Drive

6x02g

”I can think of something else I’d like to call you. I could put ’mister’ in front of that, too if you’d like.”

6×02 Drive
Käsikirjoitus: Vince Gilligan
Ohjaus: Rob Bowman
Ensiesitys: 15.11.1998
Tag line: The Truth Is Out There

Kun Chris Carter loi The X-Filesin, hän päätti tehdä päähenkilöistä FBI:n agentteja, koska tutkijana työskenteleminen tarjoaisi uskottavan pohjan sille, miksi henkilöt törmäävät viikosta toiseen paranormaaleihin ilmiöihin. Nyt kun X-Arkisto on otettu pois Mulderilta ja Scullylta, Carter on ongelman edessä. Miten sotkea Mulder ja Scully paranormaaleihin ilmiöihin ilman X-Arkistoa? Niinpä Mulder ja Scully törmäävät vahingossa omituisiin ilmiöihin, lähtevät varta vasten vapaa-ajallaan etsimään niitä, kaivavat tapaukset Spenderin roskiksesta tai pitävät outoja treffejä kummitustalossa. Osa tapahtumista saadaan kätevästi selitettyä sillä, etteivät ne koskaan tapahtuneet.

6x02b

Jehovantodistajat

X-Arkistojen ollessa Mulderin ja Scullyn ulottumattomissa heidät oli jo elokuvassa määrätty rutiinihommiin kotimaisen terrorismin pariin ja The Hostin tapaan sananmukaisesti jätehommiin tarkastamaan maanviljelijöiden lantakasoja. Driven alussa Mulder ja Scully nähdään yhdellä tällaisella joutavalla keikalla.

6x02c

Kyllästynyt terrorismintutkija

Kesken rutiinikeikan Mulder keksii onneksi television uutisvälähdyksestä virkistävämpää tutkittavaa. Patrick Crumpin (Bryan Cranston) on ajettava täyttä vauhtia autolla kohti länttä tai hänen päänsä räjähtää. Alun perin Vince Gilliganin vitsistä alkunsa saanut idea kuulostaa ääliömäiseltä, mutta toimii yllättävän hyvin. Drive lainaa Speedin juonen ja höystää sitä hallituksen salaliitto –twistilla.

6x02s

Räjähdys

Epäonninen Mulder päätyy tietysti Crumpin panttivangiksi ja pakoautoa kuljettamaan. Mr Mulder saa maistaa omaa lääkettään, kun joutuu kyyditsemään äärimmäisen paranoidia hallitusta vastustavaa miestä. Vielä pahempaa kuin rutiinihommissa työskenteleminen taitaa olla, että Mulderia pidetään yhtenä hallituksen kätyreistä. Gilligan tekee vainoharhaisesta ja juutalaisvastaisesta Mr Crumpista loppujen lopuksi sympaattisen miehen ja viattoman nappulan hallituksen shakkipelissä.

6x02f

Suojapuvussa

Tapansa mukaan Gilligan antaa sekä Mulderille että Scullylle tilaa parrasvaloissa. Pitkästä aikaa Scully saa taas loistaa tieteensä kanssa. F. Emasculataa mukaillen Mulder hoitelee actionin ja Scully selvittelee arvoitusta karanteenissa laboratoriossa. Kun Mulderin ja Scullyn välinen puhelinyhteyskin katkaistaan, Gilligan näyttää, kuinka dynaaminen duo osaa työskennellä yhteen ilman mahdollisuutta edes puhua toisilleen. Kukaan muu The X-Filesin käsikirjoittajista ei Gilliganin lisäksi ymmärrä yhtä hyvin Mulderin ja Scullyn hahmoja tai heidän välistä dynamiikkaansa. Gilligan saa hahmot loistamaan. Edellisessä jaksossa The Beginningissa Mulder näyttäytyi ärsyttävänä ja päähänpinttymän saaneena ja Scully tieteeseen liiankin lujasti tarraavana skeptikkona. Drivessa Scully pystyy selvittämään tapauksen tieteellisillä keinoillaan, ja Mulderin ärtymys ja rämäpäisyys tekevät hänestä epätodennäköisen pelastavan enkelin.

6x02l

Liian myöhäistä

Drive on kaikkea mitä The Beginning ei ollut: tiivis, paranoidi ja kekseliäs. Se on paluu niihin kakkoskauden aikoihin, jolloin suuri juoni kulki eteenpäin yksittäisissä MOTW-jaksoissakin.  Gilligan löytää jännitystä niinkin yksinkertaisista asioista kuin auton tankkaamisesta.

6x02j

Tappio

Kineettisen jakso vauhti pysyy ylle aina traagiseen loppuun asti. Mulder ja Scully eivät ehdi pelastaa Crumpia ennen kuin Tyynenmeren ranta häämöttää. Kuten aikoinaan toisen kauden alussa, kaikki yritykset tuntuivat valuvan hukkaan, eikä Mulder voi pelastaa viatonta uhria.

6x02m

Mulderin ja Scullyn uusi pomo, Alvin Kersh, vilahtaa vain muutamassa kohtauksessa, mutta pelottavalla karismallaan James Pickens Jr. varastaa kohtaukset. Taas on takana yksi päivä, jolloin Mulder ja Scully eivät voineet tehdä työtään ja pelastaa ihmishenkiä.


”Well, on behalf of the international Jewish conspiracy I just need to inform you that we’re almost out of gas.”


X-Fakta: Driven merkitys populaarikulttuurissa selvisi vasta vuosien kuluttua. Kun Vince Gilligan suunnitteli uutta sarjaansa Breaking Bad, hän muisti Drivessa Crumpia esittäneen Bryan Cranstonin ja pyysi tätä sarjansa päärooliin. AMC-kanava ei ollut vakuuttunut komediarooleista tutusta Cranstonista, joten Gilligan näytti heille vakuudeksi Driven. Breaking Badissa vilahteli vuosien varrella useita viittauksia The X-Filesiin. Sarjassa käytettiin esimerkiksi samoja keksittyjä tuotemerkkejä kuin The X-Filesissa, kuten tupakkamerkki Morleyta ja autovuokraamo Lariatia.