All Souls

5x17j

”I know people in glass houses shouldn’t throw stones, blah, blah, blah, but that guy is paranoid.”

5×17 All Souls
Käsikirjoitus: John Shiban ja Frank Spotnitz
Tarina: Billy Brown ja Dan Angel
Ohjaus: Allen Coulter
Ensiesitys: 26.4.1998
Tag line: The Truth Is Out There

Kauden alussa nähty mytologia Scullyn abduktion seurauksena syntyneestä Emily-tyttärestä epäonnistui kaikilla mahdollisilla tasoilla. Se ei ollut valmis kohtaamaan tapahtumiensa luonnollisia seuraamuksia, vaan sortui helppoon ratkaisuun tappaa Emily saman tien. Niinpä Emily-tarinan onnistunein osa ei ole kumpikaan varsinaisista Emily-jaksoista (Christmas Carol, Emily), vaan kauden loppupuolella nähtävä All Souls.

5x17d

Pietarinristi

All Souls onneksi tunnustaa heti alussa, mille jaksolle se on velkaa lähes kaiken. Jumala puhui Revelationsissa, mutta kukaan muu kuin Scully ei kuunnellut. Pari vuotta myöhemmin All Souls alkaa paikasta, johon Revelations päättyi, rippituolista. Totuuteen johtava ympyrä on sananmukaisesti kierretty, ja Scully löytänyt takaisin kirkon huomaan. Jakson symbolit, vuorosanat, sivuhenkilöt, teemat hyvän ja pahan taistelusta ovat kaikki lainaa Revelationsista.

5x17c

Ripillä

Kuten edellisissä jaksoissa The Red and the Blackissa ja Travelersissa, All Soulsissa taistellaan taas ihmissieluista. Tällä kertaa vain vastakkain ovat Jumala ja paholainen. Scullyn tehtävänä on suojella neljää tyttöä, joiden kerrotaan olevan maan päälle laskeutuneen serafin ja ihmisen lapsia, jonkinlaisia hybrideja siis. Kuten Emilyn, näidenkään tyttöjen ei ole tarkoitus olla olemassa. Tarina kietoutuu Scullyn oman tyttären, Emilyn, menetykseen.

5x17k

Lasten suojelija

The X-Files on alusta asti ollut Scullyn matka kohti uskomista. Skeptisyys on kuoriutunut pois vähä vähältä. Tietenkään Scully ei voi toimia uskojana kaikissa jaksoissa, koska se rikkoisi sarjan peruskaavan. Gillian Anderson tekee Emmy-ehdokkuuden arvoisen roolin haavoitettuna Scullyna, jonka on nöyrryttävä Jumalan edessä ja annettava enkelitytön/Emilyn kävellä valoon. Andersonin esitys onkin selvästi parhain asia jaksossa.

5x17h

Eri mieltä vaikkei siltä näytä

Vahinko, että All Souls tulee liian myöhään. Se olisi sopinut mainiosti jonnekin Emilyn ja Patient X:n väliin, jolloin Emily-asia oli vielä tuore, ja jolloin Mulderin ja Scullyn roolit olivat muutenkin vaihtuneet. Vaikka Mulder ja Scully ovat palanneet jo perinteisiin uskojan ja skeptikon rooleihinsa, All Soulsissa he vaihtavat rooleja taas kerran. Kuten Revelatonsissa nähtiin, kun Mulder joutuu tekemisiin uskonnon kanssa, hänestä tulee heti skeptinen ateisti, ja Scully taas avaa mielensä selittämättömälle. Vastakkainasettelu Mulderin ja Scullyn välillä ei todellakaan ole hienovaraista: Scully menee jaksossa kirkkoon ja Mulder katsomaan pornoelokuvaa.

5x17g

”When you talk to God it’s prayer, but when God talks to you, it’s schizophrenia.”

Sinänsä Jumala on varsin huono hirviö The X-Filesissa, koska kaiken voi vain kuitata sillä, että se oli Jumalan tahto. Mulder ja varsinkin Scully joutuvat väistämättä vain passiivisiksi tarkkailijoiksi. On jotenkin ristiriitaista, että nefalilapsen pelastaminen tarkoittaa tämän kuolemista. Sama ongelma oli jo Emilyssa, ja se ratkaistiin selittämällä, ettei tytön ollut tarkoitus elää. Selitys on vain varsin epätyydyttävä.

Revelationsissa Scully totesi uskon olevan sitä, että uskoo Jumalan ihmetekoihin, vaikka tiede ei niitä selittäisikän. All Soulsissa Scullyn toteamus uskosta on paljon murheellisempi: usko on kykyä hyväksyä menetyksensä. Se on surullinen toteamus, josta on tullut totta viitoskauden aikana.


Scully: I was raised to believe that God has His reasons however mysterious.
Mulder: He may well have His reasons, but He seems to use a lot of psychotics to carry out His job orders.


X-Fakta: Sarjan tuottaja JP Finn esiintyy jaksossa Scullyn ripin vastaanottavana pappina. Finnin voi sanoa olevan erikoistunut papin rooleihin: hän esiintyy pappina myös The Listissa ja I Want to Believessa.