Patient X

5x13m

”One more anal-probing gyro-pyro levitating ecoplasm alien anti-matter story and I’m going to take out my gun and shoot somebody.”

5×13 Patient X
Käsikirjoitus: Chris Carter ja Frank Spotnitz
Ohjaus: Kim Manners
Ensiesitys: 1.3.1998
Tag line: The Truth Is Out There

“Well, I guess I’m done here. You seem to have invalidated your own work. Have a nice life”, toteaa Scully Mulderille Patient X:n alkupuolella humoristisesti, mutta todellisuudessa tilanne ei ole lainkaan vitsikäs. Mitä on The X-Filesista jäljellä nyt viisi vuotta myöhemmin, kun Mulderilla ei ole enää uskoa pieniin vihreisiin miehiin?

5x13a

Uskonpuutteesta ja ummetuksesta kärsivä

Sitä The X-Files ei uskaltanut koskaan tutkia ja rikkoa sarjan status quoa. Viitoskauden alkupuolisko ei näyttänyt, miten Gethsemanen ja Redux/Redux II:n myötä tapahtunut uskon ja koko elämäntehtävän kadottaminen vaikutti Mulderiin. Mulderia ei nähty oikeasti uskonsa menettäneenä ja tuhoa ympärilleen kylväneenä.

5x13i

Uskoja ja epäilijä, epäilijä ja uskoja

Siinä onkin Patient X:n suurin ongelma: menneitten jaksojen paino. Jaksoina sekä Patient X että The Red and the Black ovat niin hienoja, että niiden suurin heikkous täytyy hakea edeltävistä MOTW-jaksoista. Tähän mennessä Mulder on hassutellut läpi koko alkukauden, ja skeptisyys on kuitattu yhdellä kommentilla The Post-Modern Prometheuksessa. Siksi onkin jonkinlainen shokki, että Patient X:n aluksi Mulder haukkuu keskustelupaneelissa ufouskojat. Olisi silti väärin väittää alkukauden MOTW-jaksoja epäonnistuneiksi, koska jaksot olivat lähes poikkeuksetta viihdyttäviä, korkeatasoisia MOTW-tarinoita. Ne vain olivat vääriä jaksoja väärällä hetkellä.

5x13w

Ihmettä odottamassa

Patient X ja The Red and the Black ovat suorastaan eeppisiä jaksoja. Yhtä onnistunutta kaksiosaista tarinaa ei ole nähty sitten Nisei/731 -jaksojen. Avaruusolentojen invaasio, josta vihjattiin jo Talitha Cumissa, on äkkiä todemman tuntuinen kuin koskaan aiemmin.

5x13o

Marita patriarkalismin linnakkeessa

Patient X esittelee uusia tärkeitä henkilöitä ja näyttää vanhoista henkilöistä uusia puolia. Krycek ja Marita Covarrubias yllättävät kieroilemalla yhdessä ja toisiaan vastaan hallitakseen koko maailmaa. Krycekin moninaamaisuus on jo tuttua, mutta Marita Covarrubias on ensimmäistä kertaa oikeasti kiinnostava hahmo, sellainen femme fatale, jota hänestä on yritetty jo puolentoista kauden ajan luoda.

5x13h

Maailma hyppysissä?

Uudet esiteltävät henkilöt ovat avaruusolioiden abduktoima ”potilas X” eli Cassandra Spender (Veronica Cartwright) ja tämän poika, äitiään höynähtäneenä pitävä FBI-agentti Jeffrey Spender (Chris Owens). Mulderin ja Scullyn käytös peilautuu näitä uusia hahmoja vasten. Scully tuntee yhteenkuuluvuutta levottoman, merkkiä taivaalta odottavan Cassandran kanssa. Spender suhtautuu äitiinsä yhtä vähätellen kuin Mulder ufouskojiin. Jeffrey Spenderin rooli on kirjoitettu sellaiseksi, että häntä on helppo vihata, varsinkin kun hän muistuttaa erehdyttävän paljon skeptikko-Mulderia. Todellisuudessakin Chris Owensin palkkaaminen sivurooliin aiheutti huhumyllyn siitä, että Spender tulisi korvaamaan Mulderin hahmon, sillä Duchovny oli kovaan ääneen ilmaissut kyllästymisensä sarjaa ja varsinkin Vancouveria kohtaan. Patient X:a katsoessa on helppo nähdä, mistä huhut Mulderin korvaamisesta Spenderilla ovat lähteneet. Spender esiintyy useissa kohtauksissa Scullyn kanssa, ja hänen skeptisyytensä Scullyn uskojan roolia vastaan muodostaa samanlaisen vastakkainasettelun kuin Mulderin ja Scullyn välillä.

