Emily

5x07h

”Who are the men who would create a life whose only hope was to die?”

5×07 Emily
Käsikirjoitus: Vince Gilligan, John Shiban ja Frank Spotnitz
Ohjaus: Kim Manners
Ensiesitys: 14.12.1997
Tag line: The Truth Is Out There

Saavatko Mulder ja Scully olla koskaan onnellisia? Pilotista lähtien Mulderin ja Scullyn matka on kulkenut yhdestä tragediasta toiseen. Heidän sukulaisiaan on tapettu, terveys viety ja heitä on pidetty koekaniineina. Toiset ihmiset juhlivat Emilyn lopussa terveen lapsen syntymää samalla, kun Mulder ja Scully seisovat alttarilla mustissaan lapsen ruumisarkun vieressä. Koska The X-Filesista tuli tällaista tuskaexploitaatiota?

5x07i

Alttarilla, muttei valkoisissa

Emilysta paistaa läpi, että se on pakollinen askel, joka oli otettava sen jälkeen, kun Memento Morissa paljastettiin, että abduktoiduilta naisilta varastetuista munasoluista oli luotu klooneja. Niinpä Christmas Carolin lopuksi paljastui, että Emily äiti onkin Scully itse. Tätä tarinaa oli kuulemma suunniteltu jo kolmannelta kaudelta lähtien. Siksi on yllättävää, että sen toteuttaminen ei tee kunniaa 1013:n tarinankertomistaidoille.

5x07b

Dana, Emily ja Mr Potato Head

Christmas Carolin jälkeen Mulder ilmestyy lopulta tuoden mukanaan Michael Chrichton –osaston. Erityisen hieno on kohtaus, jossa Mulder hyökkää tohtori Calderonin kimppuun ja syyttää tätä raiskaajaksi —  hienoa, että tämä ilmiselvä asia sanotaan ääneen. Jälleen kerran tarina muodostuu sen ympärille, että Mulder juoksentelee ympäriinsä selvittelemässä mysteeriä ja Scully huokailee sairaalassa Emilyn kuolinvuoteen äärellä. Juonikuvio vetää Emilyn tilanteeseen yhteyksiä sekä Scullyn syöpätaistelun että Scullyn abduktion ja koe-eläimenä olemisen muistelemisella, mutta ei oikein onnistu, koska Emily-lapseen ei saada jaksossa yhteyttä. Emily tuntuu tunteettomalta kloonilta, joka osoittaa jaksossa inhimillisiä tunteita vain nauraessaan Mulderin ilmeilylle. Katsojalle ei edes anneta mahdollisuutta kiintyä Emilyyn.

5x07e

Lisää emilyitä

Jos jo Emilyssa ovat Scullyn vertaukset Neitsyt Mariaan melko sormella osoitettuja, niin pahempaa on tulossa. Revelationsista asti Scullyn on ennustettu olevan pyhä Scully, lasten suojelija. Emilyssakin Mulder sanoo, että Scullyn tehtävä oli pelastaa Emily kurjalta elämältä. Tietenkään Scullyn tytär ei voi jäädä henkiin ja vaivoiksi MOTW-jaksojen ajaksi, joten Emilyn on kuoltava saman tien. Tämä alleviivaa Emilyn suurinta ongelmaa.

5x07c

Mulder isällisenä

Kirjoittajat yrittivät kuulemma ihan tosissaan kuulemma keksiä, miten Emilyn voisi pitää elossa, mutta totesivat, ettei sarja toimisi. Kerrassaan surkeaa käsikirjoittamista. Onko pakko kirjoittaa juonenkäänteitä, joiden seurauksia ei pysty käsittelemään? Vielä pahempaa on unohtaa ja toistaa sama virhe myöhemmin. Kun Mulder ja Scully toteavat vuorotellen, että tämän lapsen ei ollut tarkoitus olla olemassa, toivoisi, että käsikirjoittajat olisivat tehneet muistiinpanoja vastaisuuden varalle. Sellaiset lauseet kuin ”I think she was born to serve an agenda” ja ”she’s a miracle that was never meant to be” kalskahtavat korvaan, koska ne kertovat ennemminkin siitä, kuinka Emilya käytetään vain hetkellisenä välineenä juonen luomiseen. Keitä ovat ne miehet, jotka luovat elämän, jonka ainoa toive on kuolla? Ilmeisesti Carter, Gilligan, Shiban ja Spotnitz.

5x07j

Yksin, kuten aina

Tämä alkaa todellakin mennä liiallisuuksiin. Scullya käy vain sääliksi, kun hänelle kirjoitetaan tytär, jonka elämän ainoa tarkoitus on kuolla ja tuottaa lisää murhetta Scullylle. Scully on syövästä parantunut, lapsettomaksi tuomittu, yksinäinen ja eristäytyvä työnarkomaani, ja lopuksi jopa Emilyn ruumis varastetaan arkustaan. Gillian Anderson näyttelee uskomattoman hyvin ja näyttää uskomattoman kauniilta, mutta tässä jaksossa hän ei saa muuta tehdä kuin näyttää surulliselta sairaalassa, Emilyn vieressä, sairaalakokeita katsoessa, kaikkialla. Yksi huonoimmista teaserimolonogeista koskaan korostaa yksinäisyyttä. ”A soul unbound – touched by others but never held” – mitä kioskikirjallisuutta tämä on? Milloin Scullysta on tullut näin traaginen hahmo? Missä on se Scully, joka pelasti Mulderin Alaskasta tai loisti parhaimmillaan Anasazi-trilogiassa?

5x07g

Traagiset sankarit

Carter tuntuu pitävän hahmoistaan silloin kun he ovat traagisia, lyötyjä. Tietenkään traagiset sankarit eivät voi koskaan olla onnellisia, mutta kaikki menetykset tuntuisivat paljon merkityksellisempiä, jos Mulder ja Scully saavuttaisivat joskus voiton tai kokisivat joskus yksittäisen onnenhetken.


”No matter how much you love this little girl, she’s a miracle that was never meant to be, Scully.”


X-Fakta: Emilyn roolia esitti alun perin kokonaan toinen pikkutyttö. Tyttö säikkyi Emilyn sairaalalaitteita eikä lakannut itkemästä, joten esittäjä oli pakko vaihtaa. Lauren Diewood lisättiin jälkeenpäin Christmas Caroliin kuvaamalla kohtauksia uudelleen, trikkikuvilla ja muuttamalla tietokoneella alkuperäisen Emilyn hiustenväriä samanlaiseksi kuin Diewoodilla. Gillian Anderson ja Lauren Diewood eivät todellisuudessa edes kohdanneet ennen Emilyn kuvauksia.