasointuja

Repliikki ”I’m fine” on tässä sarjassa jo melkoinen klassikko, ja yleensä se merkitsee Mulderin ja Scullyn suusta kuultuna täysin vastakkaista. Tässäkin jaksossa se kuullaan peräti neljästi, mutta kertaakaan ei täysin vakuuttavasti.

4x22i

Yksin

Itse kummitustarina on Elegyssa heikko ja pelkästään väline, jolla voidaan käsitellä Scullyn lähenevää kuolemaa. Tätä heikentää se, että syyllinen vedetään lopussa täysin hatusta. John Shiban ei edes yritä täysin selvittää murhaajan motiiveja, vaan Scully yrittää arvailla niitä jakson lopuksi, jotta katsojalle jäisi käteen edes jokin tyydyttävä selitys.

4x22h.png

Peruukkipäinen hoitaja saa ansaitsemansa

Juonen heikkouksista huolimatta Elegy on jakso paikallaan. Scullyn siintävä kuolema alkaa pohjustaa tietä kohti kauden loppuhuipennusta.


Mulder: You can believe what you want to believe, Scully, but you can’t hide the truth from me because if you do, then you’re working against me… and yourself. I know what you’re afraid of. I’m afraid of the same thing.
Scully: The doctor said I was fine.
Mulder: I hope that’s the truth.


X-Fakta: Suomensukuinen Michael J. Puttonen tekee tässä jaksossa suurimman roolinsa sarjassa Martin Alpertina. Puttonen on esiintynyt myös jaksoissa Deep Throat, Sleepless ja 731.