5x13c

Scully ja Profeetan poika

Cassandra Spender puolestaan on aivan uudenlainen ufouskovainen. Hän uskoo olevansa onnekas saadessaan lähteä avaruusolentojen mukaan. Avaruusolennot ovat hänelle tietäjiä ja viisaita parantajia. Cassanda pitää itseään apostolina, joka haluaa levittää sanaa uudesta valaistumisen ajasta. Kerrankin The X-Files käyttää uskonnollista kuvastoa ja vertauksia raikkaasti ja tuoreesti. Patient X vetää yhtäläisyyksiä ufouskon ja uskonnon välille. Se puhuu ufouskojista kulttilaisina, ja tekee avaruusaluksen näkemisestä uskonnollisen hurmoskokemuksen. Veronica Cartwright esittää Cassandraa kuin tämä olisi saanut uskonnollisen herätyksen. Roolista tullut Emmy-ehdokkuus on täysin ansaittu.

5x13g

Profeettaa tapaamassa

Tätä uskonnollista hurmosta vasten ei olekaan vaikea ymmärtää Mulderin skeptisyyttä. Mulder on vain oma itsensä, ateisti-Mulder, joka Revelationsissa leimasi uskojat psykoottisiksi fanaatikoiksi. Omaa entistä ufouskoaan hän kutsuu hullun miehen totuudeksi. Sokea uskominen johti Mulderin itsensä harhaan, joten valaisuksen sanaa altiotilassa julistava Cassandra Spender on hänelle vaarallinen esimerkki. Mulder uskoo jääräpäisesti, väliäkö sillä mihin, mutta hänellä on pakonomainen tarve käännyttää toisetkin. Itse asiassa omituisella tavalla jakson Mulder muistuttaa Bad Bloodin näkemystä Mulderista. Uskon menettänyt kyyninen Mulder on vielä vaikeampi ihminen kuin outo huuhaa-Mulder.

5x13f

Paluu Skyland Mountainille

Koska Mulder on skeptikko, Scullysta on pakko tehdä uskoja, jotta heidän välinen jännitteensä säilyisi. Scully saa myös olla se tieteeseen uskova, joka Mulderin alkumonologissa odottaa selittämätöntä merkkiä taivaalta. Jälleen kerran kummatkin ovat loukkaantuneita siitä, ettei toinen ymmärrä hänen kantaansa. Olisi ollut ihan hauska nähdä sekin aika, jolloin Mulder ja Scully uskovat samaan aikaan samaan asiaan, ja sitten toinen olisikin alkanut lipsua.

5x13u

Implantin kutsu

Patient X:ssa on upea unenomainen tunnelma, jonka luomisessa Mark Snown musiikeilla on tärkeä osa. Duchovny ja Anderson puhuvat hitaasti ja pehmeästi, kuin kummankin hahmolla olisi oma raskas taakkansa kannettavana. Anderson on sitä parempi mitä pidemmälle jakso etenee, ja mitä enemmän Scullyn niskassa oleva implantti polttelee. Kohtaus, jossa tähtien kutsu herättää Scullyn ja Cassandran yöllä ja johdattaa Ruskin-padolle, on lumoava. Viimeisessä kohtauksessa on Kolmannen asteen yhteys -tunnelmaa, kun joukko uskojia kerääntyy vuorelle ilmestystä odottamaan.


”Before the exploration of space, of the moon and the planets, man held that the heavens were the home and province of powerful gods, who controlled not just the vast firmament but the earthly fate of man himself, and that the pantheon of powerful warring deities was the cause and reason for the human condition, for the past and future, and for which great monuments would be created, on earth as in heaven. But in time man replaced these gods with new gods and new religions that provided no more certain or greater answers than those worshipped by his Greek or Roman or Egyptian ancestors. And while we’ve chosen now our monolithic and benevolent gods and found our certainties in science, believers all, we wait for a sign, a revelation. Our eyes turn skyward, ready to accept the truly incredible, to find our destiny written in the stars. But how do we best look to see? With new eyes or old?”


X-Fakta: Vaikka Patient X:ssa Skyland Mountainilla ja Ruskin-padolla tapahtuvat joukkokuolemat vaativatkin lukuisia ihmishenkiä, ei Patient X ole läheskään eniten kuolonuhreja sisältävä jakso. Itse asiassa se on kuolleiden määrässä vasta kahdeksanneksi tappavin jakso. Joku on nimittäin oikeasti tehnyt kokonaisen nettisivun sille, kuinka monta kuolonuhria jokaisessa The X-Filesin jaksossa ja elokuvassa on. The X-Files Body Countin mukaan alkuperäisessä The X-Filesissa kuolee yhteensä 2314 ihmistä, 131 outoa olentoa ja 64 avaruusolentoa. 11. kauden jälkeen luvut ovat 2524-134-66. Eniten kuolleita on jaksossa Piper Maru (139 kuolonuhria) ja toisella sijalla Tempus Fugit (135 ihmistä ja 1 avaruusolento). The Red and the Black löytyy sijalta kymmenen 50 ihmisuhrilla ja 3 kuolleella avaruusolennolla.