The Beginning

6x01b

”Next time, I’ll wear a clown suit and do balloon tricks.”

6×01 The Beginning 
Käsikirjoitus: Chris Carter
Ohjaus: Kim Manners
Ensiesitys: 8.11.1998
Tag line: The Truth Is Out There

Kaikilla pitkillä TV-sarjoilla on joskus se hetki, että kerran kesätauolta palatessa jotain on tapahtunut. Jotain vain on eri lailla. The X-Filesille jakso The Beginning on se hetki.

6x01t

Uusi aika

Ensimmäinen ja näkyvin muutos on tietysti kuvauspaikan vaihtuminen sateisesta Vancouverista aurinkoiseen Kaliforniaan. Muuttoa Kaliforniaan ei pyritty piilottamaan, vaan koko kuudes kausi alkaa näkymällä aavikon yllä porottavasta auringosta.

6x01c

Kuin silloin ennen

Kaikki ei kuitenkaan johdu auringosta. The Beginning on kuin The X-Files olisi herännyt Fight the Future -juhlien jälkeen, hieman krapulaisena. Eilen juhlittiin elokuvan menestystä, tänään on vastassa todellisuus: muuton myötä kasvanut tuotantobudjetti mutta laskeneet katsojaluvut. Monella mittarilla katsottuna The Beginning on jonkinlainen hitaan lopun alku. Fight the Futuren oli tarkoitus kasvattaa sarjan katsojalukuja entisestään, mutta niin ei käynyt. Sen sijaan syksyllä 1998 suurin hehkutus ja hypetys The X-Filesista alkoi jo olla ohi, eikä The X-Files ollut enää se sen hetken muotisarja. Kyse on vain kovimman suosion luonnollisesta hiipumisesta.

6x01k

Alien

Miten voi loisteliaasta elokuvasta enää jatkaa? Taikatemppu on jo paljastettu. Avaruusolennot on nyt nähty, tulkinnanvaraisuus on tipotiessään, ja jäljelle jää vain nippu kliseitä. Ozin velho on paljastanut olemuksensa, jos verrataan asiaa kuudennen kauden suosikkielokuvaan. The Beginning -jaksossa nähtävä, ydinvoimalan kätköissä muotoaan muuttava avaruusolento on kliseisin alien tähän astisista. The X-Files on menettänyt omituisen leimansa ja muuttunut valtavirran showksi.

6x01l

Put on a happy face…

The X-Files kärsi aina jonkinlaisista käynnistymisvaikeuksista kausien suhteen, ja kauden aloitusjaksot pääsivät harvoin edes tasoihin edellisen kauden päätösjakson kanssa. Liekö kyse siitä, että päätösjaksoihin ladattiin aina niin paljon paukkuja ja käänteitä, että paremmaksi on enää vaikea pistää. Tälläkin kertaa kauden aloitus on latistunut, mutta kai se on väistämätön seuraamus siitä, että edellisen kerran Mulder ja Scully on nähty valkokankaalla.

6x01w

Uutta verta

The Beginningissa The X-Files on siis vaikean paikan edessä. Sen pitäisi pitää kiinni vanhoista katsojista ja samalla antaa tilaisuus uusille katsojille. Samaan aikaan sen pitäisi kyetä vastaamaan Fight the Futuren luomiin odotuksiin. Niinpä The X-Files palkitsee vanhat katsojat näyttämällä taas avaruusolennon sekä tuomalla takaisin Syndikaatin ja Gibson Praisen. Uusia katsojia varten se taannuttaa Mulderin ja Scullyn pilotista tuttuihin uskoja/skeptikko -rooleihin. Alun kuulustelukohtauksessa käydään läpi The X-Filesin historia pähkinänkuoressa, ja huomautetaan, ettei tämä mikään Men in Black ole.

6x01a

Menneisyyttä kokoamassa

Kuudennen kauden aluksi Mulder liimailee yhteen palaneita X-kansioitaan. X-Arkisto aukeaa lopulta, mutta niistä vastaavat agentit Spender ja Fowley. Tämä onkin jakson parhaita keksintöjä. Sen sijaan, että X-Arkistoihin olisivat päässeet Mulder ja Scully, ja kaikki olisi ollut niin kuin ennenkin, läimäytetään kaikkia kasvoihin pistämällä X-Arkistoon ihmiset, jotka työskentelevät niitä vastaan. Nämä ihmiset ripustavat kellaritoimiston seinälle presidentin ja oikeusministerin kuvat, eivät ufojulisteita. X-Arkiston avaaminen oli vain kuihtunut voitto.

6x01h

Uutta verta arkistossa

Chris Carter perääntyy erityisesti Mulderin ja Scullyn suhteen. Varsinkin Scully palaa takaisin alkusarjan järkähtämättömäksi skeptikoksi. Mulderin ja Scullyn suhde ottaa kummallista takapakkia verrattuna siihen, että vähän aiemmin Mulder julisti Scullylle kuinka Scully tekee hänestä eheän, lähti Antarktikselle asti tätä pelastamaan ja lopussa pariskunta käveli käsi kädessä auringonlaskuun. Ratkaisu perääntyä on toisaalta ihan ymmärrettävä. Edelleenkään tämä ei ole mikään ihmissuhdesarja. Panemalla Scullyn siteeraamaan Mulderin käytäväserenadia Carter kuitenkin osoittaa, ettei mehiläinen Scullylta ainakaan muistia vienyt.

6x01d

Käsi kädessä

Gibson Praisen osaksi jää jälleen kerran laukoa totuuksia asioista, joita muut eivät sano ääneen. Gibson paljastaa, että Scully jo todellisuudessa tietää totuuden, muttei halua hyväksyvä sitä.

6x01i

Lasta hoivaamassa

Myös jotkut muut asiat eivät kuitenkaan koskaan muutu: Mulder on edelleen yksin uskossaan, Scully ei pysty todistamaan mitään elokuvassa näkemäänsä, Fowley puukottaa selkään, Skinner pettää Mulderin äänestämällä tätä vastaan ja Spender ottaa käskyjä viholliselta. Scully vetää tunnelman takaisin kuuden vuoden taakse pilottiin asti, ja sanoo, että heidän välillään on aina kyse luottamuksesta.

6x01m

Paluu alkuun

Yhden kovan luokan paljastuksen The Beginning kuitenkin antaa. Avaruusolennot eivät olekaan tuolla jossain, vaan me kaikki olemme biologisesti avaruusolentoja. The Beginning onkin alku uudelle mytologian käänteelle.


”You can kill a man but you can’t kill what he stands for… Not unless you first break his spirit. That’s a beautiful thing to see.”


X-Fakta: ”This entire story is essentially unintelligible and, therefore, encourages unintelligible analysis.” Alun kuulustelukohtauksessa, jossa FBI:n johtajat käyvät Mulderin ja Scullyn kanssa läpi elokuvan tapahtumia, on osa tapahtumia kuvaavista repliikeistä otettu suoraan elokuvan arvosteluista. Osa johtajista on jopa nimetty elokuvakriitikkojen mukaan.