The Rain King

6x07g

“I do not gaze at Scully.”

6×07 The Rain King
Käsikirjoitus: Jeffrey Bell
Ohjaus: Kim Manners
Ensiesitys: 10.1.1999
Tag line: The Truth Is Out There

Kuudennen kauden höpöhöpö-kokeilut huipentuvat The Rain Kingissa, joka on varmasti monelle täydellinen esimerkki siitä, mikä kaikki meni pieleen Los Angelesiin muuton jälkeen. Lehmät vain lentävät, ja taivaalta sataa sydämiä.

6x07a

Tämä ei voi päättyä hyvin…

Sillä, että Chris Carter jostain syystä on kokenut Ihmemaa Ozin suureksi innoitukseksi, ei voi olla hyvä vaikutus kauhu/jännityssarjaan. Jo ällömakea ystävänpäiväspecial-teaserin aikana sataa sydämiä rakkausballadin säestyksellä, eikä jaksossa kuole muita kuin yksi lehmä. The Rain King on romanttinen komedia, jossa Mulder ja Scully joutuvat toimimaan nössön meteorologin ja bimbohepsankeikan välisen rakkauden amoreina. Meteorologi ei saa kerrottua yksipuolisesta rakkaudestaan, vaan se ilmenee sään muodossa. Niinpä Kansasin Kronerissa säätilat vaihtelevat ääripäästä toiseen.

6x07o

Neuvoja parilta toiselle

Kuudennen kauden tunnusmerkkejä on huonojen komediajaksojen lisäksi ylitsepursuava shippyys. On kolmiodraamaa jaksosta toiseen, Mulderin ja Scullyn kaksoisolennon romanssi ja Mulderin ”I love you” –julistus, Scullyn viettelemistä yrittävä ”Mulder”, Mulder ja Scully tekemässä rakastavaisten itsemurhaa ja antamassa toisilleen joululahjoja, avioliittoleikki, mustasukkaisuutta, rakastunut Scully Milagrossa, Mulder ja Scully ”pelaamassa baseballia” (= lääppimässä), jne. Tässä vain näkyvimmät esimerkit, mukaan voisi lisätä vaikka mitä kädestä pitelyä ja koskettelua jaksosta toiseen.

6x07h

”I do not gaze at Scully!”

Kaukana ovat siis ne ajat, kun Mulder ja Scully pitivät toisiaan kädestä korkeintaan muutaman kerran vuodessa kun toisen lähisukulainen oli juuri kuollut.

6x07l

Things we do for love…

The Rain Kingista kokonainen shippereitten kaupunki ihastelee kuinka söpö pariskunta Mulder ja pikkuvaimonsa Scully ovat. Laskevat katsojaluvutko ovat saaneet tekijät astumaan helppoon ansaan ja käyttämään shippyytta keinona houkutella katsojia? Aivan kuin tekijät olisivat tulleet tietoiseksi aarteestaan, uskomattomasta kemiasta päätähtien välillä. Samalla halpa katsojien mielistely kääntää huomion pois siitä, että kyseessä on tai ainakin pitäisi olla sarja, joka kilpailee ensisijaisesti vahvoilla käsikirjoituksilla eikä helpoilla ihmissuhdedraamoilla.

6x07e

Katse

Parhaimmillaan MSR (Mulder/Scully Romance) oli vain siellä yrittämättäkin ja muovautui juonen mukana. Se, mitä ei sanota ääneen, on paljon kutkuttavampaa kuin se, mitä osoitellaan sormella jaksosta jaksoon. Ennen käsikirjoitus jätti arvailemaan, oliko kyse vain siitä onnekkaasta sattumasta, että pääparin välillä oli värähtelevä kemia, mutta nyt asiat sanotaan ääneen jaksosta toiseen. Ja tässä jaksossa se todellakin sanotaan ääneen, kun Scully pitää pitkän monologin siitä, kuinka parhaat rakkaussuhteet syntyvät ystävyyden pohjalle: ”One day you look at the person and you see something more than you did the night before. Like a switch has been flicked somewhere. And the person who was just a friend is suddenly the only person you can ever imagine yourself with.”

6x07i

Epäilyksiä aivovauriosta

Kuudennella kaudella The X-Files on ryhtymässä peliin, josta harva TV-sarja on selvinnyt voittajana. Kiitos sarjalle Konnankoukkuja kahdelle, yleinen uskomus on, että kun UST:iin nojautuneen sarjan pääpari lopulta päätyy yhteen, katsojaluvut romahtavat. Ja koska Chris Carter ei tätä halua, tulee tämä will they/won’t they -leikki tulemaan todella, todella pitkä, omituinen ja lopussa eivät ole tyytyväisiä shipperit eivätkä noromot.

6x07y

Toimintaa Mulderille

Jeffrey Bell aloittaa The Rain Kingissa The X-Files -uransa, jonka aikana hän lunastaa paikkansa sarjan yhtenä kehnoimmista käsikirjoittajista. Kaikki saavat toisensa ja söpöjä vauvoja -loppu jättää suorastaan sanattomaksi. Ja mitä voi sanoa Mark Snown kummallisista 1970-luvun arkistoista kaivelluista musiikeista. Sheilaa näyttelevä Victoria Jackson on täysin pihalla bimboroolissaan, ja sivuosien maalaisjuntit vedetään myös täysin yli. Kun Sheila ihastuu Mulderiin, muuttuu sarja jälleen kerran slapstick-komediaksi, ties monennenko kerran tällä kaudella.

6x07p

Sateenkaaren tuolla puolen

The Rain Kingissä on kyllä yksi pelottava hetki. Saan joka kerta sydänkohtauksen, kun lopussa kaikki tanssiparit suutelevat, ja yksi pareista näyttää tietystä kulmasta ihan Mulderilta ja Scullylta.


”The blind leading the blind.”


X-Fakta: Kim Manners kertoi aikoinaan katuvansa The Rain Kingissa vain yhtä asiaa: Mulderin olisi pitänyt sanoa lehmän lennettyä hänen huoneeseensa ”Got milk?”.