Redux

5x02f

”Let the truth be known though the heavens fall.”

5×02 Redux
Käsikirjoitus: Chris Carter
Ohjaus: R.W. Goodwin
Ensiesitys: 2.11.1997
Tag line: All Lies Lead to The Truth.

Reduxin alussa on hieno yhtymäkohta E.B.E -jaksoon. Scullyn keittiössä tapahtuva keskustelu on rakennettu kuin kopioksi E.B.E:n keittiökeskustelusta. E.B.E:n keskustelussahan Scully totesi: ”But there are others who are watching you, who know what I know and whereas I can respect and admire your passion, they will use it against you. Mulder, the truth is out there but so are lies.”

Neljä vuotta myöhemmin Scullyn lausuma ennustus näyttää toteutuneen. Uusien todisteiden mukaan Mulder ja Scully ovat olleet alusta asti pelkkiä pelinappuloita valheiden verkossa. ”Minä loin Mulderin”, julistaa Tupakkamies. Jo E.B.E perustui siihen, että Mulder ja Scully pystyivät luottamaan vain toisiinsa. Nyt he päättävät pelata kova kovaa vastaan ja kertoa omia valheitaan saadakseen julki totuuden. ”A lie to find the truth”, Mulder sanoo.

5x02i

Totuuskomissio

Gethsemanen cliffhangerista huolimatta Fox Mulder on siis yhä vahvasti elossa lavastettuaan kuolemansa yhteistyössä Scullyn kanssa. Viitoskauden avausjakso Redux veti siihenastisista jaksoista korkeimmat katsojaluvut Super Bowl -jakso Leonard Bettsia lukuun ottamatta. Tämä kertoo enemmänkin siitä, että The X-Files oli sen hetken must see -TV-sarja kuin jakson hyvyydestä. Redux ei todellakaan edusta The X-Filesin parhaimmillaan.

Itse asiassa Redux on melkeinpä hyvän jakson antiteesi. Se ei ole ollenkaan sellainen jakso, joka suosionsa huipulla olevan sarjan kannattaisi tehdä. Tarina pääsee Gethsemanen alusta Reduxin loppuun mennessä etenemään noin puoli minuuttia. Koko jakson ajan Mulder lähinnä vaeltelee pitkin Pentagonin käytäviä nähden niin avaruusolentojen ruumiita, abduktoituja raskaana olevia naisia kuin valtavia arkistoja. Scully puolestaan häärii laboratoriossa Southern Blot –testin kimpussa. Dialogin sijaan Mulder ja Scully pitävät vuorotellen ennätysmäärän pitkiä monologeja: kuusi Mulder-monologia ja kolme Scully-monologia.

5x02g

Oikeasti Southern blot -testin tekeminen kestää päiviä, mutta Scullypa tekee sen muutamassa tunnissa.

Chris Carterin rohkeudelle on nostettava hattua: hän oikeasti uskoo blottaustestin tekemisen tai monologien olevan hyvää viihdettä. Carter tuntuu jaksossa glorifioivan tiedettä yli kaiken. Scullyn tekemä laboratoriotesti edustaa jaksossa ainoaa korruptoitumatonta todistetta totuudesta. Vuonna 1997 ennen CSI-aikaa laboratoriossa hääriminen ehkä näyttikin eksoottisemmalta. Vuonna 1997 monologitkin varmasti tuntuivat hienoilta. Nyt huomio kiinnittyy Carterin tekotaiteelliseen proosaan ja koukeroisiin kielikuviin. Ja silti Redux jotenkin toimii. Kuten sanottua, Redux ei ehkä ole Salaisia kansioita parhaimmillaan, mutta se on Salaisia kansioita syvimmillään: loputon vuoropuhelu uskojan ja skeptikon, tieteen ja valheiden välillä.

5x02j

Kuulustelun loppu

Carter on selvästi kirjoittanut jakson Oliver Stonen JFK-elokuva mielessään. Varastetulla kulkuluvalla Pentagoniin tunkeutuva Mulder saa kuulla tietolähteeltään Michael Kritshgaulta, kuinka avaruusolennot olivat vain savuverho, jolla hallitus peitteli salaista aseohjelmaansa.

5x02b

Kuin silloin alussa.

Yksi keskeinen juoni on tietysti FBI:ssa toimivan myyrän löytäminen. Koko jakson ajan Skinnerista rakennetaan pääepäiltyä. Kun Scully tuodaan kuulusteluun osastopäällikkö Blevinsin luo, Skinner on asetettu kuvaan huoneessa samalle paikalle, jossa CSM seisoi pilotin vastaavassa kohtauksessa.


Mulder: But I’ve seen aliens. I’ve witnessed these things.
Kritschgau: You’ve seen what they wanted you to see. The line between science and science fiction doesn’t exist any more. What this is about is control… of the very elements of life: DNA. Yours, mine, everyone’s.


X-Fakta: Reduxin alkuperäinen tag line on todella All Lies Lead to The Truth. Jostain syystä DVD-versioissa se on korvattu normaalilla tag linella The Truth Is Out There.