The Red and the Black

5x14e

” A struggle for heaven and earth. Where there is one law: Fight or die. And one rule: Resist or serve.”

5×14 The Red and the Black
Käsikirjoitus: Chris Carter ja Frank Spotnitz
Ohjaus: Chris Carter
Ensiesitys: 8.3.1998
Tag line: Resist or Serve

The X-Files -elokuva lähestyy jo. Vaikka The Red and the Black on koskettava ja jännittävä jakso, maistuu se hetkittäin valitettavan paljon pakolliselta tanssikuviolta, jossa asiat saatetaan takaisin oikeisiin uomiinsa. The Red and The Blackin jälkeen Mulder ja Scully voivat taas palata kyselemään kysymyksiä, joita heidän kohtalonaan on kysyä.

5x14a

Pelastunut

Koska viidennen kauden jälkeen esitettävä Fight the Future -elokuva on kuvattu ennen viidettä kautta, oli Chris Carterilla loistava mahdollisuus kerrankin luoda yhtenäinen juoni ja jatkuvuutta, kun kauden loppuratkaisu oli jo tiedossa. Sen sijaan kauden mytologioilla ei lopulta olekaan oikeastaan mitään tekemistä elokuvan kanssa. Patient X / The Red and the Black jopa uskaltautuu esittelemään uusia sivuhenkilöitä ja uusia avaruusolentoja juonta sekoittamaan.

5x14r

Syndikaatin silmässä

Vanha jengi on taas koossa. Syndikaatti on voimissaan ja vastarintaa suunnittelemassa. Krycek paljastaa taas huikean potentiaalinsa petollisena roistona. Jopa Tupakkamies ryömii jakson lopussa esiin lavastettuaan kuolemansa. Marita Covarrubias, joka viimein edellisessä jaksossa muuttui kiinnostavaksi, joutuu saman tien Syndikaatin koekaniiniksi. Yhtäkkiä The X-Files onkin melkein ensemble-show, jonka tarina on vielä suurempi kuin pelkkä Mulderin ja Scullyn tarina.

5x14m

It’s alive!

The Red and the Black on monumentaalinen, valtava jakso. Kummallisesti nyt kun Mulder on skeptikko, Patient X karisti kaikki epäilykset siitä, etteikö avaruusolentoja olisi olemassa. Viimeisetkin rippeet monitulkintaisuudesta on viety. Mytologiajuoni kehittyy kohti scifi-fantasiaa. Avaruusaluksia! Tulisäteitä! Kasvottomia avaruusolentoja! Avaruusolennot aikovat vallata koko Telluksen, kapinalliset avaruusolennot vastustavat tätä. The Red and the Black luo synkän vision tulevasta suursodasta ja tulevasta maailmanlopusta. Taistelu ei ole enää maapallon kokoinen, vaan koko universumin. Tilanteen raadollisuus paljastuu avaruusolentokapinallisten polttamien ufouskojien palaneiden ruumiiden keskellä.

5x14s

Apokalypsi nyt

Samaan aikaan koko kosmoksen kokoisen juonen kanssa salaliiton traagisuus tiivistyy kuitenkin yksittäisiin ihmishahmoihin. Avaruusolennot ja kapinalliset eivät ole ainoita vastaosapuolia. Itse asiassa jokainen liittouma — Syndikaatti, Mulder/Scully, Spenderin perhe — näyttää hajoavan sisäisiin erimielisyyksiin.

5x14c

Vielä hengissä

Synkästä ja fataalista tunnelmastaan ja isoista kuvioista huolimatta The Red and the Black on kuitenkin myös jakso, joka kertoo tunteista. Harvinaisessa kohtauksessa Mulder ja Scully keskustelevat sairaalassa siitä, minne usko/epäusko ja varsinkin muisti ovat heidät tuoneet. Matka on ollut pitkä. Tähän asti muistot ovat edustaneet sarjassa korruptoimatonta totuutta, jolla voi voittaa väärin kirjoitetun historian, kuten Albert Hosteen kertoi. Nyt muistoihinkaan ei ole luottamista, sillä ne saattavat olla rakennettuja tai kuviteltuja. Scullylle saarnataan, kuinka hänet on aivopesty uskomaan. Kuinka monesti Scully onkaan sanonut samaa Mulderille?

