Travelers

5x15b

”We are fighting a powerful enemy in a war of ideology. In any war there are secrets-truths that must be kept from the public in order to serve the greater good.”

5×15 Travelers
Käsikirjoitus: Frank Spotnitz ja John Shiban
Ohjaus: William A. Graham
Ensiesitys: 29.3.1998
Tag line: The Truth Is Out There

Jos Unusual Suspects oli esimerkki siitä, kuinka kuuluu täytejakso tehdä, Travelers ei ole ihan yhtä onnistunut. Unusual Suspectsin tavoin Travelers vie X-Arkiston alkulähteille aina 1950-luvulle asti. Vuoteen 1990 sijoittuvassa kehystarinassa aiemmin X-Arkistoa luotsannut agentti Arthur Dales kertoo nuorelle Mulderille, kuinka hän aikoinaan tutustui Mulderin isään tutkiessaan Edward Skur -nimisen miehen kommunistikytkentöjä.

5x15a

Mulderin henkinen isä

Arthur Dalesin roolissa Darren McGavin, joka esitti Kolchakia Carteria inspiroineessa The Night Stalker –sarjassa. McGavin estyi aikanaan esittämästä Mulderin isää, mutta nyt hän on saanut roolin X-Arkiston isänä.

5x15f.png

Mr Mulder

Travelers olisi voinut kertoa siitä, kuinka William Mulderin, Tupakkamiehen ja muiden valkoisten miesten salaliitto aikoinaan syntyi. Sellainen ihmisten keksimän salaliiton kuvaus olisi sopinut loistavasti kauden alkupuolelle, jolloin Mulder uskoi avaruusolentojen olevan vain hallituksen luoma savuverho. Jostain syystä Travelersissa on kuitenkin tehty ratkaisu esitellä uudenlainen Alien-tyyppinen olento.

5x15e

Hooverin puhuttelussa

Teemoiltaan Travelers käsittelee kuitenkin The X-Filesin perimmäisiä kysymyksiä. Jälleen kerran siviilejä käytetään uhreina hallituksen salaisissa kokeissa. Muutama henki on uhrattava suuremman hyvän edestä. Totuuden piilottaminen on sallittua, jos sillä voitetaan sota. Travelers yhdistää The X-Filesin tällä kertaa jälleen yhteen Yhdysvaltain historian mustaan kohtaan, kommunistivainoihin. Kun maailma on jakautunut kahtia, kaikki keinot ovat sallittuja ideologiasodassa. Edellisen jakson viestiä toistaen vaihtoehdot ovat vastustaa tai palvella. Aikakaudet ja viholliset vain muuttuvat, mutta taistelu on pysyvää.

5x15h

Mulder syväkurkkuna

Mielenkiintoista on, miten The X-Files on antamassa synninpäästön Mulderin isälle. Alkuvuosina William Mulder esitettiin tunnekylmänä miehenä, joka oli antanut oman tyttärensä salaliiton ihmiskokeisiin. Travelersissa William Mulder on syväkurkku-hahmo, joka kyseenalaistaa hallituksen toimet ja haluaa paljastaa sen valheet.

5x15g

Vapauteen

Mutta jakso ilman Scullya ja vähällä Mulderilla on tuomittu epäonnistumaan – se nyt vain on niin, että tämän sarjan suurin viehätys oli Mulder ja Scully, eivät hämärät tapaukset. Asiaa ei paranna sekään, miten Mulder on esitetty tässä jaksossa: tupakoivana ja vasenta kättä pakonomaisesti esittelevänä. Jälkimmäisestä ei voi tosin syyttää käsikirjoittajia.

5x515d

Ruumiinavaus ilman Scullya

Travelersissa on muutamia hauskoja huomioita, kuten se, että X-Arkisto sain nimensä, kun FBI:n sihteeri Dorothy Bahnsen keksi arkistoida omituiset tapauksen X-kirjaimen alle, koska siellä oli tilaa. Visuaalisesti Travelers on yksi kauden upeimmista jaksoista. Kuvassa on samanlaista hohtoa kuin The X-Filesissa oli joskus silloin toisella ja kolmannella kaudella, kun kuvauksesta vastasi John Bartley.


Arthur Dales: Do you know what an X-File is?
Mulder: It’s uh.. yeah, it’s an unsolved case.
Arthur Dales: No. It’s a case that’s been designated unsolved.


X-Fakta: Vuoteen 1989 sijoittuvissa takaumissa voi nähdä Mulderin sormessa sormuksen. Sormuksen voi nähdä myös Unusual Suspectsissa, vaikka jaksossa myös todetaan Mulderin FBI-tietojen perusteella olevan naimaton. Todellisuudessa sormus oli David Duchovnyn vitsi ja viesti tuoreelle vaimolleen Téa Leonille. Duchovny ei kertonut etukäteen Chris Carterille pitävänsä sormusta Travelerisissa. Kun Carter kuuli sormuksesta, hän suuttui. Täytyy muistaa, että sen aikaisilla erikoisefekteillä ja sarjan nopean tuotantoaikataulun takia sormuksen pyyhkiminen pois jälkikäsittelyssä ei ollut käytännössä mahdollista. Koska kohtaukset oli jo kuvattu, sormus jäi jaksoon, mutta virallisesti Mulder ei ollut nuoruudessaan naimisissa. Sormus ei sovi yhteen edes jaksossa esitettyjen faktojen kanssa: Mulder asuu samassa sängyttömässä poikamiesboksissaan kuin myöhemminkin.