Mind’s Eye

5x16f

”Even if the gloves do fit, you can still acquit.”

5×16 Mind’s Eye
Käsikirjoitus: Tim Minear
Ohjaus: Kim Manners
Ensiesitys: 19.4.1998
Tag line: The Truth Is Out There

Viitoskauden suurena haasteena on ollut Mulderin muuttuminen skeptikoksi ja Scullyn muuttuminen uskojaksi. Outoa, että vasta sen jälkeen, kun he ovat palanneet omiin uskoihinsa, MOTW-jaksoissa aletaan käsitellä asiaa. Mind’s Eye, All Souls, The Pine Bluff Variant ja Folie à Deux käsittelevät kaikki uskoa ja skeptisyyttä eri kannalta. All Soulsissa Scully alkaa nähdä Revelations-hengessä Jumalan ja paholaisen taistelua Mulderin pitäessä Scullya liian herkkäuskoisena. The Pine Bluff Variantissa Scully epäilee Mulderin veljeilevän terroristien kanssa. Folie à Deux kruunaa koko uskomisteeman hirviöllään, jonka vain uskoja näkee.

5x16b

Mysteeriä kerrakseen

Kaikki nämä jaksot olisivat tarjonneet suurta draamaa, jos ne olisi sijoitettu alkupuolelle kautta. Mulderin ja Scullyn näkemyserot olisivat saaneet tulta alleen, ja kausi sen kaipaamaa yhtenäisyyttä ja taustatarinan.

5x16a

Ärtynyt kuulusteltava

Mind’s Eyessa juuri uskonsa takaisin saanutta Mulderia kutsutaan ensimmäisen kerran skeptikoksi. Tarina kertoo sokeasta naisesta, Marty Glennista (Lily Taylor), joka pidätetään murhapaikalta. Mulder uskoo, että Marty on syytön, mutta pystyy näkemään välähdyksiä murhista tappajan silmin. Pohjimmiltaan tarina on kuin Oubliettesta, mutta henkilöt on kirjoitettu paljon paremmin. Vaikka Marty Glenn on luonteeltaan yhtä rasittava kuin Lucy Household, Emmy-ehdokas Lily Taylorin ansiosta hahmo on kuitenkin pidettävä. Mulder ei puolestaan näytä vain Samantha-traumansa motivoimalta kuten Oubliettessa, vaan pelkästään empaattiselta.

5x16g

Uskoja ja skeptikko, jälleen kerran

Mind’s Eye sijaitsee täysin väärässä kohtaa viitoskautta. Marty on vastahakoinen näkijä. Hän ei haluaisi nähdä asioita, joita hän näkee. Ja onhan nimi Marty myös Mulderin itsestään käyttämä peitenimi. Uskojaksi muuttunut Mulder ei puolestaan usko, ettei Marty näe, vaikka käsikirjoitus ei juurikaan tee selvyyttä siihen, miksi Mulder on niin vakuuttunut Martyn syyttömyydestä. Mind’s Eye olisi sopinut hyvin kauden alkupuolelle tutkimaan uskomisen ja näkemisen teemoja.

5x16d

Mind’s Eyesin tyyli on erittäin riisuttu, suorastaan aneeminen. Jakso voisi tyyliltään olla mistä tahansa poliisisarjasta. Poissa ovat leikittelyt väreillä ja valoilla. Kun Kim Manners leikittelee, hän käyttää kameran linssiä kuin silmänä.

5x16h

Pimeässä

Mind’s Eye on tasaisen varma mutta yllätyksetön jakso. Sitä voi pitää positiivisena asiana, sillä viides kausi on tähän mennessä sisältänyt vain yhden todella perinteisen MOTW-jakson, Schizogeny, eikä lisää ole tulossa. Viides kausi on sisältänyt ennätysmäärän temppu-jaksoja, joissa joko MOTW-kaavaa rikotaan, Mulder ja Scully eivät ole läsnä, jaksot ovat vierailevien tähtien kirjoittamia, tai takaisin tuodaan vanha tuttu roisto. Väkisin kokoon puristetun neloskauden jälkeen viides kausi vaikuttaa syntyneen lopulta melko helposti, ja tekijät ovat uskaltaneet lähteä mukaan kokeilemaan uutta.


Marty Glenn: I’d never seen the ocean before. And now when I close my eyes or even when I open them… that’s all I see.
Mulder: Well, you’re lucky he wasn’t a fan of the Ice Capades.


X-Fakta: Mind’s Eyesin ja Kitsunegarin kirjoittanut Tim Minear oli ainoa viidennelle kaudelle palkatuista kuudesta käsikirjoittajasta, joka ei saanut potkuja kesken kauden. Sen sijaan Minear päätti itse lähteä kauden jälkeen, sillä hänelle tarjottiin tuottajan ja käsikirjoittajan paikkaa Angel-sarjassa. Sittemmin Minear on luonut näyttäjän uran esimerkiksi sarjojen Firefly, Dollhouse ja American Horror Story parissa.