Trevor

6x17i

”Dear Diary: Today my heart leapt when Agent Scully suggested spontaneous human combustion.”

6×17 Trevor
Käsikirjoitus: Jim Guttridge ja Ken Hawryliw
Ohjaus: Rob Bowman
Ensiesitys: 11.4.1999
Tag line: The Truth Is Out There

Muistaako joku vielä Eugene Victor Toomsin, joka oli paitsi itseään venyttämään pystyvä, jokaisesta raosta luikertelemaan mahtuva yli satavuotias mutantti, myös kolmenkymmenen vuoden välein horroksesta heräävä, ihmisten maksoja syövä tappaja? Trevorissa on pitkästä aikaa tutkimusten kohteena ihmismutantti, mutta valitettavasti varsin köyhän miehen versio.  Jos nyt oltaisiin jollain kakkoskaudella, seinien läpi käveleminen olisi joku sivujuonne eikä koko jakson pääasia. Toomsilla oli yhdessä venyvässä pikkurillissäänkin enemmän persoonallisuutta kuin Pinker Rawlsissa.

6x17j

Vaatteet jäivät

Trevorissa ei ole juonta 42 minuutiksi, vaan Mulder ja Scully juoksevat pitkin maita ja mantuja jahtaamassa vankikarkuria, jolla ei siis ole muuta erikoiskykyä kuin seinien läpi kävely. Löysästä juonesta huolimatta Trevorissa on paikoittain samanlaista tunnelmaa kuin vanhoissa jaksoissa, mutta se johtuu ehkä ennemminkin taitavasta ohjauksesta.

6x17h

I want what’s mine

Kuten jatkuvasti tällä kaudella, myös paatunut vanki Pinker Rawls haluaa vain yhtä asiaa, perheensä. Sitä samaahan ovat tällä kaudella halunneet kaikki itse pirusta lähtien. Vaikka käsikirjoitus yrittääkin sympatisoida Rawlsia, on hän silti liikaa zombiemaisesti eteenpäin taivaltava tappaja.

Jaksossa ei ole mitään erityistä vikaa, mutta ei mitään ikimuistoistakaan lukuun ottamatta ehkä Mulderin ja Scullyn keskustelua ruumiinavauspöydän äärellä: ”Dear Diary: Today my heart leapt when Agent Scully suggested spontaneous human combustion.” Se on mukava, vanhanaikainen, nokkela mutta ei liian shippy kohtaus, jollaista tällä kaudella ei liiemmin ole nähty. Lisäksi kohtaus osoittaa, että Scully in ehkä hiljalleen hylkäämässä jyrkän skeptisen näkökantansa.

6x17g

Kauhistus

Päällimmäisenä jaksosta jää kuitenkin mieleen, että Mulder on onneksi taas palannut parempaan hiustyyliin, ja että Mulderilla ja Scullylla on jälleen päällään identtiset asut.


Scully: Should we arrest David Copperfield?
Mulder: Yes, we should… but not for this.


X-Fakta: The X-Filesin jaksojen tuotantonumerot on kirjoitettu jokaisen jakson lopputeksteihin. Ensimmäisellä viidellä kaudella käytetään tuotantonumeroissa muotoa kausi X jakso, esimerkiksi kolmannen kauden kuudentena kuvattu jakso on 3X06. Kuudennesta kaudesta eteenpäin tuotantokoodit ovat muotoa kausi ABX jakso, eli esimerkiksi Trevor on 6ABX17. Kymmenennellä kaudella käytetään muotoa 1AYW jakso, eli esimerkiksi kauden avausjakson tuotantokoodi on 1AYW01.