Redux II

5x03i

”We all have our faith and mine is in the truth.”

5×03 Redux II
Käsikirjoitus: Chris Carter
Ohjaus: Kim Manners
Ensiesitys: 9.11.1997
Tag line: The Truth Is Out There

Redux II on komea paluujakso. Tämä The X-Filesin sadas jakso tuo takaisin elävien kirjoihin sekä Mulderin että Scullyn ja päättää (oletettavasti) kahden roiston, Tupakkamiehen ja Blevinsin, päivät.

5x03xb.png

Äiti lohduttaa

Ennen viitoskautta Chris Carter on jo useampaan kertaa yrittänyt kirjoittaa omaa One Breathiaan, onhan One Breath ehkä sarjan täydellisin jakso. Redux II:ssa Carter tekee sen matkimalla One Breathin keskeiset juonenkäänteet — Redux II ja One Breath jopa alkavat identtisesti Mulderin marssiessa näyttävästi sairaalaan Scullyn kuolinvuoteen äärelle. Eikö One Breath opettanut Mulderille mitään? Jälleen kerran hänen oma etsintäretkensä on vienyt Scullyn kuoleman porteille.

Koska Melissa Scully on kuollut, on Scullyn Bill-veljen tehtävä puhua Mulderille totuuden sanoja. Bill Scully on saanut mainetta Mulder-vihaajana, mutta Redux II:ssa hänen tehtävänsä on keskeinen, sillä hän ankkuroi tapahtumat todellisuuteen. Bill Scully sanoo ääneen sen, mikä on totta: Mulderin pienten vihreiden miesten etsinnästä ovat toiset henkilöt maksaneet suuren hinnan.

5x03e

One sorry son of a bitch ja Bill Scully

Redux II:n ydinkohtauksessa CSM tarjoaa Mulderille kolmea kiusausta: Scullyn parantumista, Samanthan paluuta ja Totuutta. Kaikki tämä vain mikäli Mulder liittyy pahojen puolelle. Mulder, joka edellisessä jaksossa julisti, että ”let the Truth be known though the heavens fall”, kieltäytyy faustilaisesta vaihtokaupasta. Kieltäytyminen muistuttaa jälleen kerran, miksi Fox Mulder oli kerran TV-historian parhaita roolihahmoja. Mulderin suoraselkäisyys, rehellisyys ja lahjomattomuus, jopa liiallisuuksiin asti, on jotain poikkeuksellista.

5x03g

Tähtäimessä

Duchovny tekee yhden parhaista suorituksistaan koskaan Mulderina, joka on vuoroin uppiniskainen, kyyninen, lahjomaton, toiveikas, mutta myös toiveissaan pettynyt ja murtunut. Jakso toi Duchovnylle Emmy-ehdokkuuden. Kerta toisensa jälkeen Mulder päätyy Scullyn sairaalavuoteen ääreen kysymään oikeaa tietä. Syöpätarinasta jo Emmyn voittanut Anderson on myös parhaimmillaan. Shippyysmittarit eivät ole olleet koskaan näin kaakossa. Pidättäytyväinen, puhdas romanssi ruumiillistuu vain pitkiin helliin katseisiin, kädestä pitelyyn ja viattomiin suukkoihin. Suurin rakkauden teko on uhrata itsensä toisen maineen puolesta.

Redux II edustaa myös sitä, kuinka kauas ollaan tultu ensimmäisen tuotantokauden jaksoista. Kun Mulderilta nyt kysytään, mitä hän kaikkein eniten haluaa, Mulder vastaa epäilemättä, että parannuksen Scullyn syöpään. Reduxien jännitys rakentuu osin myös sille, että jos Mulder löytää parannuskeinon Scullyn syöpään, hän samalla todistaa olleensa väärässä kaikki vuodet.

5x03f

Samantha redux

Redux II:n viimeiset minuutit ovat nopeinta tykitystä sitten Anasazin. Blevinsin kuolema jää ehkä varsin merkityksettömäksi, mutta kaikista Tupakkamiehen kuolemista tämä on vaikuttavin. Hetki, jolloin haavoittunut CSM vetää lähelleen kuvan Foxista ja Samanthasta, on monitulkintainen ja jopa inhimillistää paholaisen.

5x03k

Paholaisen viimeinen hetki

Loppu jättää tietysti avoimeksi, mikä tai kuka pelasti Scullyn: Jumala vai CSM, mikrosiru vai ihme. Jakson loppuun mennessä Scully on löytänyt totuudekseen uskonnon ja Mulder on hylännyt kokonaan uskonsa. Tässä sarjassa Mulder ja Scully eivät voi koskaan olla samalla sivulla uskonsa suhteen.

5x03xa.png

Kaikki mennyttä

Lopussa Mulder istuu yksin sairaalan käytävällä Scullyn juhliessa huoneessaan perheensä kanssa parantumistaan. Mulderin koko elämäntyö on mennyttä: Samantha on löytynyt, Scully parantunut ja salaliitto paljastunut valheeksi. Voiko kausi mielenkiintoisemmista asetelmista alkaa?


”To live the lie you have to believe it.”


X-Fakta: Kevin J. Andersonin virallisessa The X-Files -novellissa Antibodies vihjataan, että Scullyn paraneminen voisi selittyä nanorobottien avulla. Novellissa tiedemies on luonut mikroskooppisen pieniä biologisia koneita, jotka elimistöön ruiskutettaessa parantavat kaikki taudit, myös syövän, ja lupaavat siis kuolemattomuuden. Carter sai ehkä tästä novellista idean S.R. 819 -jaksossa esiteltäviin nanorobotteihin. Vuosina 1994-1998 julkaistiin yhteensä kuusi virallista The X-Files -novellia. Kolme parhainta novellia, Ground Zero, Ruins ja Antibodies olivat Kevin J. Andersonin kirjoittamia. Charles C. Grant kirjoitti kaksi novellia, Goblins ja Whirlwind ja Ben Mezrich novellin Skin. Näiden lisäksi on julkaistu novelisaatiot molemmista elokuvista sekä kolmisenkymmentä jaksoihin perustuvaa kirjaa.