Chinga

5x10f

”I think some things are better left unexplained.”

5×10 Chinga
Käsikirjoitus: Stephen King ja Chris Carter
Ohjaus: Kim Manners
Ensiesitys: 8.2.1998
Tag line: The Truth Is Out There

Chingassa The X-Files saa käsikirjoittajavieraaksi itsensä Stephen Kingin. Kuulostaa lupaavalta: legendaarinen kauhun mestari kirjoittamassa jaksoa sarjaan, joka palautti kauhun televisioon. Lopullinen käsikirjoitus kävi kuitenkin läpi niin rankan muodonmuutoksen, että jakson kirjoittajakrediitin jakaa Kingin kanssa Chris Carter. Harvalla olisi vastaavaa rohkeutta uudelleenkirjoittaa palkittua kauhukirjoittajaa.

5x10a

Stephen King -kauhua

Carterin mukaan uusille käsikirjoittajille on yleensä vaikeinta löytää Mulderin ja Scullyn äänet. En kylläkään sanoisi, että Carter löytää aina heidän äänensä. Chingankin merkittävät muutokset liittyvät Mulderin ja Scullyn välisiin kohtauksiin. Kingin käsikirjoituksessa Mulder ei ole Scullyn matkassa hyvästä syystä, sillä hänen on tarkoitus pitää puhe yliopistolla. Scully joutuu Mainessa nuken aiheuttaman joukkohypnoosin valtaan ja satuttaa itseään. Kun Mulder kuulee Scullyn loukanneen itsensä, hän rynnii paikalle ja jättää puheen väliin. Sheriffi Bonsait on Kingin käsikirjoituksessa selvästi Scullyyn ihastunut, mutta perääntyy Mulderin ilmestyessä. Loppukohtauksessa Mulder ja Scully kohtaavat toisensa sivuprofiilikuvassa (classic lovers’ shot”). Pois on jaksosta siivottu sellaiset repliikin kuin Scullyn Mulderille sanomat ”I love it when you talk dirty” ja “I guess I just missed the sound of your voice”. Carterin Scully ei tuhmia puhu.

Ilmeisesti Kingin alkuperäiskäsikirjoitus oli muutoinkin liian vaikea tuottaa tunnin mittaisessa TV-jaksossa. Kingin kaltaisen kuuluisuuden kirjoittamaksi Chinga onkin pettymys. Jaksossa ei ole oikein mitään uutta. Näkyjä kuolleista nähtiin jo Elegyssa, ja tahdonvoimalla pakotettiin ihmisiä loukkaamaan itseään ja kuolemaan jo Pusherissa ja Kitsunegarissa. Tappajanukke itsessään on kauhuklisee. On iskulause ”let’s have fun” ja raakoja tappokohtauksia iloisen Hokey-Pokeyn soidessa. Tapahtumapaikkana on Maine, kuten Kingin tarinoissa yleensä. Aineet Die Hand Die Verletzin kaltaiseen satiiriin tai parodiaan ovat valmiina, mutta kun tappajanuken tappojuhlat ottavat vallan, tarinan fokus siirtyykin Scullyn ja Mulderin vapaa-ajan puuhasteluihin.

5x10e

Lomalla

Maineen lomalle matkustanut Scully tutkii jaksossa haluttomasti ja yksin X-Filea. Mulder on jätetty jaksossa radikaalisti vain langoille soittelemaan ikävissään. Jos Scully vietti War of the Coprophagesissa perjantai-iltaa asettaan putsaten ja taustatutkimuksia tehden, niin nyt Mulder nähdään vapaaviikonloppunaan tylsistymässä ilman Scullyn jatkuvaa nalkutusta, heittelemässä kyniä kattoon ja katsomalla epäilyttäviä videonauhoja. Mulderin huumorikohtaukset ovat viihdyttäviä, mutta Darin Morganin nokkeluutta niissä ei ole, vaikka kosintakin nähdään.

5x10h

Mulder töissä ilman Scullya

Viidennen kauden yleiseen ilmapiiriin Chinga sopii hyvin. Kauden teemanahan on Mulderin ja Scullyn uskon kanssa kamppailu, mikä ei tosin juurikaan heijastu jaksoihin kuin silloin, kun Scully on yksinään ja joutuu esittämään Mulderin roolinkin. Kun Scully etsii tässä jaksossa vastausta tappajanukesta, ehdottaa Mulder tieteellisiä selityksiä. Mulder ja Scully lopulta tavatessa jakson lopussa Scully ei voi myöntää selvittäneensä X-tapauksen ja Mulder ei voi myöntää kaivanneensa Scullyn seuraa.

5x10g

Taistelu lapsen kanssa

Chinga on nautittava jakso, mutta lähinnä Mulder ja Scully –kohtausten, ei kauhukohtaustensa takia. Viidennellä kaudella Carter rentoutuu selvästi Mulderin ja Scullyn suhteen, ja antaa heidän flirttailla avoimemmin. Carter, Anderson ja Duchovny tietävät, että kauden loputtua ensi-illan saavassa elokuvassa UST:a käytetään koukkuna, joten he antavat kerrankin vain mennä.


Mulder: Yeah, well, maybe you don’t know what you’re looking for.
Scully: Like evidence of conjuring or the black arts or shamanism, divination, Wicca or any kind of pagan or neo-pagan practice charms, cards, familiars, blood stones or hex signs or any of the ritual tableau associated with the occult, sensory, abudan, mukamba or any kind of high or low magic…
Mulder: Scully?
Scully: Yes?
Mulder: Marry me.
Scully: I was hoping for something a little more helpful.


X-Fakta: Amerikan ulkopuolella Chingaa on levitetty myös nimellä Bunghoney, koska chinga-sanalla on joissain kielissä varsin rivoja merkityksiä. Chinga ei ole ainoa epäonnistunut jakson nimi. Myös Teso dos Bichos on itseasiassa rivous. Excelsius Dei ja Schizogeny ovat väärin kirjoitettuja (oikeammin Excelsis Dei ja Schizogony). F. Emasculata pitäisi kirjoittaa F. emasculata ja aina kursiivilla, koska kyseessä on tieteellinen nimi. Myös suomenkieliset jaksonimet olivat välillä kiinnostava. Mitä ovatkaan alkuperäiseltä nimeltään jaksot Tuhoava halaus, Voimapillerit, Kun nälkä iskee, Iho umpeen! ja Siis mitä??

Vastaus: Squeeze, Excelsius Dei, HungryJe Souhaite ja The Lost Art of Forehead Sweat tietenkin.