Tithonus

6x09g

”Hi, my name is Fox Mulder. We used to sit next to each other at the F.B.I.”

6×09 Tithonus
Käsikirjoitus: Vince Gilligan
Ohjaus: Michael Watkins
Ensiesitys: 24.1.1999
Tag line: The Truth Is Out There

Hömppäjaksojen tulituksessa pääsee melkein unohtumaan, että on kuudennen kauden alkupään jaksoilla myös hyvät puolensa. Jos unohdetaan huumorikokeilut, niin kuutoskauden vakavammissa jaksoissa elää taustatarina, joka on yhtenäisin sitten toisen kauden alun: Mulder ja Scully notkumassa puhelimen ääressä avokonttorissa taustatarkastuksia tekemässä ja odottamassa pääsyä takaisin X-Arkistoon.

6x09f

Taustatutkimuksia arkistossa

Edes periaatteessa mullistava Mulderin kääntyminen skeptikoksi viidennellä kaudella ei ollut yhtä yhtenäisesti kuvattu. Silti X-Arkistoston poissaolon käännettä ei voi sanoa hyvin toteutetuksi. Kuten todettua, sarjan on hankala keksiä tapoja, joilla se antaisi Mulderille ja Scullylle viikosta viikkoon paranormaaleja tapauksia tutkittavaksi.

6x09m

Hylätty Mulder

Tithonuksessa nähdään erikoinen ratkaisu, kun Scully lähetetään tutkimaan tapausta toisen agentin kanssa. Mulder jää tekemään tylsiä taustatutkimuksia ja suremaan sitä, kuinka hänen parinsa on saanut X-Filen tutkittavakseen toisen agentin kanssa.

6x09c

Scully ja uusi pari

Ratkaisu kertoo paljon enemmän kuin joku Chinga Scullyn kasvusta. Ilman Mulderia Scully on taas vaikea ja niskoitteleva työtoveri, joka mulderimaisilla työtavoillaan tyrii pääsylippunsa pois taustatarkastushommista. Nuoren ja innokkaan agentti Ritterin rinnalla Scully vaikuttaa paatuneelta. ”I thought we were looking for the truth”, Scully toteaa, kun hän ei jaa nuoren kollegansa mielipiteitä.

Vince Gilligan on varmaankin saanut idean Tithonukseen Clyde Bruckman’s Final Reposesta, jossa Clyde Bruckman kysyi Scullylta, haluaako tämä tietää kuinka kuolee. Scullyn halutessa Bruckman vastasi ”You don’t”, joka yleisesti on tulkittu siten, että Scully ei tule koskaan kuolemaan. Darin Morgan itse tosin väittää, ettei todellakaan tarkoittanut sitä.

6x09b

Kuoleman kuvaaja

Tithonuksen valokuvaaja Arthur Fellig pelastui kerran varmalta kuolemalta ja sai samalla kirouksekseen ikuisen elämän. Niinpä hän jahtaa kuolemaa saadakseen napattua siitä valokuvan ja katsoakseen sitä silmiin. Jossain hyvin pitkän elämänsä varrella Fellig on menettänyt myötätuntonsa. Hänestä on tullut kuolema joka väijyy uhrejaan. Fellig on samantyyppinen hahmo kuin Clyde Bruckman, mutta Bruckmanissa oli jäljellä humaaniutta, joka on Felligista riistetty.

6x09h

Kuolema saapuu

Vince Gilliganille tyypillisesti Tithonus on henkilötutkimusta. Syövästä parantunut Scully ei voi ymmärtää Felligiä, joka ei muuta halua kuin kuolla. Gillian Anderson näyttää jaksossa väsyneeltä, melkein masentuneelta. Silti Scullyn toiveikkuus, optimismi ja elämänhalu muodostaa vastavoiman Felligin kyllästyneisyydelle ja väsyneisyydelle. ”Entä rakkaus?”, Scully kysyy Felligilta tällä rakkauskaudella, mutta Fellig ei usko enää edes rakkauteen. Tunnelma on jaksossa suorastaan pysähtynyt ja odottava.

6x09i

Agentti Scully ja kuoleman katse

Vince Gilligan suosii jaksoissaan usein Mulderia, ja Tithonus on hänen ensimmäisen yrityksensä kirjoittaa Scullyyn keskittyen. Gilliganin Scully on suoraviivainen (se läpsäys!), ja tämä FBI-nainen ei jaksa tavallista potaskaa, vaan marssii suoraan leijonan luolaan ja keskustelee epäillyn kanssa.

6x09l

Takaisin elämään

Kun Scullya jakson lopussa ammutaan kuolettavasti, ja Felligin annetaan ymmärtää varastavan tämän kuoleman, heräävät tietysti epäilyt Scullyn kuolemattomuudesta. Tämä olisi tietysti maailman typerin veto. Scully tuskin on kuolematon niin kauan kuin The X-Files on tuottava ja Gillian Anderson vanhenee normaalia tahtia.


Scully: You know, most people want to live forever.
Fellig: Most people are idiots. Which is one of the reasons I don’t.


X-Fakta: Jakson on saanut nimensä kreikkalaisesta mytologiasta. Tithonus oli Troijan kuninkaan poika, johon aamuruskon jumalatar Eos (Aurora) rakastui. Eos pyysi, että Zeus tekisi Tithonuksesta kuolemattoman, mutta unohti pyytää Tithonukselle ikuista nuoruutta. Tithonus vanheni, kuihtui eikä pystynyt enää liikkumaan, ja muuttui lopulta laulukaskaaksi.