Unusual Suspects

5x01b

”I heard it was a lone gunman.”

5×01 Unusual Suspects
Käsikirjoitus: Vince Gilligan
Ohjaus: Kim Manners
Ensiesitys: 16.11.1997
Tag line: The Truth Is Out There

Ironisesti The X-Filesin sadas TV:ssa esitetty jakso sisältää vain muutaman minuutin Mulderia eikä lainkaan Scullya. Eikä jakso edes ole puhtaasti Salaisia kansioita, vaan osaksi toista TV-sarjaa: Richard Belzarin esittämä etsivähahmo on peräisin Homicide-sarjasta.

5x01n

Munchin uran oudoin tapaus?

Unusual Suspects vie aikaan, jolloin Richard ”Ringo” Langly myi vielä laittomia kaapelikanavia, Melvin Frohikella oli oma elektroniikkayritys, John Fitzgerald Byers oli kuuliainen valtion virkamies ja Fox Mulder oli vielä nuori lupaava FBI-agentti edessään loistava tulevaisuus. Jakso paljastaa, kuinka Langlysta, Frohikesta ja Byersista tuli salaliittotrio Lone Gunmen ja Mulderista heidän spooky liittolaisensa.

5x01f

Tästä se alkoi

Unusual Suspects on hyvä kuvaus yhdestä päivästä, joka muutti ratkaisevasti monta elämää. Vuosi on 1989 ja kaikki saa alkunsa, totta kai, kadonneen pikkutytön etsinnästä. Byers tapaa salaperäisen femme fatalen, huippuälykkään tiedenaisen Suzanne Modeskin (Signy Coleman), joka uskottelee, että pienen tyttärensä joutuneen hänen psykopaattisen ex-poikaystävänsä kidnappaamaksi.

5x01d

Näyttävä sisääntulo

Vince Gilligan on tehnyt taas hyvän huomion ja lyönyt tapahtuma-ajaksi toukokuun 1989 — siis muutaman viikon ennen sitä, kun Mulder Conduitin mukaan muisti hypnoosissa Samanthan abduktion. Unusual Suspects itse asiassa vihjaa, että Mulder näkee avaruusolentoja paranoiaa aiheuttavan hermokaasun vaikutuksesta — sopivasti juuri nyt, kun edellisessä jaksossa Mulder leimasi koko avaruusolennot saduiksi. Ja jos Closuren tapahtumia uskomme, niin Vince Gilligan oli ennustuksessaan varsin oikeassa.

5x01c

Hallusinaatiota

Homicide: Life on the Street -sarjan John Muntzin vierailu on oiva silaus jaksossa. Tapaus, joka aluksi oli kuin tavallisesta poliisisarjasta kääntyy äkkiä kaikenkattavaksi salaliitoksi. Ne valvovat kaikkea, asettavat salakuuntelulaitteita hotelliraamattuihin ja testaavat hermokaasua siviileillä. ”You’re telling me that the U.S. government, the same government that gave us Amtrak… is behind some of the darkest, most far-reaching conspiracies on the planet? That’s just crazy!”, kysyy Frohike, mutta siinä vaiheessa kun Suzanne Modeski vetää poskihampaastaan esiin jäljityslaitteen on Gunmenien aika muuttaa käsitystään.

5x01e

Cool jo vuonna 1989.

Vince Gilligan sai tehtäväkseen kirjoittaa Lone Gunmenien ympärille rakentuvan jakson, koska David Duchovny ja Gillian Anderson olivat vielä kiinni elokuvan kuvauksissa. Onneksi tehtävän sai nimenomaan Gilligan, koska käsikirjoittajista ainoana hän muistaakin jotain sarjan aiemmista jaksoista. Tälläkin kertaa Gilliganin jakso on täytetty pienillä viitteillä menneeseen. Kaiken kruunaa X, joka tämän jakson mukaan antoi nimen The Lone Gunmen -triolle.

5x01g.png

Tuttu menneisyydestä

Langly, Byers ja Frohike kantavat jakson hyvin. Unusual Suspect on itse asiassa paljon parempi kuin yksikään jakso The Lone Gunmen -sarjassa, jolle Unusual Suspects toimi jonkinlaisena varhaisena pilottina.


”No matter how paranoid you are, you’re not paranoid enough.”


X-Fakta: Gunmeneja kuulustelee tässä jaksossa etsivä John Munch (Richard Belzer), joka on hahmo sarjasta Homicide: Life on the Street. Belzerilla on hallussaan jonkinlainen oman alansa ennätys, sillä hän on esiintynyt Munch-roolissaan lukuisissa TV-sarjoissa. Mukana on ollut niin scifia, sitcomia kuin draamaa. Wikipedian mukaan Belzer on nähty Munchina seuraavissa sarjoissa: Homicide: Life on the Street, Law & Order, Law & Order: Special Victims Unit, Law & Order: Trial by Jury, 30 RockThe X-Files, Arrested Development, The Beat, The Wire ja Jimmy Kimmel Live!.