Alpha

6x16l

”Dog gone… Dog gone… Doggone.”

6×16 Alpha
Käsikirjoitus: Jeffrey Bell
Ohjaus: Peter Markle
Ensiesitys: 28.3.1999
Tag line: The Truth Is Out There

Alkukauden X-Arkiston puutteen jälkeen paluu vanhaan MOTW-kaavaan tapahtuu Alphassa. Se onkin niin perinteinen ja yllätyksetön jakso kuin voi olla. Tässä Shapesin uusintaversiossa Mulder ja Scully jahtaavat wanshang dhole –nimistä myyttistä koirahahmoa, joka pystyy ottamaan ihmisen muodon.

Alphan parhaimmat kohdat eivät liitykään itse hirviötarinaan, vaan sen kehyksenä toimivaan X-Arkistoon. Alpha on vihdoinkin se suuri kotiinpaluujakso, jota on odotettu One Sonista lähtien. Mulder on vihdoinkin päässyt takaisin kellaritoimistoonsa. Jakson alussa Mulder ei malta mennä kotiinsa vaan koristelee pesäänsä. Vain yksi asia puuttuu, että toimisto olisi kuin ennen: I WANT TO BELIEVE -juliste.

6x16j

Tuhman koiran uhri

Yllätyksetöntä juonta yritetään Alphassa ryhdittää vielä yllätyksettömämmällä sivujuonella, jossa henkilöt kirjoitettu käyttäytymään eläinmäisesti. Mulderille tapauksesta kertonut internet-tuttu Karen Berqvist on ilmeisesti ihastunut Mulderiin. Tämä poikii Scullylta territoriaalista käytöstä ja mustasukkaisia katseita. Scullyn mustasukkaisuus tuntuu liioitellulta, varsinkin, kun Karen Berqvist on sen verran kulahtanut, että hänestä ei millään ole hehkeän Scullyn kilpailijaksi.

6x16i

Alfauros naaraiden keskellä

Kun Mulderkaan ei osoita merkkiäkään kiinnostuksesta, Scully näyttää lähinnä vainoharhaiselta mustasukkaiselta vaimolta, joka on alistettu kirjoittajan viestikappaleeksi. Kaiken kaikkiaan tämä kolmiodraama alkaa olla jo liikaa, koska tällä kaudella ei ole juuri sellaista jaksoa nähty, jossa ei olisi vihjattu, suorastaan osoitettu sormella ja vilkkuvilla neonkylteillä, että Mulderin ja Scullyn välillä on muutakin kuin pelkkiä ystävyyden tunteita. Täytyy kuitenkin myöntää, että Duchovny ja Anderson hoitavat aina flirttailevat kohtaukset hauskasti.

6x16k

Kinastelua

Jeffrey Bellin käsikirjoitus menee sieltä, missä aita on matalin. Tyhmäkin tajuaa, että tappajakoiraksi muuntuva ihminen on tietysti Dr Rottwailer, tai siis Detweiler. Jakso käy läpi lähes kaikki käytettävissä olevat huonot koiravitsit.

6x16f

Käytösohjeita agenteille

Olisi ollut tuhat hyvää tapaa tuoda I WANT TO BELIEVE –juliste takaisin, mutta valitettavasti valittiin tämä Alphassa nähty tapa. Mulder ripustamassa julistetta on jakson ainoa todellinen muistamisen arvoinen kohta. Koska posterin lähettäjä on Karen Berqvist, josta ei koskaan aiemmin kuultu ja josta ei koskaan tulla kuulemaan, hetkestä puuttuu suuri emotionaalisuus.

Mutta pääasia on, että Mondayssa tyhjänä ammottanut julisteenmentävä aukko on vihdoinkin täytetty.


Stacy: You two looking for Karin about boarding?
Mulder: No, it’s actually more of a behavior problem.
Scully: Yeah, he doesn’t listen and he chews on the furniture.


X-Fakta: Mulderin saama I WANT TO BELIEVE -juliste ei ole täysin samanlainen juliste kuin poroksi palanut. Itse asissa The X-Filesissa on nähty vuosien aikana jopa neljä erilaista I WANT TO BELIEVE -julistetta. Ensimmäinen niistä oli Mulderin seinällä kausilla 1-3. Julisteessa oli kuitenkin käytetty luvatta kuuluisan ufojen kontaktihenkilön Billy Eduard Albert Meierin kuvaa (”Photo Nr. 494”), ja niinpä juliste jouduttiin korvaamaan toisella. Toinen versio I WANT TO BELIEVE -julisteesta nähdään ensimmäisen kerran Tunguskassa. Tämä sama versio julisteesta palaa myös sarjan kymmenennellä kaudella, vaikka kaiken järjen mukaan ja monesta syystä johtuen ei pitäisi. Alphassa ensimmäisen kerran nähtävä I WANT TO BELIEVE -juliste on muutoin samanlainen kuin kausien 4-5 juliste, mutta ufo kallistuu siinä toiseen suuntaan. Tämä juliste oli käytössä sarjan loppuun asti. I Want to Believe -elokuvassa nähty juliste on puolestaan muutoin samanlainen kuin kausien 4-5 juliste, mutta siinä ei ole valkoisia reunuksia. Julisteesta on kirjoitettu hieno ja syväluotaava artikkeli tällä sivulla. 10. kaudella sekä 11. kauden alussa nähdään sama juliste kuin 4. ja 5. kaudella, kunnes juiste vaihtuu jaksossa The Lost Art of Forehead Sweat kausien 1-3 versioon. Saman jakson kuvitteellisssa takaumissa on kuitenkin näytössä kausien 4-5 juliste.