Christmas Carol

5x05i

”Life is just a path. You follow your heart and it will take you where you’re supposed to go.”

5×05 Christmas Carol
Käsikirjoitus: Vince Gilligan, John Shiban ja Frank Spotnitz
Ohjaus: Peter Markle
Ensiesitys: 7.12.1997
Tag line: The Truth Is Out There

Epätasainen kaksikko Christmas Carol ja Emily on mytologia, jota ei useinkaan mainita parhaiden mytologioita listattaessa. Hämmästyttävää on myös, että ensimmäisellä ja toisella jaksolla ei oikeastaan ole hirveästi tekemistä toistensa kanssa.

5x05b

Ofelia arkussaan

Christmas Carolissa Scully viettää vuoden iloisinta aikaa, joulua, perheensä parissa San Diegossa. Mulderista ei näy jaksossa kuin sekunnin vilaus. Tapahtumat alkavat Beyond the Sean tavoin yhdestä puhelinsoitosta. Kesken jouluvalmistelujen Scully alkaa saada puheluja haudan takaa siskoltaan Melissalta. Ne johdattavat Scullyn huostaanotetun pikkutytön luo, ja Scully alkaa pitää tyttöä Melissan adoptioon antamana tyttärenä.

5x05a

Tämän hiippalakin väitetään olevan Téa Leonin kutoma

Vaikka jaksossa on Uhrilampaiden ja Hohdon hengessä toteutettuja creepykohtauksia hauta-arkun ja kylpyammeen äärellä, Christmas Carol olisi kaivannut paljon enemmän toimintaa ja vähemmän perhedraamaa. Katsoja lähinnä odottaa, koska Mulder ilmestyy paikalle. Mikä on valitettavaa, kun kerrankin nähdään jakso, jossa Scully tutkii yksin Mulderin apuun tukeutumatta.

5x05e

Lasten pelastusenkeli

On itse asiassa todella mahtava asia, että kerrankin nähdään jakso, jossa Scully tutkii tapausta yksin. Vaikka Dana Scullyn hahmon uraauurtavuutta älykkäänä tiedenaishahmona on usein ylistetty, The X-Filesilla on usein huono tapa kirjoittaa Scullyn uhrin osaan ja Mulderin tarinan välineeksi. Scullyn abduktio, syöpä ja hedelmättömyys olivat kaikki seurausta Mulderin teoista ja rangaistuksia Mulderille. Sen sijaan sitä, miksi Scully yhä roikkuu X-Arkistossa kaikesta huolimatta, ei juurikaan ole käsitelty. Christmas Carolissa kuitenkin annetaan ymmärtää, että Scullykin on valinnut oman tiensä.

5x05f

Kaunis mutta suruisa

Mutta miksi Mulder-keskeissä mytologioissa Mulder saa hyppiä junan katolle tai kiipeillä kaapelivaunussa huimissa korkeuksissa, kun taas Scully-keskeisessä mytologiassa Scully saa vain keskustella perheensä kanssa, itkeskellä ja miettiä menetyksiään? Mytologia on kohdellut sarjan naisia kammottavasti: heidät on abduktoitu, tehty hedelmättömäksi ja tapettu syöpään. Christmas Carol on ainoita jaksoja, joissa tätä tragediaa jollain tavalla käsitellään, mutta silloinkaan aiheista ei saada irti kyynelehtimistä enempää.

5x05d

Nuorta Danaa esitti Gillian Andersonin pikkusisko Zoey

Itse Christmas Carolin tarina on perinteinen toisinto Charles Dickensin Joulutarinasta, jossa päähenkilö kohtaa menneisyyden haamuja. Emilya esittävä Lauren Diewood 3-vuotiaana Emilyna on täysin epäuskottavaa, tyttöhän oli jo 7-vuotias tosielämässä. Diewood on olemukseltaan sellainen, että hänen uskoisi katseen voimalla räjäyttelevän akvaarioita tai jotain. Eikä asiaa auta se, että kahdessa jaksossa Emilyn ei anneta puhua kuin muutama sana. Vaikea siis ajatella pikkutyttöä muuna kuin myrkkyverisenä kloonina, vaikka käsikirjoitus yrittääkin lypsää katsojan sympatioita.

5x05g

Kyyneleitä

Christmas Carol toimii paremmin ajatuksen tasolla kuin toteutettuna jaksona. Cliffhanger, jossa Scully saa tietää Emilyn olevan ei Melissan, vaan hänen oma lapsensa, on jakson ainoa todella koukuttava hetki.


”She called you from beyond the grave to tell you that? Sounds like something your partner would say.”


X-Fakta: Gillian Anderson ja Melinda McGrew esiintyivät vuosia myöhemmin yhdessä Andersonin tähdittämässä Crisis-sarjassa. Sarjassa Anderson ja McGrew esittävät ystäviä, ja muutamissa heidän yhteisissä kohtauksissaan voi havaita tiettyä christmascarolmaisuutta.