Agua Mala

6x14f

”Don’t all the nuts roll downhill to Florida.”

6×14 Agua Mala
Käsikirjoitus: David Amann
Ohjaus: Rob Bowman
Ensiesitys: 21.2.1999
Tag line: The Truth Is Out There

Ilmassa pitäisi olla juhlan tuntua. Tämä on Mulderin ja Scullyn suuri voitonhetki, paluu X-Arkistoon ja kellaritoimistoon pitkän tauon jälkeen.

6x14b

Scully, F.B.I

Mutta ei, Agua Mala ei ole toivotunlainen paluu X-Arkistoon. X-Arkisto on koko jaksossa toisarvoinen asia, sillä vielä nytkin Mulder ja Scully päätyvät tutkimaan omituista tapausta harrastuspohjalta. Temppua käytettiin koko alkukausi kun Mulder ja Scully eivät voineet tutkia paranormaaleja mysteerejä työkseen, ja sitä käytetään edelleen, vaikka tarvetta ei olisi.

6x14h

Yksi skeptikko kahta uskojaa vastaan

Agua Malasta ei ota pirukaan selvää. Jakso alkaa vanhana kunnon MOTW:na, joita kaudella on kaivattu. Travelersissa viimeksi nähty X-Arkiston entinen tutkija Arthur Dales kutsuu Mulderin Floridaan tutkimaan pyörremyrskyn mukanaan tuomaan merihirviötä.

6x14a

Bowmanin hienoja taskulamppuja

Agua Malan myrskyisät maisemat ja kaatosade muistuttavat Vancouverin ajoista, ja taskulampun keilat valaisevat kauniisti lavasteita. Pelottava tunnelma pysyy melko hyvin yllä jakson alkumetreillä. Mutta yhtäkkiä jakso muuttaa täysin suuntaansa ja paljastuu jälleen huonoksi huumorijaksoksi noloine alapäävitsineen. Loppujakson Mulder ja Scully joutuvat hurrikaania pakoon rakennukseen, joka on täynnä ärsyttäviä, stereotyyppisiä, huonosti kirjoitettuja ja näyteltyjä sivuhenkilöitä kuten X-Files Lite -jaksot yleensä. One more pun and I pull out my gun.

6x14g

Agentit märkinä

Agua Malassa ei edes tapahdu oikeastaan mitään. Ensimmäisen puoliskon Mulder ja Scully viettävät heilutellen taskulamppuja ja autoa ajellen, toinen puolisko onkin sitten seinähullujen sitcomia. Jakso kärsii suunnattomista rytmitysongelmista. Tarina vain velloo ameebamaisesti eteenpäin ilman suuntaa. Agua Mala vaikuttaa keskeneräiseltä käsikirjoitukselta, joka olisi kaivannut vielä monta uudelleenkirjoitusversiota. Käsittämätöntä, että käsikirjoitus on päässyt näin keskeneräisenä tuotantoon asti. Agua Mala saa Teso dos Bichosinkin vaikuttamaan loistavalta, koska siinä sentään tarinalla oli suunta ja se oli oikein rytmitetty.

6x14c

Muovivauva syntyy

Hämärä idea tappajavedestä on vielä huonompi kuin Schizogenyn idea tappajapuista. David Amannia ei voi kaikesta syyttä, sillä hänen ideansa oli alun perin hyvin erilainen, mutta jaksoon siitä hyödynnettiin vain idea suljetusta paikasta, jossa tapot tapahtuvat.

6x14d

Valaistuminen kissasta

Onko kliseisempää loppuhuipennusta olemassakaan kuin synnytys? Mulder-parka kituu samaan aikaan kuoleman kourissa, mutta sitä ei näytetä. Kesken jännittävimmän hetken kohtaus vain loppuu. Ohjaaja Rob Bowman on yhtä hyvä kuin aina, mutta paraskaan ohjaus ei tee surkeasta käsikirjoituksesta siedettävää.

6x14e

Kolme tutkijaa yhdessä

Arthur Dalesin visiitti on täysin haaskattu. X-Arkiston isästä on tullut juopotteleva vanha ukko, joka salakuuntelee poliisiradiota. Mulder ja Scully olisivat voineet vaikka tutkia juttua yhdessä Dalesin kanssa, mutta sen sijaan Dales käy vain jakson alussa ja lopussa tervehtimässä nuoremman polven etsiviä, ja toteamassa kuten kaikki muutkin tällä kaudella, että kyllä Mulder ja Scully ovat oiva pari.


Mulder: You know, Scully, someday we’re going to look back on this and we’re going to laugh. We’ll just think of it as, uh… you know man pitted against the forces of nature. Think of it as a test of our mettle.
Scully: I don’t need my mettle tested.


X-Fakta: Kun jakso esitettiin Amerikassa, oli closed captioning -tekstityksiin piilotettu yllätys: Mulderin puhelinvastaajan viesti oli tekstityksen mukaan ”Hi, this is Fox Mulder. You can leave me a message after the beep. If this is you, Scully, call me on my cell phone. I think you know the number.”