How the Ghosts Stole Christmas

6x08b

”If I heard ”Silent Night” one more time, I was going to start taking hostages.”

6×08 How the Ghosts Stole Christmas
Käsikirjoitus: Chris Carter
Ohjaus: Chris Carter
Ensiesitys: 13.12.1998
Tag line: The Truth Is Out There

Neljän jakson putken jaksoja, jotka eivät oikeasti tapahtuneet, päättää joulutarina How the Ghosts Stole Christmas. Kyse on taas Chris Carterin käsikirjoitus/ohjaus -kokeilusta. On jouluaatto, ja Mulder huijaa Scullyn kanssaan viktoriaaniseen kartanoon jahtaamaan itsemurhan tehneiden rakastavaisten haamuja.

6x08a

Treffit jouluaattona

How the Ghost Stole Christmas on oudot joulutreffit The X-Filesin tapaan. Nyt kun Mulder ja Scully eivät voi enää tutkia yhdessä kentällä kummallisia juttuja, järjestää Mulder jaksosta jaksoon hänelle ja rakkaalle parilleen yhteistä tekemistä töiden jälkeen. Kyseessä on 1013:n yritys antaa Mulderille ja Scullylle tutkittavaksi X-tapauksia ilman X-Arkistoa, mutta lopputulos vaikuttaa enemmän siltä, että Mulder ja Scully vain haluavat viettää aikaa yhdessä. Tässäkin jaksossa Mulder on kuin pikkupoika, joka kiusaa ihastustaan.

6x08c

Böö!

Carterin auteur-jaksoissa juoni jää jostain syystä usein Carterin taiteellisten pyrkimysten ja kikkailujen alle. Niin tässäkin. Jakson jippona on, että se sijoittuu kokonaan yhden talon seinien sisälle, ja että henkilöitä on jaksossa vain neljä Mulder ja Scully mukaan lukien. Kyseessä on oikeastaan vain Trianglen variaatio, jossa loputtomat käytävävaeltelut on korvattu loputtomilla psykoanalyyseilla.

6x08g

Taikatemppuja

How the Ghosts Stole Christmas alkaa lupaavasti, kun Mulder ja Scully harhailevat ympäri sokkeloista labyrinttitaloa ja löytävät omat muumioituneet ruumiinsa. Mutta heti, kun Mulder ja Scully pääsevät juttelemaan kummitusten kanssa, tarina pysähtyy ja muuttuu pelkäksi itsetietoiseksi analysoinniksi. Jos Mulderia ja Scullya rakastavaisten itsemurhaan houkuttelevia aaveita esittäisivät jotkut muut kuin karismaattiset veteraanit Ed Asner ja Lily Tomlin, jakso olisi pahassa pulassa.

6x08h

Aaveita

Ongelma on sama kuin Dreamlandeissakin: Mulder ja Scully ovat itsepintaisuudessaan aika hauskoja, mutta asian alleviivaaminen, korostaminen ja rautalangasta vääntäminen tuhoaa kaiken huumorin. Aaveet Lydia ja Maurice vakuuttavat Mulderille ja Scullylle, etteivät heidän elämänsä ole elämisen arvoista ja etteivät he voi luottaa toisiinsa. Mulder on narsisti, ja Scullyn yksinäisen elämän ainoa ilo on todistaa Mulderin olevan väärässä. Tarina tosin toimisi paremmin, jos jo edellisissä jaksoissa ei olisi havainnoitu, kuinka surkeaa Mulderin ja Scullyn yksinäinen ja työorientoitunut elämä on.

How the Ghosts Stole Christmas olisi saanut sisältää muutaman pelottavan kohdan lisää, sillä periaatteessa ainekset kauhujaksoon ovat koossa vielä ensimmäisen kolmanneksen aikana. Mark Snown komedialliset soinnut karkottavat tehokkaasti pelottavuuden ja kertovat jakson olevan komediaa vielä siinä vaiheessa kun ollaan vakavia. Lisäksi tämä on jo neljäs jakso peräkkäin, jota ei edes koskaan tapahtunut.

Kaikesta huolimatta How the Ghosts Stole Christmas on kuitenkin sopivan kyyninen ja iloton joulujakso tähän sarjaan. 365 shoppailupäivää ja sitten taas lisää yksinäisyyttä, on jakson näkemys joulusta. Bing Crosbyn Have Yourself a Merry Little Christmas –laulu ei enää koskaan kuullosta samalta, kun on nähnyt Mulderin ja Scullyn ammuskelevan toisiaan sen tahtiin ja ryömivän verisinä lattialla.

6x08o

Hyvää joulua!

Kun Mulder ja Scully lopulta taas uskovat toisiinsa, he pystyvät rikkomaan lumouksen ja pakenemaan elossa kummitustalosta. Jakson kyynisyys kärsii kuitenkin sokerisesta lopusta. Mulder ja Scully vaihtamassa joululahjoja on ihan suoraan kuin shipperien toivekuvastosta.


”Even if we could what’s waiting for us? More loneliness! And then 365 more shopping days till even more loneliness!”


X-Fakta: Jakson kummitustalo sijaitsee osoitteessa 1501 Larkspur Lane, mikä on todennäköisesti viittaus kirjaan Password to Larkspur Lane, suomeksi Neiti Etsivä ja sininen liekki. Chris Carter on maininnut Nancy Drewn hahmon yhdeksi Scullyn hahmon esikuvista.