Demons

4x23a

”This is not the way to the truth, Mulder.”

4×23 Demons
Käsikirjoitus: R.W. Goodwin
Ohjaus: Kim Manners
Ensiesitys: 11.5.1997
Tag line: The Truth Is Out There

Kauden kiihdyttäessä kohti ratkaisun hetkiä demoniensa riivaamiksi joutuvat perättäisissä jaksoissa niin Skinner, Scully kuin Mulderkin. Demons on matka Mulderin pimeään mieleen. Melkein on jo unohtunut, kuinka Mulder todella olisi valmis tekemään vaikka mitä saadakseen selville totuuden, jopa sorkkimaan aivojaan. Demonsissa Mulder on ottanut osaa epäilyttäviin kokeisiin selvittääkseen Samanthan katoamiseen johtaneet tapahtumat, saa sairaskohtauksia ja muistinvälähdyksiä.

4x23c

Dr. Scully ja potilas

Demonsin alku on erittäin tehokas: Mulder herää shokissa yltä päältä veressä hotellihuoneessa muistinsa viimeisten päivien osalta menettäneenä. Hän kutsuu paikalle Scullyn (kenet muunkaan), jonka kanssa selvittää edellisten päivien tapahtumia. Selviää, että Mulder on käynyt tapaamassa ufo-uskovaista pariskuntaa, joka nyt löytyy ammuttuna, ja pian Mulder löytääkin itsensä vankilasta syytettynä kahden ihmisen taposta.

4x23f

Oranssi on uusi musta

Demons tuntuu sekä hyvin epäsopivalta että hyvin sopivalta kiihdytysjaksolta kauden finaaliin Gethsemaneen. Epäsopivalta siksi, että kauden pitäisi huipentua Scullyn tarinaan. Koko neloskauden jälkimmäisen puoliskon olisi pitänyt kertoa tarinaa Scullysta, joka nuorena tieteeseen luottavana agenttina astui kerran sisälle X-Arkistoon ja maksoi siitä hintana terveytensä, uransa ja perheensä. Sopiva jakso Demons on siksi, että että se jättää Mulderin tarpeeksi hataraan mielentilaan Gethsemanen paljastuksia ajatellen. Demonsin loppuhuipennuksessa aseen kanssa heiluva, melkein itsensä ja Scullyn ampuva Mulder enteilee hyvin Gethsemanen loppua.

4x23n

Totuus löytyy tuolta sisältä?

Flashbackit ovat Demonsissa värikkäitä ja eläväisiä, mutta eivät kerro mitään uutta Samanthan abduktioon johtavista tapahtumista. Tietyllä tapaa Mulder palaa Demonsissa Samantha-etsintänsä alkulähteille. Kaikkihan alkoi vuonna 1989, kun Mulder yritti tohtori Heitz Werberin hypnotisoimana muistaa, mitä tapahtui Samanthan katoamisyönä. The X-Files on aiemminkin esittänyt, että puhtaimman totuuden voi löytää ihmismielen omasta muistista. Demons kuitenkin väittää, että edes muistot eivät ole tie totuuteen.

4x23xa.png

Ei rajoja työkaverien välillä

On surullista, että Mulder mielummin kiduttaa itseään saadakseen selville totuuden kuin nyhtäisi sen esiin omasta äidistään. Millainen äiti katsoo vierestä vuosikymmenet poikansa luhistumista? Siinä vasta perhe.

Scullyn rooliksi jää jaksossa vain pelastaa tyhmyyksiä tekevä Mulder pinteestä. Kuoleman lähestyessäkin Scully on valmis keskittämään kaiken energiansa Mulderin auttamiseen.

4x23g

Kumpi heistä tarvitsee enemmän lääkäriä?

Demons olisi todennäköisesti toiminut paremmin aiemmilla kausilla. Nyt The X-Filesin tarina on kehittynyt huimasti eteenpäin tarinan lähtölaukauksesta eli Samanthasta, ja sarjassa on menossa paljon akuutimpiakin juonia, joihin keskittyä.


”I fear agent Mulder may lose his course, and the truths he’s seeking, from his childhood, will continue to evade him…driving him more dangerously forward in impossible pursuit.”


X-Fakta: Demons on ohjaaja R.W. Goodwinin kirjoittama. Moni The X-Filesin tekijäjoukosta on uskaltautunut kirjoittamaan jakson sarjaan, vaikkei olekaan käsikirjoittaja. Erikoistehoisteista vastaava Mat Beck kirjoitti jakson Wetwired. Sarjan tarpeistonhoitaja Ken Hawryliw puolestaan kirjoitti jakson Trevor.  Näyttelijöistä David Duchovny, Gillian Anderson ja William B. Davis ovat kirjoittaneet jaksoja sarjaan. Sarjan tieteellinen neuvonantaja Anne Simon on puolestaan saanut kirjoittajakrediitin jaksosta My Struggle II. Entiset Chris Carterin assistentit Gabe Rotter ja Benjamin Van Allen sekä sarjan script coordinator Karen Nielsen kirjoittuvat sarjaan jaksot 11. kaudella.