Zero Sum

4x21a

”He has nothing to expose… except his own duplicity.”

4×21 Zero Sum
Käsikirjoitus: Howard Gordon ja Frank Spotnitz
Ohjaus: Kim Manners
Ensiesitys: 27.4.1997
Tag line: The Truth Is Out There

The X-Files oli aina voimakkaasti kahden päähenkilönä, Mulderin ja Scullyn, show. Kun sarja loppuvuosinaan yrittää irtautua tästä ajatuksesta turvatakseen jatkumisensa senkin jälkeen, kun David Duchovny ja Gillian Anderson haluavat jättää kansiot taakseen, ajautuu The X-Files vaikeuksiin. Niin painokkaasti sarja on vuosien ajan vakuuttanut, että tämä on Mulderin ja Scullyn taistelu.

4x21e

Agenttimiehet

Varsin harvalukuisesta ja harvoin nähdystä sivuhahmogalleriasta ainoastaan yksi onnistui sarjan aikana raivaamaan tiensä pienestä sivuroolista alkuteksteihin: apulaisjohtaja Walter S. Skinner. Sivuhahmoista Tupakkamies on ehkä ikonisempi ja palannut kuolleista yhä uudelleen ja uudelleen ja uudelleen, mutta Skinner saavuttaa aseman, jossa hänen tappamistaan voi pitää melkein yhtä epätodennäköisenä kuin Mulderin tai Scullyn (jos sarjan henkiinherätys jatkuu useimpia kausia, Skinnerin kuolema tullaan kuitenkin varmaan jossain vaiheessa käyttämään shokkiefektinä).

4x21xc.png

Ja taas osoitellaan aseella

Scullyn Memento Morin syöpäpaljastuksen jälkeen The X-Files on tehnyt suorastaan surkeaa työtä juonenkäänteen kanssa. Zero Sumissa asiaa käsitellään ensimmäisen kerran, mutta puhtaan instrumentaalisesti. Ensinnäkin syöpähoitoja käytetään hyväksi selitettäessä, miksi Scullya ei näy jaksossa (koska Anderson piti vapaata kuvatakseen elokuvaa The Mighty). Toiseksi se toimii moottorina jakson tapahtumille.

4x21g

Pirullinen hymy

Memento Morissa Skinner kielsi Mulderia tekemästä Syöpämiehen kanssa vaihtokauppaa Scullyn hengestä. Skinner ei itse noudata omia neuvojaan, vaan Zero Sumissa hänestä on tullut paholaisen käskyläinen. Koska Mulderiakaan ei näy jaksossa yhtä paljon kuin normaalisti, astuu Skinner käytännössä Mulderin saappaisiin. Hän taistelee Mulderin taistelua. Jakso ei koskaan selitä, miksi Skinner menisi näin pitkälle pelastaakseen jonkun alaisensa, jolla lisäksi on taipumusta epäillä Skinnerin luotettavuutta. Muutama jakso Redux II:ssa myöhemmin Mulder itse kieltäytyy sopimuksesta CSM:n kanssa.

4x21d

Tappajamehiläiset

Mytologian saldo jää Zero Sumissa sekavaksi. Herrenvolkissa viimeksi nähdyt tappajamehiläiset paljastuvat isorokkovirusta kantavaksi. Isorokkorokotukset ovat aiemmin esiintyneet sarjassa ihmisten luettelointikeinona, mutta mysteeriksi jää, kuka haluaisi levittää maapallolta jo juurittua tautia ja miksi. Sarja on jo aiemmin jo vihjaillut bioterrorismin tai biologisen sodan mahdollisuudesta, mutta sen yhteydet avaruusolentojen suunnitelmiin ovat jääneet hämäriksi.

4x21f

Femme fatale

Marita Covarrubiaksen paljastumista Syndikaatin käskyläiseksi ei todellakaan voi pitää minään yllätyksenä. Suurempi yllätys olisi, jos Marita olisi oikeasti Mulderin puolella.


Marita Covarrubias: I’ll tell him what you want me to tell him.
CSM: Tell him what he wants to hear.


X-Fakta: Tämä jakso on omistettu Mitch Pileggin isän Vito J. Pileggin muistolle. Sarjassa on omistettu edesmenneille myös muita jaksoja: The Blessing Way sarjan pukusuunnittelija Larry Wellsille, Paper Clip x-phile Mario Mark Kennedylle, Kaddish Howard Gordonin isoäidin Lilian Katzille, Theef FOX:n tytäryhtiön presidentille Rick Jacobsonille ja Within jakson kuvauksissa kuolleelle Jim Enghille. I Want to Believe -elokuva on puolestaan omistettu sarjan roolittajan Randy Stonen muistolle.