The Pine Bluff Variant

5x18h

”Oh, is this the Pepsi Challenge?”

5×18 The Pine Bluff Variant
Käsikirjoitus: John Shiban
Ohjaus: Rob Bowman
Ensiesitys: 3.5.1998
Tag line: The Truth Is Out There

John Shiban yllättää The Pine Bluff Variantilla. Se on paitsi Shibanin yksin kirjoittamista jaksoista ehdottomasti paras, myös yksi tämän kauden huippuja yksittäisjaksojen joukossa. Hienosti Patient X:n juonta hyödyntäen terroristijärjestö on halunnut värvätä Mulderin. FBI:n most unwantedista tulee ainoa, joka voi auttaa, kun FBI yrittää saada nalkkiin lihansyöjäbakteeria levittävän terroristijoukon.

5x18d

Pepsi-haaste

The Pine Bluff Variantilla ei ole mitään tekemistä paranormaalin kanssa. Hirviöt ja taruhahmot päätyvät jaksossa ryöstämään pankin. Salaliitot, paranoia, hallituksen salaisuudet ovat sitäkin enemmän The X-Filesin ydintä. The Pine Bluff Variant on kaksoisagenttiteemoineen ja Hitchcock-viitteineen perinteinen thrilleri, jollaista ei sarjassa ole aiemmin nähty. 731 yritti jotain hieman samantapaista, mutta kertoi kuitenkin lopulta enemmän avaruusolennoista.

5x18i

Totinen paikka

Mikä parasta, The Pine Bluff Variant rakentuu todellisten tapahtumien pohjalle. Kaikki mitä jaksossa kerrotaan Yhdysvaltojen bioaseohjelmasta, on tosipohjaista. Yhdysvaltojen viranomaiset ovat myöhemmin itseekin kertoneet bioaseohjelmastaan ja siitä, kuinka tautien tarttumista ja leviämistä testattiin sekä vapaaehtoisilla että asiasta tietämättömillä siviileillä.

5x18e

Iskun jälkeen

Ajatus biologisen joukkotuhoaseen käytöstä toistuu myös The X-Filesin mytologiassa. Todennäköisesti tämä on seurausta siitä, että sarjan tieteellinen neuvonantaja Anne Simon on virologi. Jonkinlainen punainen lanka on silti puuttunut: milloin mehiläiset levittävät isorokkovirusta, milloin mustaa öljyä, milloin bioaseohjelmaa peitellään ufotarinoilla, milloin tartuntakokeita tehdään vankiloissa, milloin biotoksiinia levitetään elokuvateatterissa tai pankissa, kuten tässä jaksossa tapahtuu. The X-Files -elokuva puolestaan väittää avaruusolentojen invaasion tapahtuvan virustartunnan avulla. Jälleen kerran The X-Files on kuitenkin ollut aikaansa edellä: The Pine Bluff Variant on tehty muutama vuosi ennen pernaruttokirjeellä tehtyjä terrori-iskuja ja ennen kuin SARS-viruksen ja lintuinfluenssan uhka herättivät huolen pandemiasta.

5x18k

Iskua estämässä

“A war is going on, Agent Mulder. Either you’re on the right side or the wrong.” Sitä on toisteltu niin The Red and the Blackissa, Travelersissa kuin All Soulsissakin. Viides kausi on siis rakentanut manikealaista vastakkainasettelua jaksosta toiseen. Jälleen kerran voi todeta, että myös The Pine Bluff Variant olisi ollut erinomaista materiaalia ennen Patient X -jaksoa, ajanjaksolla, jolloin Mulder uskoi avaruusolentojen olevan savuverho bioaseohjelmalle. Silloinen uskonsa menettänyt Mulder, jota ei oikeasti koskaan nähty, olisi ollut uskottavampi terroristien kanssa veljeilijä.

5x18a

Epäilevä Scully

The Pine Bluffin Variantin ainoa heikkous on, että Scully voisi todella epäillä Mulderia petturiksi. Tällainen ”Mulder ja Scully epäilevät toisiaan pettureiksi” -juoni näyttääkin olevan kausien loppupuolella vakiotavaraa, mutta tällä kertaa siinä ei ole vähääkään järkeä. Ei kaiken sen jälkeen, mitä Mulder ja Scully ovat sarjan aikana käyneet läpi. Viitoskautta pidetään toki kautena, jolloin Mulder ja Scully viettävät jaksoissa ennätysmäärän aikaa erillään, mutta tämä on johtunut lähinnä sarjan kuvausaikatauluista. Samaan aikaan on pedattu myös The X-Files -elokuvan romanttista käännettä.

5x18g

Tohtorin hoivissa

Pienestä hapuilusta huolimatta Shibanille The Pine Bluff Variant on nappiosuma. Melkein odottaisi, että lopussa CSM astuisi savuke kädessään kertomaan Mulderille, että totuus on kätkettävä kansalaisilta. Sananvaihto Mulderin ja agentti Leamuksen välillä on melkein samanlainen kuin Mulderin ja Tupakkamiehen välillä F. Emasculatassa. Mulder on taas saatu ansaan, ja totuus kätketään yleisen hyvän nimissä.

5x18c

FBI’s most unwanted

F. Emasculatan tapaan Mulder joutuu lopulta toteamaan, että valheet ovat liian syvällä. Ja niinpä yksinäinen taistelija jatkaa taisteluaan totuuden puolesta.


”If you don’t hear from me by midnight… feed my fish.”


X-Fakta: Scullylla on ilmeisesti tapana usein vain kävellä omalla avaimellaan Mulderin asuntoon. Hän tekee niin tämän jakson lisäksi jaksoissa Little Green MenEnd GameAnasaziThe Blessing Way, 731, GrotesqueHerrenvolk ja Within. Sen sijaan Mulder joutuu turvautumaan talonmiehen apuun Scullyn asuntoon päästäkseen vielä En Amissa. Omat avaimet Mulderilla nähdän vasta Existencessa.