Arcadia

6x13c

”Woman, get back in here and make me a sandwich!”

6×13 Arcadia
Käsikirjoitus: Daniel Arkin
Ohjaus: Michael Watkins
Ensiesitys: 7.3.1999
Tag line: The Truth Is Out There

Arcadian esittämistä lykättiin useammalla viikolla, koska jakson hirviö oli niin kökösti toteutettu, ettei jaksoa kehdattu esittää. Kun jakso sitten oli pakko lopulta esittää, kukaan ei edes huomioinut mokomaa jätekasaa, koska ”kaikki” olivat niin haltioissaan Mulderista ja Scullysta. Jotenkin tämä tarina kuvaa hyvin sarjan tilaa kuudennella tuotantokaudella.

6x13d

”Let’s get it on, honey.”

Kuudes kausi on useissa jaksoissa kertonut normaalin elämän kaipuusta. Teema huipentuu Mulderin ja Scullyn avioliittoleikkiin Arcadiassa. FBI:n kapinalliset päätyvät lähiöön leikkimään kotia.

6x13m

Etsiväntyötä illallispöydässä

Kaikki voivat varmasti kuvitella millaisia riemunkiljahduksia Arcadia on shippereitten parissa herättänyt, kun ensimmäisen spoilerit siitä ovat saapuneet. Mulder ja Scully avioparina! Aaaahhh! Valitettavasti monessa asiassa on menty helpoimman kautta ja jakson tarjoamat mahdollisuudet on osittain hukattu. Kyseessähän on yksi maailman vanhimmista juoni-ideoista: UST-pari joutuu esittämään pariskuntaa.

6x13p

Iltaharrasteita

Shippyys ei onneksi mene yli äyräiden, vaan Mulder ja Scully käyttäytyvät melkein normaalisti kun kodin ovet sulkeutuvat ja he jäävät kaksistaan. Mitä nyt he kutsuvat toisiaan kahdenkeskenkin nimillä Rob ja Laura, ainakin niin kauan kun Rob yrittää saada Lauran sänkyynsä.

6x13n

Kutsu Lauralle

Gillian Andersonilla ja David Duchovnylla on ainakin ollut hauskaa jaksoa kuvatessa. Scully on vaivautunut Mulderin lääppimisestä, mutta sortuu vahingossa (kahdesti!) samaan istuessa Mulderin vieressä sohvalla. Mulder puolestaan nauttii täysin rinnoin avioliitostaan ja kodin leikkimisestä ja luo idyllisen tarinan siitä, kuinka tapasi vaimonsa ufokokouksessa. Tietysti Mulder ja Scully vaikuttavat eniten pariskunnalta juuri silloin, kun eivät sellaista yritä esittää.

6x13j

Scullyn vaeltelevat kädet

Parhaimmat ironian sävyt jakso tavoittaakin Mulderin ja Scullyn karakterisoinnissa. Keskellä täydellistä, esteettisesti miellyttävää lähiötä Mr ja Mrs Spooky esittävät omaa versiotaan onnellisesta juppipariskunnasta. Pari on nimetty TV-ohjelman, Dick Van Dyke Shown, onnellisen avioparin Rob ja Laura Petrien mukaan. Unelmalähiössä Mulder ja Scully ovat paitsi epätyypillinen pari — rikas nainen elättää kotona maleksivaa miestä (enne tulevasta?) — sekä käänteisroolit itsestään: Laura new age –friikki ja Rob se järkevä. Tähän puoleen olisi voinut keskittyä enemmän, eikä keksiä jotain helppoja kauneusnaamiohauskuutuksia.

613g

Honeybunch ja Poopyhead nukkuvat lusikassa

Satiirina Arcadia on kohtuullisen onnistunut. Jaksossa esitellään näkyvästi tuotemerkkejä: Omegaa, Ericssonia, Tropicanaa, Lacostea. Ihan kuin kyseessä olisi Truman Shown kaltainen mainosmaailma, jossa kaikki on vain pintaa. Tämä amerikkalainen idylli on rakennettu kaatopaikan päälle, ja öisin asukkaiden luoma tulpa-hirviö käy nistimässä ne, joiden postilaatikko on väärän värinen tai joiden katolla on tuuliviiri.

6x13o

Lähiön kapinoija

Jakson parasta antia on kuitenkin Mulderin uhmakas käytös. Kohtaukset, joissa Mulder yrittää itsepintaisesti saada yhteisön tasapainoa järkkymään pinkin flamingon, uima-altaan ja koripallotelineen avulla poikkeavat edukseen. Tällaista Arcadia olisi kaivannut eniten: terävyyttä ja kapinahenkeä.

6x13e

”You want to make that honeymoon video now?”

Satiirinen ote häviää kuitenkin täysin hirviön örvellysloppuun. Mutta jakson varsinainen hirviö ei olekaan musta jätemöykky, vaan ajatus siitä, kuinka ihmiset vanhentuessaan muuttuvat samanlaisiksi samanlaisissa taloissa asuviksi tylsimyksiksi.

6x13b

Onnellinen pariskunta

Vaikkei Arcadia olekaan täysosuma, kuudennen kauden kevytjaksojen joukossa se on kuitenkin parhaimmistoa. Kun monet jaksoista, varsinkin mytologioista, erottavat Mulderin ja Scullyn suureksi osaksi jaksoa, Arcadia tarjoaa vihdoinkin FBI-agentit melkeinpä kiinni toisissaan. Kukapa siitä ei pitäisi?


Win Shroeder: So how was your first night? Peaceful?
Mulder: Oh, it was wonderful. We just spooned up and fell asleep like little baby cats. Isn’t that right, Honeybunch?
Scully: That’s right, Poopyhead.


X-Fakta: Mulderin ja Scullyn luuleminen pariskunnaksi ennen kuin he sitä olivat on ollut yksi Salaisten kansioiden kestovitseistä. Niin on tapahtunut jaksoissa Eve, Red Museum, Excelsius Dei, Small Potatoes, The Pine Bluff Variant, How the Ghosts Stole Christmas, The Rain King (useaan otteeseen), The Amazing Maleeni ja Theef.

petries.jpg