The End

5x20n

”The key to everything in The X-Files.”

5×20 The End
Käsikirjoitus: Chris Carter
Ohjaus: R.W. Goodwin
Ensiesitys: 17.5.1998
Tag line: The End

Onko nimi enne? Jakson nimi The End on viittaus sarjan kuvauspaikan siirtymisestä pois Vancouverista. Samalla sen voi katsoa päättävän sarjan varsinaisen kultakauden. Vaikka tulevat kaudet tulevat sisältämään monia hyviä jaksoja ja monia ikimuistoisia hetkiä, sarjan suosion suurin huippu, korkeimmat katsojaluvut ja menestys palkintogaaloissa on ohi viidennen kauden ja elokuvan myötä.

Alun perin The X-Filesin olikin tarkoitus kestää vain viisi vuotta. Mutta koska suosittua sarjaa ei kannata lopettaa, joutui Chris Carter muuttamaan suunnitelmiaan ja venyttämään tarinaa vielä moneksi vuodeksi. Olisi kiinnostavaa tietää, miten The End loppuisi, jos se oikeasti olisi sarjan loppu. Nyt hyvästit sanotaan vain Vancouverille.

5x20a

Shakkiottelu

Koko tähtikaarti — Krycek, Manikyyrimies, Spender, Gunmenit, Syndikaatti ja metsän keskeltä mukaan kuvioihin raahattava CSM — kokoontuvat mukaan loppuhuipennukseen. Itse juoni käynnistyy taas yllättävästä paikasta ja kasvaa pian salaliitoksi. Mulder ja Scully törmäävät poikaan, Gibson Praiseen, joka osaa lukea ajatuksia. Mulder uskoo Gibsonin olevan avain kaikkiin selittämättömiin ilmiöihin, mikä tuntuu hieman liioitellulta, varsinkin, kun tulevissa jaksoissa näitä ”avaimia kaikkeen” tipahtelee esiin jatkuvasti.

5x20f

Ajatusten tulkki kertoo totuuden Mulderista

The End on häkellyttävän erilainen jakso kuin aiemmat. Itse X-File on ehkä perinteistäkin perinteisempi, mutta kuvioihin marssiva uusi henkilö, Diana Fowley, muuttaa sarjan luonnetta enemmän kuin on ehkä edes tarkoitettu. Fowley on Mulderin entinen heila ajalta, jolloin Mulder löysi X-Arkiston. Toisin kuin Scully, Fowley uskoo paranormaaleihin ilmiöihin ja Mulderin teorioihin. Äkkiä The X-Files onkin täynnä mustasukkaisuutta ja puhumattomia tunteita.

5x20l

Hiljaisuutta

The End onkin täynnä lausumattomia ajatuksia, joita ajatustenlukija Gibson pannaan laukomaan ja puhumaan ääneen, vaikkei sille olisikaan tarvetta. Scullyn tunteet tulevat muutenkin harvinaisen selväksi. Kohtaus, jossa Scully ryntää autoon kyynelehtimään nähdessään Mulderin pitelevän kädestä Dianaa yllättää paljastavuudellaan, koska se on oikeastaan ensimmäinen hairahdus pois platonisuudesta, ja ensimmäinen vihje sarjan tulevasta suunnasta.

Hieman rooliinsa sopimattoman Mimi Rogersin kohtalona on ensihetkestä saada fanien vihat niskaansa, koska Diana Fowley on niin selvästi kirjoitettu vain pitkittämään Mulderin ja Scullyn erillään oloa. Hahmo ilmestyykin täysin tyhjästä ja taas kirjoitetaan historiaa uudelleen. Ikävä kyllä missään vaiheessa Fowleyn hahmosta ei onnistuta saamaan enempää irti kuin nainen, joka uhkaa Scullyn paikkaa, ammatillisesti ja yksityisesti. Se puolestaan johtaa väistämättä saippuaoopperamaisiin piirteisiin, siitä huolimatta, että Mulder ei tulevaisuudessakaan hirveästi Fowleyn lähentelyistä perusta. Lisää saippuaoopperaa saadaan, kun Jeffrey Spenderin isäksi ja Cassandra Spenderin hulluuteen ajaneeksi aviomieheksi paljastunut CSM saapuu mukaan kuvioihin.

5x20k

Fowley ammuttuna

Ihmissuhdekuvio vie kaiken huomion, joten varsinainen juoni on heppoinen. Gibson ilmestyy ja sitten katoaa Syndikaatin kidnappaamana. Ja sitten yllättäen koko X-Arkisto päätetään sulkea. The Endissa viitoskauden mytologioille tyypillinen surumielinen tunnelma saavuttaa huippunsa. Tämä korostuu varsinkin, kun jälkiviisaana tietää, että sarjan klassinen kausi päättyi Los Angelesiin muuton myötä. Loppu on kuitenkin komea. Tuomiokellot kumahtelevat, kun Mulder ja Scully katsovat X-Arkistojen palavan poroksi silmiensä edessä.

5x20m


”Mulder, whatever you may believe, this time they may have won.”


X-Fakta: The End on siis viimeinen Vancouverissa kuvattu jakso ennen muuttoa Los Angelesiin, ja ensimmäinen kerta, kun Vancouver saa esiintyä sarjassa omana itsenään. Teaserissa nähtävä shakkiottelu kuvattiin todellisuudessa 12 000 fanin avustuksella vancouverilaisessa jäähallissa (nykyinen Rogers Arena), jossa juhlistettiin samalla sarjan jäähyväisiä. Sarjan aikana Vancouver sai esittää esimerkiksi seuraavia paikkoja: Costa Rica, Ecuador, Irak, Kazakstan, Venäjä, Norjanmeri, Hong Kong, Puerto Rico, Florida, New Mexicon punakivikalliot ja Alaska.