Kitsunegari

5x08k

”I’m gonna take a wild stab here and guess this is a clue.”

5×08 Kitsunegari
Käsikirjoitus: Vince Gilligan ja Tim Minear
Ohjaus: Daniel Sackheim
Ensiesitys: 4.1.1998
Tag line: The Truth Is Out There

Pusherin Robert Patrick Modell on yksi sarjan ikimuistoisimmista roistoista, joten houkutus tuoda hänet takaisin on varmasti ollut suuri. Valitettavasti Pusherin lopussa Modell jäi makaamaan luoti aivoissaan, joten kettujahdin jatkaminen ei onnistukaan ihan niin yksinkertaisesti. Ei hätää. Saippuaoopperamaisesti paljastuu, että Modellilla on kauan kadoksissa ollut kaksossisko Linda Bowman, jolla on samanlaisia kykyjä ja halu kostaa veljensä puolesta.

5x08e

Seruleeninsinistä

Kitsunegarin käsikirjoitusprosessi oli ilmeisesti hyvin ongelmallinen. Tim Minearin alkuperäisidea Jumalan äänen kuulevasta vangista hylättiin, ja viime tingassa kun aikataulusta oltiin muutenkin jäämässä, mukaan lisättiin Robert Patrick Modell. Vielä Kitsunegaria kuvatessakaan ei ollut keksitty jaksolle loppua. Sinänsä tilanne ei ollut poikkeuksellinen: William B. Davis mainitsee muistelmissaan, että hyvin usein jaksojen käsikirjoitukset eivät olleet täysin valmiita kuvaushetkellä, ja joskus uusia versioita kohtauksista kiikutettiin paikalle kesken kuvausten.

5x08g

Yksin kaikkia vastaan

Kitsunegaria ei voikaan juuri verrata toiseen aiemmin nähtyyn jatko-osaan, Toomsiin. Tooms tosin sai vetoapua mytologian havinasta, mutta sisälsi myös oikeasti uhkaavan oloisen pahiksen. Kitsunegarissa Robert Patrick Modell on suorastaan emaskuloitu. Hän ei pysty enää pakottamaan kuin näkemään pieniä harhanäkyjä.

 

Linda Bowman ei ole läheskään niin karismaattinen roisto kuin veljensä, johtuen osaksi Diana Scarwidin monotonisesta näyttelemisestä. Jakson huipentuma, jossa Linda Bowman naamioituu Mulderin silmissä Scullyksi, ampuu itsensä ja Mulder puolestaan melkein ampuu Lindana näkemänsä Scullyn, menettää dramaattisuuttaan, koska ilmeetön Scarwid ei tavoita yhtä intensiivisiä tunnetiloja kuin Anderson samassa kohtauksessa.

5x08c

Mulderin erehdys

Vince Gilliganin käsikirjoitukseksi Kitsunegari on oudon pinnallinen ja kuin automaattiohjauksella tehty ”yhdistä pisteet oikeassa järjestyksessä” -tarina. Kitsunegari ei koskaan saavuta samaa intensiteettiä kuin Pusher. 

5x08d

Lilaa ja sinistä

Pisteitä kuitenkin monista yksityiskohdista, kuten kesken puhelun itsensä teloittavasta sairaanhoitajasta, käärmeestä, Modellin sydämen pysähtymisestä tai seruleeninsiniseen maaliin valellusta miehestä. Valaistus loistaa sinisen eri sävyissä. Myös puvustaja on ollut jaksossa erityisen tarkkana. Scully pukeutuu jaksossa siniseen ja lilaan taittuviin jakkupukuihin ja on meikattu lilaan vivahtavalla luomivärillä, ja Mulder ja Skinner pukeutuvat tummansiniseen. Ainoa, joka ei ole pukeutunut sinisävyyn, on tietysti kirkkaanpunaisessa asussa esiin marssiva Linda Bowman.


Mulder: I almost killed my partner.
Skinner: Mulder, despite that, you prevailed. You won her game.
Mulder: How come I feel like I lost?


X-Fakta: Puvustajan olisi kannattanut vielä miettiä, oliko hameen käyttö hyvä idea lopun aseellaosoittelukohtauksessa. Kun ”Scully” kaatuu maahan ammuttuaan itseään päähän, yrittää Gillian Anderson kaatuessaan vetää hamettaan alaspäin, jottei katsojille tulisi liian rohkeita näkymiä.