Schizogeny

5x09d

Scully: His mother says that Bobby can’t make friends. He’s been in therapy for his anger since 1995.
Mulder: That could be me.

5×09 Schizogeny
Käsikirjoitus: Jessica Scott ja Mike Wollaeger
Ohjaus: Ralph Hemecker
Ensiesitys: 11.1.1998
Tag line: The Truth Is Out There

Viidennelle kaudelle The X-Filesiin palkattiin kuusi uutta vakituista käsikirjoittajaa, Mark Saraceni, Billy Brown, Dan Angel, Tim Minear sekä Jessica Scott ja Mike Wollagher. Kaikki näistä lukuun ottamatta Minearia saivat potkut kauden puolivälissä. Tämä kuvastaa hyvin niitä suuria vaatimuksia, joita Carter työntekijöilleen asetti. Käytännössä Carter kirjoitti uudelleen kaikki sarjan käsikirjoitukset, osan enemmän, osan vähemmän. Jos uusi ohjaaja epäonnistui ensimmäisessä jaksossaan, hänestä ei koskaan enää kuultu.

5x09c

Hautavajoama puutarhassa

Yksi Scottin ja Wollagherin käsikirjoitus, Schizogeny, tuotettiin jaksoksi suuren uudelleenkirjoitustyön jälkeen, ja Brownin ja Angelin ideaa käytettiin jaksossa All Souls. Schizogenyn pääsy valmiiksi jaksoksi asti kuvaa hyvin sitä samaa paniikkitilannetta, joka aiheutti myös Robert Patrick Modellin paluun edellisessä jaksossa: kun deadline lähestyy, jotain on vain tehtävä.

5x09f

”Hey, Scully, is this demonstration of boyish agility turning you on at all?”

Näyttäisi olevan tapa, että kun ulkopuoliset kirjoittajat kirjoittavat jakson The X-Filesiin, jaksot ovat itse asiassa perinteisempiä kuin vakiokirjoittajien jaksot. ”Normaalien” jaksojen määrä on viidennellä kaudella melkein olematon. Vasta yhdeksäs jakso Schitzogeny on oikeastaan perinteinen ”Mulder ja Scully matkustavat pikkukaupunkiin tutkimaan outoa juttua” –jakso. D.P.O:n tapaan jaksossa nähdään ahdistuneita, kärsineitä nuoria. Teini-ikäisen pojan uskotaan hukuttaneen kasvatti-isänsä mutaan, mutta Mulder epäilee asiassa olevan jotain hämärää.

5x09g

Kirjaimellisesti otettu mutakylpy

Schizogeny juoni tappajapuista (!), joihin lapsena hyväksikäytöstä kärsinyt koulupsykologi (Sarah-Jane Redmond Millenniumista) kanavoi väkivaltaiset tunteensa, on jotain aivan käsittämätöntä. Juoni on kömpelö ja sekava: ongelmallisia teinejä ei ole todellisuudessa hyväksikäytetty, vaan heidät on aivopesty uskomaan niin. Schizogeny vihjaa Mulderin samaistumisesta ongelmanuoriin (”That could be me”), mutta ei koskaan lunasta herännyttä kiinnostusta.

5x09h

Psyykkaaja

Vaikka jakso lähestyy hetkittäin vaarallisesti B-luokan elokuvaa, Schizogeny on tyylikkäästi ja tunnelmallisesti kuvattu. Vancouverin syksyiset ja viileät maisemat eivät ole tulleet aikaisemmilla kausilla yhtä hyvin esiin kuin nyt. Erityisen maininnan ansaitsee Mark Snown musiikki varsinkin kohdassa, jossa Mulder juoksee yössä takki liehuen kuin Batman ikäänsä. Jos The X-Files joskus epäonnistuu, niin ainakin se tekee sen näyttäen upealta.


Mulder: I don’t think this was an act of grave robbing, Scully.
Scully: No, that’s what we were doing.


X-Fakta: ”They say it rained 400 inches a day.” Detourin sateisten kuvausten jälkeen David Duchovny tunnetusti morkkasi Vancouverin sääolosuhteita Conan O’Brienin haastattelussa, ja sai päälleen koko Vancouverin vihat.