Monday

6x15a

”I’m having the best damn day of my life. Any moment I’m about to burst into song. Zip a dee doo dah.”

6×15 Monday
Käsikirjoitus: Vince Gilligan ja John Shiban
Ohjaus: Kim Manners
Ensiesitys: 28.2.1999
Tag line: The Truth Is Out There

On omituista, että nyt kun Mulder ja Scully on vihdoinkin siirretty takaisin X-Arkistoon, törmäävät agentit yhä paranormaaliin ilmiöön ihan jotain muuta kautta kuin X-Arkiston välityksellä. Eikö näitä jaksoja olisi voinut tehdä alkukaudella niiden hömpötysjaksojen sijaan?

6x15b

Räjähdys

Monday näyttää, kuinka ”tätä ei koskaan tapahtunut” –jakso tehdään oikeaoppisesti. Vince Gilliganin ja John Shibanin jaksossa Mulder ja Scully elävät ja kuolevat samana epäonnisena maanantaina yhä uudelleen ja uudelleen. Toisin kuin voisi luulla, jakson esikuvana on toiminut Twilight Zonen jakso Shadow Play eikä Päiväni Murmelina.

Kaikki alkaa kiinnostavasti Mulderin vesisängystä, siitä samasta, joka jäi jostain syystä jäljelle, vaikka kaikki muu Dreamlandeista jäi tapahtumatta. Ei ole tietoa, ovatko käsikirjoittajat ajatelleet sitä niin, mutta fanit ovat teoretisoineet, että tämä aikavääristymän takia Mulderille jäänyt vesisänky käynnistää koko ketjun, aiheuttaa uuden aikavääristymän ja estää tulevaisuuden.

6x15d

Huono maanantai

Mulderin surkuhupaisat aamutoimet, käynti pankissa ja Scullyn istuminen maailman tylsimmässä kokouksessa näyttävät, kuinka maailman tavallisin maanantai muuttuu painajaiseksi ilman, että Mulder ja Scully edes tajuavat aikavääristymän olemassaoloa. Aina samaan tuhoisaan räjähdykseen päättyvä onneton päivä näytetään jakson aikana viidesti ja melkein identtisesti, mutta pienet yksityiskohdat, muuttuvat repliikit ja Mulderin ja Scullyn tiedostamattomat yritykset muuttaa kohtaloa pitävät mielenkiintoa yllä. Kieltämättä jakso alkaa lopussa silti toistaa itseään.

Mulder ja Scully ovat jaksossa vain sivuhenkilöitä, joiden tehtävänä on miettiä, onko olemassa vapaata tahtoa vai onko kaikki ennalta määrättyä. Vaikka he tekisivät mitä, lopputulos on kuitenkin aina sama ja kumpikin kuolee. Sen sijaan ainoana saman päivän toistumisen tajuavan Pamin on uhrattava itsensä, jotta huominen koittaisi. Vaikka Monday paikoittain sisältää humoristisia aineksia, on sen loppu traaginen.

6x15h

Uhraus

Two Fathersin ja One Sonin kannoilla seuratessaan Monday luo kiinnostavan kuvan. Edelliset mytologiajaksothan totesivat, että tulevaisuus on päätetty, ja tappio muukalaisvalloittajia vastaan väistämätön. Monday jatkaa samalla linjalla. Yksittäisillä valinnoilla ei ole mitään väliä, vaan kaikki päättyy päivästä päivään samalla tavalla. Vasta päähenkilön uhrautuminen purkaa ikuisen kierteen. Sitä samaahan sanoi aikanaan jo Clyde Bruckman. Onko Mulderilla ja Scullylla oikeasti mahdollisuutta korjata sitä mikä meni vikaan, ja muuttaa kohtaloa?


Mulder: I mean, I woke up, I opened my eyes, I was soaking wet… It’s a long story, but I had the distinct sensation that I had lived that moment before.
Scully: Well, you may have. Did you do a lot of drinking in college?


X-Fakta: Mondayn alkuperäinen nimi oli Mobius, joka viittaa niin sanottuun Mobiuksen nauhaan. Myös monet muut The X-Filesin jaksot ovat muuttaneet nimeään ennen ensiesitystään. Esimerkiksi Eve oli alkuperäiseltä nimeltään The Girls from Greenwich, Tooms oli Squeeze II, The Host oli Flukeman, Irresistible oli Fascination, Fearful Symmetry oli  Zoo, Jose Chung’s From Outer Space oli Eht Snafu, Musings of a Cigarette-Smoking Man oli Memoirs of a Cigarette-Smoking Man, Max oli Flight 549 ja Synchrony oli Déjà Vu. Elegy oli alkuperäiseltä nimeltään Tulpa, sitten Revenant. Tringle oli alkujaan Ghost Ship, How the Ghosts Stole Christmas sai kutsumanimen My Dinner with Scully,  Three of a Kind oli B.R.M, The Unnatural puolestaan Black Sun ja Black Diamond. The Amazing Maleeni oli aluksi The Great Maleeni. Closuren alkuperäinen nimi oli Sein Und Zeit: Aliatope ja X-Cops oli puolestaan Bad Boys. Alone-jakson alkuperäinen nimi oli A Dream Whose Sleep. Fight the Future -elokuvan työnimi oli Blackwood, ja I Want to Believen työnimi The Done One.