5x15d

Tähän on tultu

Mulderin ja Scullyn keskustelu sairaalassa muistuttaa, kuinka pitkälle on päästy siitä, kun Mulder viisi vuotta sitten kertoi bellefleurilaisessa motellihuoneessa Scullylle siskonsa abduktiosta, ja sanoi, että mikään muu kuin Samanthan löytäminen ei merkitse hänelle mitään (leikatussa kohtauksessa Mulder muuten toistelee samoja pilotin sanoja halutessaan taas löytää uuden totuuden). Kun Mulder kohtauksessa sanoo Scullylle ”the truth is in you”, sitä ei varmastikaan ole tarkoitettu shippyksi viittaukseksi, mutta sarjan lopputulema kuultaa lauseesta jo läpi.

5x14h

Kliimaksi

Jälleen kerran totuutta yritetään metsästää hypnoosin kautta, kuten Conduitissa, The Blessing Wayssa tai Demonsissa. Hypnotisoijana on kuka muukaan kuin tohtori Weber, joka aikoinaan Mulderinkin hypnotisoi. Scullyn hypnoosikohtaus on yksi koko sarjan hienoimmista hetkistä. Musiikki, valot, värit, hidastukset, hiljalleen satava lumi… Kohtauksessa on ihmeen ja hämmästyksen tuntua, jota ei ole näkynyt sarjassa ehkä sen jälkeen, kun Mulder avasi oven Pandora Streetin varastohalliin The Erlenmeyer Flaskissa tai Mulder ja Scully löysivät paljon kansioita Paper Clipissa. Takaumat Cassandran taivaaseennoususta ovat yksinkertaisesti silmiähivelevän kauniita ja jumalallisia, mutta samalla aavemaisia ja ahdistavia. Gillian Anderson näyttelee hypnoosikohtauksen hmmm… sensuellisti, korostaen avaruusaluksen näkemisen hurmoksellisuutta ja täyttymyksen tuntua.

5x14g

Ylös, ylös… nousimme tähtiin

Vaikuttaa siltä, että avaruusaluksen näkemiseen tarvitaan vain hieman uskoa. Heti, kun Scully muuttuu uskojaksi, hän saa kokea kolmannen asteen yhteyden uskomattoman helposti. Sitä vastoin Mulder ei saa todistaa mitään ihmenäkyjä ennen kuin on taas vaihtanut filosofiaansa.

5x14k

Paluu perusasioihin

Hypnoosikohtauksen lisäksi The Red and the Black on parhaimmillaan Mulderin ja Scullyn välisissä keskusteluissa. Samoihin kohtauksiin jakso myös kaatuu, koska pääparin metamorfoosi käydään läpi liian nopeasti. Mulderin ja Scullyn kääntyminen oikeisiin uskomiskantoihin tapahtuu hutaisten viimeisten minuuttien aikana. Mulderin ja Alien Bounty Hunterin kohtaaminen jakson lopussa on suoranainen antikliimaksi.

5x14l

Hämmentynyt Mulder

The Red and the Black toimii kuitenkin huomattavasti paremmin kuin paperilla uskoisi. Duchovny ja Anderson onnistuvat vakuuttamaan jopa Mulderin ja Scullyn nopeissa mielenmuutoksissa. Hämmästyttävintä on, että The Red and the Black todella onnistuu sitomaan yhteen joitakin aikaisemmilta kausilta tuttuja irralliseksi jääneitä juonenpätkiä. Lisäksi on joitain viitteitä tulevaan, kuten Tupakkamiehen tarina kahdesta navajoiden kertomusten veljeksestä, jotka jumala-isänsä avulla halusivat tuhota hirviöt maailmasta.

5x14i

Toinen veljeksistä

1990-luvulla pidin The Red and the Blackia hieman välimytologiana, mutta nyt uusintakatselussa jakso iski täysillä. Visuaalisesti The Red and the Black on näyttävä ja yksi Carterin parhaita ohjauksia. Carter astui viime tingassa ohjaajan saappaisiin, koska Rob Bowman ei elokuvakiireiltään ehtinyt ohjata jaksoa. Värit ovat kuulaita ja kirkkaita. The X-Files ei ole koskaan näyttänyt näin upealta.


Scully: Mulder? What are you doing sitting here in the dark?
Mulder: Thinking.
Scully: Thinking about what?
Mulder: Well, the usual. Destiny, fate, how to throw a curveball. The inextricable relationships in our lives that are neither accidental nor… somehow in our control either.


X-Fakta: Tämä on yksi niitä harvoja jaksoja, joissa voi havaita David Duchovnyn koripallopelissä saaman silmävamman. Vamman seurauksena Duchovnyn oikean silmän linssi korvattiin synteettisellä linssillä. Vamma on näkyvissä hyvin kohtauksessa, jossa Mulder vierailee ensimmäisen kerran sairaalassa Scullyn luona.