Dreamland II

6x05d

”I’d kiss you if you weren’t so damn ugly.”

6×05 Dreamland II
Käsikirjoitus: Vince Gilligan, John Shiban ja Frank Spotnitz
Ohjaus: Michael watkins
Ensiesitys: 6.12.1998
Tag line: The Truth Is Out There

Dreamland II:ssa Scully alkaa vihdoinkin uskoa, että hänen parinaan esiintyvä ällötys ei oikeasti ole Mulder. Tämä tapahtuu tietysti heti kun ”Mulder” yrittää saada Scullyn sänkyynsä. Loppujakson ajan Scully yrittääkin saada omituisen aika-avaruusjatkumon peruuntumaan niin innokkaasti, että saa potkut FBI:sta.

6x05a

Jotain on pielessä

Dreamland II jatkaa vielä väsyneempänä kuin edellinen jakso. Jakso suorastaan nilkuttaa eteenpäin, ja saa vaivoin täytettyä 42 minuutin ruutuajan. Jaksoa voi pitää onnistuneena ainoastaan, jos ei ajattele sitä komediana vaan tragediana. Ja silloinkin Dreamland II epäonnistuu, koska se ei pysähdy pohtimaan oman elämän menettämisen traagisuutta.

6x05h

Hyvästit

Vancouver-aikojen komediasuosikit olivat suosikkeja kahdesta syystä: joko ne eivät edes olleet varsinaisesti komedioita (esim. Humbug, Clyde Bruckman’s Final Repose) tai sitten niitä oli niin harvoin että se ei häirinnyt sarjan perustunnelmaa. Kun Eddie Van Blundht varasti Mulderin elämän, se oli osittain tragikoomista, koska Gilligan onnistui jotenkin tekemään Eddiesta säälittävän, melkein hellyttävän luuserin (siitäkin huolimatta, että Eddie oli raiskaaja), joka kadehti FBI:n luopion elämää.

6x05c

Huumoria shippereille

Dreamlandit on luultavasti kirjoitettu, koska Gilliganista, Shibanista ja Spotnitzista on ollut hauska nähdä, kuinka ”Mulder” kutsuu Scullya nartuksi, puristelee Scullya takapuolesta, yrittää houkutella testaamaan uutta vesisänkyään, pelelehtii blondisihteerin kanssa tupakka suupielessä ja käyttäytyy kuin Kershin suosikkipoika.

6x05e

POKS!

Monet edellä mainituista kohtauksia ovat ehkä itsessään hauskoja, mutta puolentoista tunnin ohjelma-aikaa ne eivät pysty täyttämään. Michael McKean (joka sai roolin kun Garry Shandling estyi) on todella hyvä elämäänsä tympiintyneenä MIB:na Morris Flecherina ja sitten kuuliaisena FBI:n suosikkipojuna, ehkä jopa liian hyvä näin huonoihin jaksoihin. Morris Fletcher jatkoikin elämäänsä vielä muutamissa jaksoissa sekä The Lone Gunmen –sarjassa.

6x05i

Metamorfoosi

Kuten ykkösosassakin, Dreamland II:n vähäinenkin uskottavuus ropisee typeriin juonenkäänteisiin. Mulder ja Scully hyvästelevät, kylläkin hyvin koskettavasti ja auringonkukansiemeniä jakaen, ja pitäisi uskoa, että Mulder noin vain jäisi perheenisäksi Nevadaan? Siitäkin huolimatta, että Fletcherin näköinen mies on liian ruma suudeltavaksi, kohtaus olisi voinut olla dramaattisempi.

6x05f

Kourallinen siemeniä

Parhaimmillaan Dreamland II onkin silloin, kun se kertoo Mulderista ja Scullysta jotain vakavaa. Jos Mulder ei ole paikalla, Scully on valmis uhraamaan uransa ja muuttumaan samanlaiseksi FBI:n luopioksi kuin Mulder. Vakavammissa merkeissä sama tapahtui jo The Blessing Wayssa. Mulderin elämä ei ole oikeastaan niin säälittävää. Mulder ehkä työskentelee kellarissa, asuu murjussa, nukkuu sohvalla eikä ole saanut naista aikoihin, mutta jos hän vain käyttäytyisi toisin, olisi hän äkkiä pomojen lemmikki ja naishurmuri.

6x05j

Tänään ei tapahtunut mitään tärkeää

Tietenkään millään ei ole väliä, koska jakson lopussa painetaan delete-nappulaa, eikä mitään koskaan tapahtunutkaan. Tapahtumien poispyyhkiytyminen tarkoittaa, etteivät Mulder, Scully tai Flecther oppineet mitään tapahtumista. Fletcher ei muista, kuinka rakastaa vaimoaan, Mulder ei ymmärrä, kuinka onnekas hän oikeastaan on, ja Scully tiedä, millaista olisi kestää kuuliaista ja suosittua agenttiparia. Dreamlandit olivat vain pieni merkityksetön temppuilu.

Olisikin toivottavaa, että Mulder ja Scully olisivat joskus päässeet sarjassa Alue 51:lle ja saaneet selville jotain muuta, kuin että sekin paikka on täynnä keski-iän kriisiä potevia irstaita men in blackeja.


”So you’re the guy that wants my life. I assume that includes all the ass kickings.”


X-Fakta: Mulderin asunto ja koko asuintalo on vuosien aikana kokenut omituisia muutoksia. Dreamland II paljastaa, että Mulderilla tosiaankin on makuuhuone, vaikka sitä ei ole koskaan aiemmin näytetty. Ovi tosin on näkynyt taustalla. Seuraava kysymys onkin, kuinka Mulder on päässyt ennen Dreamland II:sta kylpyhuoneeseensa, jonne on kulku makuuhuoneen kautta (all things). Mulderin asuntoon johtava rappukäytävä muuttaa myöskin pituuttaan jaksosta toiseen: joskus se on pidempi ja joskus lyhyempi. Myös rappukäytävän lattiamateriaali vaihtelee: esimerkiksi Herrenvolkissa sen nähdään olevan puuta, mutta The X-Files -elokuvassa se onkin heksagonin muotoista muovimattoa, mikä on samalla myös ovela viittaus samassa kohtauksessa tärkeisiin mehiläisiin. Sivusto www.mitchpileggi.net sisältää Mulderin ja Scullyn asuntojen pohjapiirustukset.